Μητσοτάκης: Ο «οδικός χάρτης» των μεταρρυθμίσεων έως το 2027
Συνεδριάζει την Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο – Πυκνή ατζέντα για την εφαρμογή σημαντικών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων σε πολλά πεδία – Βασικοί αποδέκτες η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά – Το κυριακάτικο μήνυμα Μητσοτάκη: Θα κατοχυρώσουμε τα ψηφιακά δικαιώματα των παιδιών μας
Στρατηγική επένδυσης στο θετικό «αποτύπωμα» της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, πατώντας «γκάζι» για την υλοποίηση του σχεδίου με βασικούς αποδέκτες τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου –η τελευταία της χρονιάς που εκπνέει- φέρνει μια εξαιρετικά πυκνή ατζέντα η προώθηση της οποίας στοχεύει στην εφαρμογή σημαντικών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων σε πολλά πεδία. Την ατζέντα θα εξειδικεύσει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος που ανέλαβε να την συγκροτήσει με βάση τις πρωθυπουργικές οδηγίες. Νωρίτερα, στην αρχή της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τον «οδικό χάρτη», με ορίζοντα τριετίας και σαφές χρονοδιάγραμμα ανά έτος, μέχρι το 2027. «Κλειδί» είναι η επιτάχυνση των ρυθμών και ειδικά για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , το οποίο ολοκληρώνει τον κύκλο του το καλοκαίρι του 2026. Η ηγεσία του κάθε υπουργείου αναλαμβάνει να δρομολογήσει συγκεκριμένο αριθμό έργων, αρκετά εκ των οποίων έχουν μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό χαρακτήρα.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει στα κυβερνητικά στελέχη ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες και να επιλύουν προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Ένα πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε με τις ανακοινώσεις που έκανε με την ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου κατάφερε –σύμφωνα και με τις νέες δημοσκοπήσεις- να ξαναπιάσει το νήμα της σχέσης με ευρύτερα κοινά της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζουν συνήθως με την εκλογική τους συμπεριφορά την επιλογή της σταθερότητας και της προοπτικής. Ο κ Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διεκδικήσει ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας μία τρίτη θητεία, τονίζει στην πραγματικότητα ότι βάζει εκ νέου το «στοίχημα» για ένα «αυτοδύναμο» αποτέλεσμα στις εκλογές του 2027. Το αφήγημα που συγκροτεί παραπέμπει αναμφίβολα στα σταθερά βήματα ενός αυτοδύναμου μοντέλου διακυβέρνησης, που είναι –όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη- το μόνο που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και των πολιτών της.
Ο ίδιος, όπως φάνηκε και το τελευταίο διάστημα, δίνει έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα. Εισηγείται συχνά και σε κρίσιμες στιγμές πρωτοβουλίες και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τις υιοθετούν. Είναι ενδεικτικό ότι στους κόλπους της Ε.Ε. κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μάλιστα εκ νέου το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ώρα που η κατάσταση στη Συρία, οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας προβληματίζουν τους 27, οι οποίοι σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής αναζήτησαν κοινό βηματισμό. Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού εισακούστηκε, δρομολογήθηκε και έτσι με την αρχή του νέου έτους, στις 3 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Με τη δήλωσή του, μετά από το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη «μεγάλη εικόνα», έκανε λόγο για «τεράστια γεωπολιτική ένταση» την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη και «απαιτεί και μια γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα». «Εγώ θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, προκειμένου να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται για δράση ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ αλλά απολύτως συμπληρωματική». Με αυτήν την τοποθέτηση έστειλε και σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ εν όψει της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας ότι: «με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να στέλναμε κι ένα μήνυμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες και με τον πρόεδρο Τραμπ είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν την ΕΕ για παραπάνω αμυντικές δαπάνες- ότι αναλαμβάνουμε σοβαρά κι εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν».
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς ακούγεται έντονα το σενάριο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει τη δημιουργία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, κατά το πρότυπο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου δεν μπορεί να παραγνωριστούν και δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Εγώ και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας για αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα, υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι το οποίο όμως σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και μέσα στον πρώτο μήνα του νέους έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την Προεδρική Εκλογή. Στόχος του είναι η πρότασή του να έχει ευρεία αποδοχή και το πρόσωπο που θα εισηγηθεί να εκλεγεί ει δυνατόν από την πρώτη ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι μετά την αναθεώρηση του 2019, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 200 ψήφους (η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε εκλεγεί με το προηγούμενο σύστημα βέβαια με 261 ψήφους). Αν δεν επιτευχθεί εκλογή τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, με την ίδια προϋπόθεση πλειοψηφίας, και αν και αυτή αποβεί άκαρπη, ακολουθεί και τρίτη ψηφοφορία (μετά από πέντε ημέρες με στόχο την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών). Εάν και τότε δεν υπάρχει «δια ταύτα» έρχεται νέα διαδικασία, όπου η εκλογή Προέδρου θέλει τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας, δηλαδή 151 βουλευτών. Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει ευρεία αποδοχή κι ότι το διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή του προσώπου θα είναι το πιο σύντομο.
Διαβάστε ακόμη
Kωνσταντίνος Μάμης: Νέες επενδύσεις για τον άνθρωπο που μας έμαθε τα νάτσος και την τορτίγια
Πόσα τελικά ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα (πίνακες)
Υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές και σε ακινητοποιημένα Ι.Χ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα