Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: «Η ΕΕ να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική της θωράκιση»
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Γάζα, Τουρκία και αγρότες
«Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.
Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά».
Για τη Γάζα ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να καταλήξει η σύνοδος σε συγκεκριμένα συμπεράσματα «που αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ζητούμε κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων. Θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στην Ράφα. Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού μέσα από την λύση των δύο κρατών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί θα συζητηθούν θέματα πρωτογενή τομέα που αφορούν τους αγρότες: «Το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει του αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους», είπε.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Για την Τουρκιά θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης: Ουκρανία, Γάζα και ευρωπαϊκή άμυνα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στον Καναδά ο Μητσοτάκης για τα επτά νέα Canadair
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ιμάμογλου ή Κουρούμ; – Δύο σενάρια για την επόμενη μέρα στην Κωνσταντινούπολη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε πατέρα που κοιμόταν στο ΙΧ του, ενώ τα παιδιά του κυκλοφορούσαν ολομόναχα «Δεν τραγουδά γαλλικά»: Ρατσιστικό αμόκ κατά της Aya Nakamura για να μην τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις