Μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών στην Ελλάδα – Πώς θα «ξεκλειδώσει» η επένδυση ύψους 70 εκατ.
Κλειδί η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η εξεύρεση εταίρου, όπως ανέφεραν σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου η διοίκηση της γερμανικής CMBlu Energy και της ελληνικής θυγατρικής. Μέσα στο καλοκαίρι η τελική επενδυτική απόφαση, κατασκευή της μονάδας το 2025.
Κλειδί η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η εξεύρεση εταίρου, όπως ανέφεραν σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου η διοίκηση της γερμανικής CMBlu Energy και της ελληνικής θυγατρικής. Μέσα στο καλοκαίρι η τελική επενδυτική απόφαση, κατασκευή της μονάδας το 2025.
Εντός του ερχόμενου καλοκαιριού πρόκειται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή στην Ελλάδα μονάδας παραγωγής και εμπορίας οργανικών μπαταριών, όπως επισήμαναν σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής CMBlu Energy Constantin Eis, ο CEO της ελληνικής θυγατρικής CMBlu Greece Γιώργος Πατεράκης και ο ιδρυτής της CMBlu Energy Δρ Peter Geigle.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο ανάπτυξης της μονάδας, η CMBlu Energy προχώρησε τον Μάρτιο στην ίδρυση της ελληνικής θυγατρικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε τότε εκδώσει, η σχεδιαζόμενη επένδυση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Θα δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και παράλληλα θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πρωτοπόρου χώρας στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Όπως αναφέρθηκε στην ενημερωτική συνάντηση, ο σχεδιασμός της επένδυσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η δυναμικότητα της μονάδας προβλέπεται στις 4 GWh (Γιγαβατώρες). Στόχος είναι το εργοστάσιο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2025, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την ίδια χρονιά.
«Κλειδί» χρηματοδότηση και εταίρος
Η επένδυση προορίζεται να υλοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι πως οι οργανικές μπαταρίες προορίζονται για εξαγωγές στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, εκτός από την εγχώρια αγορά, με συνέπεια να κρίνεται απαραίτητο το εργοστάσιο να βρίσκεται κοντά σε ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.
Για την υλοποίηση της μονάδας, κλειδί θα αποτελέσει η εξεύρεση χρηματοδότησης, η οποία στην καλύτερη περίπτωση προσδιορίζεται στο 60% του αρχικού συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε χθες συνάντηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναζήτηση εταίρου, που θα συμμετάσχει στο πρότζεκτ. Στόχος είναι ο εταίρος να προέλθει από τη βιομηχανία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να συμβάλει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στην πραγματοποίηση της επένδυσης.
Σειρά πλεονεκτημάτων
Η τεχνολογία Organic SolidFlow, που έχει αναπτύξει η CMBlu Energy, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής. Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα.
Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γερμανική εταιρεία έχει επενδύσει κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ ο αυστριακός κατασκευαστικός κολοσσός Strabag, για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής των μπαταριών.
Διαβάστε ακόμη