Morningstar DBRS: Γιατί είναι τόσο αδύναμη η ευρωπαϊκή οικονομία – Ο Νότος κρατά τα ηνία
Οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης βελτιώνονται σταδιακά, με τις χώρες του Νότου να συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, αλλά παρότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα παραμείνει αδύναμη, σημειώνει η Morningstar DBRS.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης βελτιώνονται σταδιακά, με τις χώρες του Νότου να συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, αλλά παρότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα παραμείνει αδύναμη, σημειώνει η Morningstar DBRS.
Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου έδειξαν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο, έπειτα από 0,3% το πρώτο τρίμηνο και 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, με Μάλτα, Κροατία, Ισπανία και Κύπρο να εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη, την ώρα που Γερμανία, Λετονία, Εσθονία και Αυστρία παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η ακόμα ήπια οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αντανακλά τη μέτρια αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία δεν έχει ακολουθήσει τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης. Από το τρίτο τρίμηνο του 2022, η αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης είναι συνεχώς χαμηλότερη από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Αυτό έχει οδηγήσει σε ρυθμό αποταμίευσης υψηλότερο από τον προ-κορωνοϊού ιστορικό μέσο όρο, κάτι το οποίο η Morningstar DBRS αποδίδει στην χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, τις ακόμα υψηλές αποδόσεις των αποταμιεύσεων καθώς και την «κληρονομιά» που αφήνει πίσω του ο υψηλός πληθωρισμός.
Αδύναμες παρέμειναν και οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια του έτους, παρά την πρόσφατη αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο, με τους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης να πληρώνουν ακόμα το τίμημα των υψηλότερων επιτοκίων, των δομικών αλλαγών και της αβεβαιότητας στον τομέα του εμπορίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, σημειώνει η Morningstar DBRS, επικαλούμενη τους δείκτες PMI και οικονομικού κλίματος της Κομισιόν.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν μιλούν για ένα ακόμα αδύναμο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, φέρνοντας τη συνολική ανάπτυξη του έτους στο 0,8%, πριν να επιταχυνθεί κάπως στο 1,3% το 2025.
Αυτό θα στηριχθεί στην ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα λάβει ώθηση από την αύξηση των μισθών και τις ισχυρές αγορές εργασίας. Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να ανακάμψουν σταδιακά.
Η Morningstar DBRS εκτιμά ότι η ανάπτυξη στη Ν. Ευρώπη θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, λόγω του τουρισμού και των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι ενεργοβόροι κλάδοι και οι επενδύσεις στις κατοικίες εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν μόνο σταδιακά.
Την ίδια στιγμή, η προοπτική επιβολής δασμών και άλλων προστατευτικών μέτρων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές επιδόσεις, με δεδομένη την υψηλή έκθεση της περιοχής στις εισαγωγές των ΗΠΑ και το πόσο ανοικτή είναι η ευρωπαϊκή οικονομία.
Η επιβάρυνση της οικονομίας από τη νομισματική πολιτική αναμένεται να είναι χαμηλότερη, αλλά οι πιστωτικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν με αργούς ρυθμούς. Οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται επίσης να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, ενώ από την άλλη, ώθηση θα δώσουν οι δαπάνες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα επιταχυνθούν.
Στην αγορά εργασίας, οι κενές θέσεις μειώνονται και η δημιουργία νέων θέσεων αναμένεται να είναι πολύ αργή.
Η Morningstar DBRS μιλά για σημαντικούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτοί προκύπτουν από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων οι οποίες επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο, την παρατεταμένη περίοδο των υψηλών επιτοκίων καθώς και την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων που θα ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων και/ή θα επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με τον πληθωρισμό να κινείται προς τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, με τις αγορές να ποντάρουν σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 1,5%. Όμως, η Morningstar DBRS τονίζει ότι η αύξηση στον τραπεζικό δανεισμό θα είναι πολύ σταδιακή, με τις αδύναμες πιστωτικές ροές να αντανακλούν και τη χαμηλή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια.
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics: Τα 3 προβλήματα της Ευρώπης και ένα μέλλον διαρκούς πτώσης
Morgan Stanley: Liberté, Égalité… Austérité – Ποιες χώρες χρειάζονται λιτότητα
ING: Πώς άλλαξε τον εμπορικό χάρτη η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας και ποιους απειλεί το Trump 2.0
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News