Μπελέρης στο protothema.gr: Ο Ράμα με στοχοποίησε όταν κατάλαβε πως θα χάσει τις εκλογές στη Χειμάρρα
«Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια δεν έκανε ούτε μία παρέμβαση για την δική μου περίπτωση, είναι δέσμια των ιδεοληψιών της» λέει ο Μπελέρης – Το 2023 πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ είναι οι Αλβανοί πολίτες, σημειώνει
Ο Ράμα είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αλβανίας, λέει ο Μπελέρης – Το 2023 πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ είναι οι Αλβανοί πολίτες, σημειώνει
Αποστολή στο Στρασβούργο: Γιώργος Μιχαηλίδης
17.12.2024, 14:44
Τον συναντήσαμε στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, καθώς αυτές τις ημέρες λαμβάνει χώρα η τελευταία Ολομέλεια για το 2024. Όπως είπε, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, αυτές ήταν τυπικές, δίχως ίχνη αντιπαράθεσης, κάτι που άλλαξε μέχρι ο κ. Ράμα να δει τις δημοσκοπήσεις. «Ο ίδιος μάλιστα, είχε πει 3-4 μήνες πριν από τις εκλογές πως δεν έχει πρόβλημα με την υποψηφιότητά μου» σημείωσε συμπληρώνοντας δε πως ο κ. Ράμα ξεκίνησε τότε με διαφορές συκοφαντίες να υπονομεύει την υποψηφιότητά του. «Δεν ήταν κάτι προσωπικό» τόνισε λέγοντας πως «όσο κι αν τον ενοχλεί, εμένα εκεί είναι ο τόπος μου, η οικογένειά μου, η μισή μου ζωή και θα συνεχίσω να ασχολούμαι» είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τα προβλήματα στην Αλβανία θα λύνονταν εάν στην εξίσωση στο μέλλον δεν βρίσκεται ο Έντι Ράμα,ο κ. Μπελέρης ξεκαθάρισε πως αυτά δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Όπως είπε, μετά την πτώση της δικτατορίας, η Αλβανία έχει μία υβριδική Δημοκρατία εδώ και 34 χρόνια. «Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως από το 1990, ο χειρότερος πρωθυπουργός στην Αλβανία ήταν ο κ. Ράμα»τόνισε χαρακτηριστικά.
Παραθέτοντας παραδείγματα, ο κ. Μπελέρης σημείωσε μεταξύ άλλων πως, παρά το γεγονός πως η Αλβανία είναι χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, το 2023 πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ είναι οι Αλβανοί πολίτες, ενώ είναι στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, Ιλίρ Μέτα, ενώ αποφυλακίστηκε ο Σαλί Μπερίσα. «Μπορούμε να πούμε πως είναι φυσιολογική αυτή η χώρα;» διερωτήθηκε.
Δείτε βίντεο:
Μιλώντας για την απερχόμενη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emily O’Reilly, ο κ. Μπελέρης είπε πως έχει ασκήσει κρητική, χωρίς στοιχεία, στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας δε πως η ίδια δεν έκανε ούτε μία παρέμβαση για την δική του περίπτωση και την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του στην Αλβανία. «Προφανώς είναι δέσμια των ιδεοληψιών της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπελέρης.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τροπολογία την οποία συνυπογράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Νίκος Παππάς,αναφορικά με τον ρόλο της Ελλάδας στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου το 2023, ο κ. Μπελέρης σημείωσε πως η ετήσια έκθεση της Διαμεσολαβήτριας δεν έχει καμία αναφορά στη χώρα μας, αλλά «δυστυχώς οι Πράσινοι και κάποιοι ευρωβουλευτές κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν να αναφέρονται ρητώς οι ευθύνες της Frontex και οι ευθύνες της Ελλάδας». Όπως είπε δε, «είναι λυπηρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις, το περιορίζει στις ευθύνες της Ελλάδας και της κάθε κυβέρνησης». Σημείωσε επίσης επ’ αυτού πως υπάρχει πάνω από 1 δισ. ανθρώπων που θα ήθελαν να ζήσουν στην ΕΕ αλλά με 450 εκατ. πληθυσμό, αυτοί δεν μπορούν να απορροφηθούν.
Ο κ. Μπελέρης είπε πως τους έξι μήνες που είναι ευρωβουλευτής, έχει δει πως υπάρχουν πολλά εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζητήματα των μειονοτήτων, όπως η ελληνική στην Αλβανία. «Εγώ έχω δεχθεί πολλές αναφορές, ως αντιπρόεδρος στην αρμόδια Επιτροπή, από πολίτες για παραβίαση περιουσιακών δικαιωμάτων, του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, ακόμη και για μη επιστροφή της περιουσίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Θα προσπαθήσω να οργανώσω μία επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών, για να δουν επί τόπου αυτά τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως μετά από προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, στην συμφωνία διασύνδεσης Ελλάδας και Αλβανίας, στο κείμενο των 27, για πρώτη φορά περιγράφονται τρία βασικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα. «Έως 31/12 η Αλβανία θα πρέπει να περάσει τους τρεις ρυθμιστικούς νόμους που εκκρεμούν από το 2017 για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, τη χρήση της γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση και την εκπροσώπηση των μειονοτήτων. Επίσης, με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα περιγράφεται το “αγκάθι” του περιουσιακού. Μέχρι το 2028 πρέπει να έχει τελειώσει η εγγραφή αυτών των περιουσιών και μέχρι το 2030 να έχουν επιστραφεί σε όλους τους πολίτες», σημείωσε.
Τέλος, μιλώντας για το δημογραφικό, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο χωριό Φουρνά στην Ευρυτανία, λέγοντας πως γίνονται αξιόλογες προσπάθειες για να αυξηθεί ο πληθυσμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. «Η πολιτική έχει ευθύνη να διευκολύνσεις όσους θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο γιατί το δημογραφικό θα είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει πολύ πέραν της δεκαετίας» κατέληξε.
Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου διοικητή πυρηνικών – Βίντεο με τη στιγμή της έκρηξηςΤο πρώτο βίντεο της πρώην συζύγου του Τίμα μετά την αυτοκτονία του – «Δεν φαντάζεστε την κόλαση που έζησα»Πήγε Αλβανία, άλλαξε όνομα και επέστρεψε ο τραυματίας της μαφιόζικης επίθεσης στους Θρακομακεδόνες
Αποστολή στο Στρασβούργο: Γιώργος Μιχαηλίδης
17.12.2024, 14:44
Δείτε Επίσης