Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο;
Τι θα συνέβαινε στο Αιγαίο και τι στην Ανατολική Μεσόγειο;
Η πιθανότητα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει επιτυχώς την Τουρκία σε μια σύγκρουση στη θάλασσα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο συσχετισμός δυνάμεων, η τεχνολογική υπεροχή, η στρατηγική, οι διεθνείς συμμαχίες, και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) διαθέτει φρεγάτες όπως οι MEKO 200HN και αναμένεται η παραλαβή των FDI HN Belharra, που φέρουν ισχυρά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.
Τα υποβρύχια τύπου Type 214 Papanikolis είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο, με συστήματα αναερόβιας πρόωσης (AIP), καθιστώντας τα σχεδόν αόρατα.
Ικανότητες σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) με εκσυγχρονισμένα πλοία και ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk.
Την ίδια ώρα, ο ελληνικός Στόλος έχει σημαντική εμπειρία σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο λόγω της γεωγραφικής εξοικείωσης.
Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) διαθέτει μεγαλύτερο στόλο, με φρεγάτες τύπου Gabya (Oliver Hazard Perry) και σύγχρονες κορβέτες κλάσης ADA (Milgem).
Η Τουρκία έχει επίσης ισχυρή βιομηχανική βάση, με παραγωγή νέων φρεγατών, υποβρυχίων τύπου Reis (Type 214) και drones επιφανείας-θάλασσας. Ανάπτυξη UAVs, όπως το Bayraktar TB2 και το νέο UAV Mius, για αναγνώριση και επιθέσεις.
Όμως, τα τουρκικά υποβρύχια τύπου 209 είναι παλαιότερης τεχνολογίας σε σχέση με τα ελληνικά Type 214.
Η Ελλάδα διαθέτει στρατηγική υπεροχή σε υποβρύχια και νέα συστήματα που παραλαμβάνονται, ενώ η Τουρκία επενδύει στη δική της αμυντική βιομηχανία.
Ο εξοπλισμός με Exocet MM40 Block 3C (για επιφανειακές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας) και πυραύλους ακριβείας παρέχει στην Ελλάδα ικανότητες μακράς εμβέλειας.
Οι FDI Belharra και οι αναβαθμισμένες MEKO θα είναι κρίσιμες για τη ναυτική υπεροχή της Ελλάδας, ιδίως λόγω του ραντάρ Sea Fire 500 και των πυραύλων Aster 30.
Το Αιγαίο αποτελεί ένα “κλειστό” θαλάσσιο περιβάλλον με πολυάριθμα νησιά, που παρέχουν πλεονέκτημα στις ελληνικές δυνάμεις λόγω εξοικείωσης και προγεφυρώσεων.
Η Ανατολική Μεσόγειος, ωστόσο, είναι πιο “ανοιχτή” περιοχή, δίνοντας πλεονέκτημα στον μεγαλύτερο τουρκικό στόλο.
Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, ιδιαίτερα με τη Γαλλία (στρατιωτική συμφωνία και παραλαβή Belharra) και τις ΗΠΑ (βάσεις και εξοπλισμός).
Η Τουρκία είναι σε γεωπολιτικά δύσκολη θέση, με επιδείνωση των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αν και διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία στη θάλασσα, ειδικά στο Αιγαίο, λόγω γεωγραφίας και τεχνολογικής υπεροχής σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Ωστόσο, σε μια πιο εκτεταμένη σύγκρουση (π.χ. στην Ανατολική Μεσόγειο), η αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας και η εγχώρια παραγωγή της θα αποτελούσαν μεγαλύτερη πρόκληση.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα στρατιά – Ο ρόλος των πρώην Βαγκνερίτων
Μαχητικό 6ης γενιάς: Η πρώτη του πτήση στην Κίνα (vid)