Ν. Παπανδρέου: Στο Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασα της πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όχι τη χώρα μου
Οι δημοσιογράφοι – παραγωγοί της καθημερινής εκπομπής του Αθήνα 9.84 “Ντάμες Σπαθί” Ελευθερία Κουμάντου και η Ελεωνόρα Ορφανίδου, εκπέμπουν για δύο ημέρες σήμερα και αύριο 23 και 24 Απριλίου 12.00…
Οι δημοσιογράφοι – παραγωγοί της καθημερινής εκπομπής του Αθήνα 9.84 “Ντάμες Σπαθί” Ελευθερία Κουμάντου και η Ελεωνόρα Ορφανίδου, εκπέμπουν για δύο ημέρες σήμερα και αύριο 23 και 24 Απριλίου 12.00 με 14.00 ώρα Ελλάδος, από το Στρασβούργο στο περιθώριο της Ολομέλειας, η τελευταία λίγο πριν τις ευρωεκλογές προσκεκλημένες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συνομιλούν με ευρωβουλευτές για το διακύβευμα της Ευρώπης των 27, που δεν είναι άλλο από τον δημοκρατικό της χαρακτήρα, ενώ αναζητούνται νέα κοινά αφηγήματα και ιδέες.
Ο Νίκος Παπανδρέου, εκλεγμένος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ μίλησε μεταξύ άλλων για την αλλαγή της ΚΑΠ, το περιβάλλον, το αγροτικό, καθώς και για όλα τα ζητήματα που ακουμπούν την ελληνική πραγματικότητα.
*ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ – ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΛΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ, ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗΣ
«Η ακρίβεια σε λιπάσματα και ενέργεια, είναι κοινό θέμα για τους ευρωπαίους αγρότες. Βρίσκεται στη βάση των διεκδικήσεών τους κι ήταν από τις αιτίες που τους έβγαλαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν…Τα οικολογικά προτάγματα της ΕΕ σε σχέση με την αγρανάπαυση- που όμως δεν άγγιζαν την Ελλάδα λόγω των μικρών καλλιεργήσιμων εκτάσεών της -απορρίφθηκαν. Κι έτσι αντί να παίρνει ανάσα το 5% της γης κάθε χρόνο, με τη νέα ΚΑΠ οδηγούμαστε απλώς σε αλλαγή των προϊόντων. Γεγονός που μαρτυρά πως αποφεύγουμε να δώσουμε απάντηση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής».
*ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ- ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
«Τα μέτρα από υποχρεωτικά γίνονται προαιρετικά και πλέον έγκειται στο κάθε κράτος- μέλος ξεχωριστά να τα υπερασπιστεί. Εδώ χρειάζεται πολιτική βούληση και καλό επιτελικό κράτος, όχι μόνο κατ όνομα όπως η Νέα Δημοκρατία, ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες και να αντέξουν στις δυσκολίες».
*ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΕ: Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΠ- ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για τον Νίκο Παπανδρέου, κυρίαρχο ζήτημα της περιόδου που κλείνει είναι η ταχύτητα της ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού και η αφύπνιση του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Η ΕΕ από εκεί που μας άλλαξε τα φώτα στη διάρκεια της κρίσης χωρίς καμία αλληλεγγύη, μας δάνεισε ξαφνικά ζεστό χρήμα, 35 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ευρώπη άλλαξε νοοτροπία και από τη λιτότητα πέρασε στην στήριξη όλων των κρατών-μελών. Επίσης, ενώ δεν είχε συμβεί ποτέ να αλλάξει η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη διάρκεια της επταετίας, γίνεται σήμερα, με την ψήφο μας. Εφόσον διαφοροποιήθηκε ο κόσμος, ήταν μονόδρομος η αλλαγή και της Ευρώπης. Ειδικά τώρα με ανοικτά πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, χρειάζονται άμεσες αντιδράσεις και λιγότερη γραφειοκρατία».
*ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ- Η ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Η κρίση, έχει δημιουργήσει λαϊκιστικά κόμματα που προσφέρουν εύκολες λύσεις. Το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την υπόσχεση ότι θα σκίσει το μνημόνιο κι δεν το έκανε. Στην Ιταλία η κυβέρνηση Μελόνι είπε ότι θα διώξει τους μετανάστες, αλλά οι ροές αυξήθηκαν. Οι εύκολες λύσεις και η συνθηματολογία μπορεί να αγγίζουν το θυμικό του κόσμου, αλλά δεν δίνουν απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα.. Ωθούν τους πολίτες σε αντισυστημικές επιλογές και σε αποστροφή της πολιτικής. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε σοβαρές προτάσεις.. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτεί καλά ο πολίτης είναι ποιος πρωθυπουργός είναι ικανός να αντιμετωπίσει τα ελληνοτουρκικά και μια ενδεχόμενη επίθεση του Ερντογάν κατά της Ελλάδας».
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ- ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΧΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ
«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να το πάει στα εθνικά θέματα, λόγω της καταδίκης της για τα Τέμπη και τις παρακολουθήσεις, αλλά και λόγω της έκθεσης του Στέητ Ντηπάρτμεντ που βάζει αστερίσκους ακόμα και για βασανιστήρια στις φυλακές. Να το δούμε, δεν υιοθετώ άμεσα ότι υποστηρίζει, χρειάζεται ψάξιμο….Λυπάμαι που ψήφισα την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν είναι καταδίκη της χώρας μου. Είναι καταδίκη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας»
https://athina984.gr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-23-MP3-1NIKOS-PAPANDREOU.mp3