Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές
Με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024 στην Νέα Υόρκη το συνέδριο 26th Annual Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο “Greece – Speeding Ahead Post Investment Upgrade” σε συνεργασία με το “New York Stock Exchange”, το “Athens Exchange Group (ATHEX Group)” κα…
Με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024 στην Νέα Υόρκη το συνέδριο 26th Annual Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο “Greece – Speeding Ahead Post Investment Upgrade” σε συνεργασία με το “New York Stock Exchange”, το “Athens Exchange Group (ATHEX Group)” και μεγάλες διεθνείς Τράπεζες & Οργανισμούς.
Η “Goldman Sachs”, η “Morgan Stanley” και η “TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)” ήταν οι Κύριοι Χορηγοί. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε Υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.
Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης ανέφερε ότι η “Κυβέρνησή μας εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης για να αντιμετωπίσει δομικά προβλήματα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα της οικονομίας μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα έσοδα που προκύπτουν από την οικονομική ανάπτυξη επενδύονται εκ νέου στην κοινωνία.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα, μετατράπηκε σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με αξιοσημείωτο ρεκόρ σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και η οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, χάρη σε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας, των εξαγωγών και της καινοτομίας.
Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Είναι έτοιμα να απελευθερώσουν τη δυναμική της χώρας και να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Αυτοί οι πόροι σηματοδοτούν την αυγή μιας νέας εποχής ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζοντας το στρατηγικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού και αναβάθμισης δεξιοτήτων, καθώς και υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές.
Οι επενδύσεις αποτελούν τους κύριους καταλύτες της οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τον δίδυμο μετασχηματισμό (ψηφιακό και πράσινο). Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ισχυρή έμφαση στη χρηματοδότηση επενδύσεων σχετικών με τον δίδυμο μετασχηματισμό, με δέσμευση να κατευθύνει τουλάχιστον το 37% των συνολικών πόρων σε μέτρα για κλιματικούς στόχους και τουλάχιστον το 22% σε μέτρα που συμβάλλουν στους ψηφιακούς στόχους. Επιπλέον, το Σκέλος των Δανείων, ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη μείωση του επενδυτικού κενού, απευθύνεται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνησή μας δεσμεύεται να συνεχίσει να χτίζει ισχυρές βάσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και της επιχειρηματικής κοινότητας και η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές. Κρατάμε το μέλλον μας στα χέρια μας.”
Ακολούθησε Πάνελ Συζήτησης με θέμα “GREEK ECONOMY: Prospects & Outlook Post Investment Upgrade”
Συντονιστής: κ. Dimitrios Lambropoulos, Partner, Deal Advisory – KPMG in GreeceΟμιλητές:κ. Lefteris Farmakis, Senior FX Strategist – BarclaysΔρ. Tasos Anastasatos, Group Chief Economist, Deputy General Manager – Eurobankκ. Filippo Taddei, Managing Director – Goldman Sachs International Δρ. Ilias Lekkos, Group Chief Economist and Head of Investment Strategy – Piraeus Bank
Ο κ. Dimitrios Lambropoulos Partner, Deal Advisory – KPMG in Greece τόνισε: “Πιστεύω ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα αποτελεί ένα καθοριστικό ορόσημο στην οικονομική της πορεία, αντανακλώντας χρόνια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανθεκτικότητας. Αυτή η επιτυχία έχει ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις παγκόσμιες αγορές, ανοίγοντας την πρόσβαση σε διεθνείς πηγές κεφαλαίων, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές που προηγουμένως δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην οικονομία της.
Η νέα αυτή κατάσταση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να κατευθυνθούν επενδύσεις σε βασικούς τομείς ανάπτυξης, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνολογία, οι υποδομές και ο τουρισμός. Αυτοί οι τομείς έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι αυτή η επιτυχία έρχεται σε ένα σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως οι εξελισσόμενες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και οι επιπτώσεις των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ, προσθέτουν επίπεδα αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές. Ταυτόχρονα, προκλήσεις όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας απαιτούν εγρήγορση και προσαρμοστικότητα.
Για να διατηρηθεί αυτή την πορεία, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να αξιοποιηθούν στρατηγικά τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι κρίσιμη για να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες που έχει ανοίξει η επενδυτική βαθμίδα”.
Ο κ. Lefteris Farmakis, Senior FX Strategist – Barclays συζήτησε για τις βασικές τάσεις στις αγορές συναλλάγματος ενόψει των πιθανών αλλαγών στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ το επόμενο έτος, καθώς και τις επιπτώσεις τους για την Ελλάδα.
O Δρ. Tasos Anastasatos, Group Chief Economist, Deputy General Manager – Eurobank τόνισε: “Εν μέσω ενός διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από γεωστρατηγική και οικονομική αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει του περιγύρου της. Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνουν γύρω ή πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα. Οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και οι συνδεόμενες μεταρρυθμίσεις, η καλή επίδοση του τουρισμού, ο ευεργετικός αντίκτυποw της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην προσέλκυση επενδύσεων και στο κόστος χρηματοδότησης, τα υγιή μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που επιτρέπουν απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, και η υπεραπόδοση των δημόσιων οικονομικών, με πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ και σταθερή μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, γεγονός που ενισχύει την βιωσιμότητα της οικονομίας. Ωστόσο, η στροφή προς ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο βασισμένο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις εξακολουθεί να εξελίσσεται. Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν την -ακόμα υψηλή- εξάρτηση του ΑΕΠ από την κατανάλωση, ένα μείγμα εξειδικεύσεων που κλίνει προς δραστηριότητες χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλής γνώσης, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δυσμενείς δημογραφικές προβλέψεις. Η βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων είναι ο βαθμός επιτυχίας στην προσέλκυση επενδύσεων, όχι μόνο δημόσιων και ΣΔΙΤ, αλλά και ιδιωτικών. Για την επίτευξη οικονομικής σύγκλισης, το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ θα πρέπει, τουλάχιστον, να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 22%, σε σύγκριση με 15% στο τέλος του 2023. Αυτό απαιτεί 8% πραγματική αύξηση των επενδύσεων ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μια επίδοση που επετεύχθη τελευταία φορά τη δεκαετία του 1950. Επιπλέον, αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλάβουν, πέρα από τον τουρισμό και τα ακίνητα, και άλλους παραγωγικούς και τεχνολογικά προηγμένους τομείς, κατά προτίμηση εξαγωγικούς, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα με τις εισαγωγές. Αυτός είναι ένας δύσκολος αλλά εφικτός στόχος. Ωστόσο, για να τον πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον. Αυτές περιλαμβάνουν επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ολοκλήρωση χρήσεων γης και χωροταξίας, αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, μείωση των φόρων στην παραγωγή και στους μισθούς και, γενικότερα, βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του κράτους δικαίου. Η αφύπνιση της Ευρώπης στις νέες γεωοικονομικές πραγματικότητες, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για επενδύσεις στην τεχνολογία, την άμυνα και την ενέργεια και η Ελλάδα πρέπει -και είναι σε θέση- να εκμεταλλευτεί αυτές τις εξελίξεις.”
Ο κ. Filippo Taddei, Managing Director – Goldman Sachs International τόνισε στην παρουσίασή του ότι αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης Νότιας Ευρώπης και της Ευρωζώνης το 2025. Οι προοπτικές για το 2025 για την Ευρώπη θα δεχθούν πιέσεις εξαιτίας των δασμών των ΗΠΑ και κάποια αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος θα κρατήσει την Ευρωζώνη μακριά από την ύφεση παρέχοντας, σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία βιώνει μια ευρείας βάσης βελτίωση. Η αγορά εργασίας έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης που έχει καταγραφεί ποτέ, το οποίο εκτείνεται από τις υπηρεσίες έως τη μεταποίηση. Όμως, σε αντίθεση με τις άλλες οικονομίες της περιοχής, η ανάκαμψη της απασχόλησης στην Ελλάδα συνοδεύεται από μια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας που επωφελείται από την άνω του μέσου όρου αύξηση των επενδύσεων. Κατά την άποψή μου, η ελληνική οικονομία διατηρεί άθικτες τις δυνατότητες ανάπτυξης μέχρι το επόμενο έτος, με μια διευρυμένη ευκαιρία για συνεχή αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών που εξακολουθούν να είναι 5% του ΑΕΠ κάτω από το 2010. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αρκετά μοναδική θέση για τα επόμενα δύο χρόνια: μπορεί ακόμη να επωφεληθεί από την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα της επιτρέψει, ταυτόχρονα, να ενισχύσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις επενδύσεις διατηρώντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα μεταξύ των χαμηλότερων στη ζώνη του ευρώ. Η επέκταση της ανάκαμψης στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ η μεταποίηση συνεχίζει να βελτιώνεται, είναι η επόμενη πρόκληση για την ελληνική οικονομία. Η ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη, η πολιτική σταθερότητα και η δέσμευση για τη συνέχιση της αύξησης του μεριδίου του ελληνικού χρέους στην αγορά διαμορφώνουν το μακροοικονομικό τοπίο για να κερδίσει η Ελλάδα μια πρόσθετη αναβάθμιση της βαθμίδας στις επερχόμενες αξιολογήσεις.”
Ο Δρ. Ilias Lekkos, Group Chief Economist and Head of Investment Strategy – Piraeus Bank, στα σχόλια του ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ξεπερνά τις ευρωπαϊκές επιδόσεις παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων παγκόσμιων πολιτικών και γεωπολιτικών κινδύνων. Τους κύριους μοχλούς της αναπτυξιακής αυτής εξαίρεσης αποτελούν τόσο η ανάγκη να καλυφθεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό κενό σε συνδυασμό με την άφθονη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές πηγές όπως και η ανάγκη για αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον κ. Λεκκό βασικοί τομείς που επωφελούνται από την ανάκαμψη αυτή είναι οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα οι οποίοι όμως συνοδεύονται και από αναδυόμενες δυνάμεις όπως logistics, data centers & IT, φαρμακευτικός κλάδος, ναυπηγοεπισκευή, έργα υποδομών και επεξεργασίας τροφίμων. Όμως ιδιαίτερης σημασίας είναι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών και πράσινης ενέργειας τόσο για τον οικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία όσο και για τον στρατηγικό και γεωπολιτικό του ρόλο.”
Το συνέδριο διοργανώθηκε: Σε Συνεργασία: New York Stock Exchange – NYSE & Athens Exchange Group (ATHEX Group)
Υπό την Αιγίδα: του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη • Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Νέας Υόρκης – Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη
Αυτή η διεθνής συνάντηση κορυφής για την Ελλάδα στην Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Μέσα από την πορεία των 26 συναπτών ετών που διοργανώνεται, έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό. Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε μια εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα περίοδο με τη συμμετοχή Κορυφαίων Αμερικανών και Διεθνών Επενδυτών, Διεθνών & Ελληνικών Επιχειρήσεων, Διεθνών & Ελληνικών Τραπεζών & Οργανισμών, Ανώτερων Κυβερνητικών Στελεχών (4 Ελλήνων Υπουργών), 19 Εισηγμένων Εταιριών, και 97 Κορυφαίων Ομιλητών. Το φετινό Φόρουμ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, προσελκύοντας μακροπρόθεσμα κεφάλαια και δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας. Το καθεστώς αυτό της αξιολόγησης ξεκλειδώνει ευκαιρίες για σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων, οι οποίες διευκολύνονται και από τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στον τομέα της ψηφιοποίησης και των φορολογικών κινήτρων. Η χώρα πλέον προσφέρει τη δυνατότητα για επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως υποδομές, τουρισμός & φιλοξενία, real estate, και ενέργεια. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όντας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων παρέχει εύκολη πρόσβαση τόσο σε αναδυόμενες όσο και σε καθιερωμένες αγορές.
Το Συνέδριο άνοιξε, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθύνθηκε στους επενδυτές με γραπτό μήνυμα που διάβασε ο Πρόεδρος της Capital Link κ. Νικόλας Μπορνόζης.
Συμμετείχαν οι Υπουργοί Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας – τ. Υπουργός Οικονομικών, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου.
Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι: κα. Μαίρη Ψύλλα, Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δημήτριος Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.
Την Αμερικάνικη Κυβέρνηση εκπροσώπησε : • H.E. George J. Tsunis, U.S. Ambassador to the Hellenic Republic – U.S. Embassy in Athens.
Την European Investment Bank εκπροσώπησε o κ. Γιάννης Τσακίρης, Vice President.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών εκπροσώπησε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO – Athens Exchange Group, (μέσω webcast), και τo Enterprise Greece ο Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO.
Το Συνέδριο στήριξαν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες: 1) τις 4 συστημικές τράπεζες, Alpha Bank – Eurobank – Εθνική – Πειραιώς, 2) την Attica Bank και την Hellenic Development Bank of Investments (HDBI ex TANEO), και 3) από τις σημαντικότερες Global Investment Banks • Barclays • BNP Paribas • Goldman Sachs International • Morgan Stanley • Nomura • AXIA Ventures Group. 4) Σε ειδικό πάνελ συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι των: AXIA Ventures Group – Brook Lane Capital – CVC Capital Partners • Grifon Capital Advisors • Oaktree.
19 Εισηγμένες Εταιρίες : • AKTOR Group of Companies (ATH:ΙΝΚΑΤ) • Alpha Services & Holdings S.A. (ATH:ALPHA) • Athens Stock Exchange S.A. (ATH:EXAE) • Athens International Airport S.A. (ATH:AIA) • Athens Water Supply & Sewage Company S.A. (ATH:EYDAP) • Attica Bank S.A. (ATH:TATT) • AVAX Group (ATH:AVAX) • Dimand S.A. (ATH: DIMAND) • Ellaktor S.A. (ATH:ELLAKTOR) • Eurobank Ergasias Services & Holdings S.A. (ATH: EUROB) • GEK TERNA S.A. (ATH:GEKTERNA) • HELLENiQ ENERGY Holdings S.A. (ATH: ELPE) • IDEAL Holdings S.A. (ATH:INTEK) • LAMDA Development S.A. (ATH:LAMDA) • Metlen Energy & Metals S.A. (ATH:MYTIL) • National Bank of Greece S.A. (ATH: ETE) • Piraeus Financial Holdings S.A. (ATH:TPEIR) • Public Power Corporation S.A. – PPC (ATH:PPC) • Trastor REIC (ATH:TRASTOR).
Στο επίσημο μεσημεριανό γεύμα κεντρική ομιλία έκαναν : ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Chief Executive Officer, Piraeus Group, και η κα. Ελένη Βρεττού, CEO, Attica Bank. Εισαγωγικές ομιλίες έκαναν οι: κ. Chris Taylor, Global Head of Listings – NYSE, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO – Athens Exchange Group, και Dr. Nikolas P. Tsakos, Founder, Chairman & CEO – TEN Ltd. (NYSE: TEN); Chairman, INTERTANKO 2014-2018.
Το Συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου απονεμήθηκε το “2024 Capital Link Hellenic Leadership Award” στον Δρ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ως αναγνώριση της ουσιαστικής και μακροχρόνιας συνεισφοράς του στην οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, και της καθοριστικής συμβολής του τόσο σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όσο και με την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Ο Δρ. Γιάννης Στουρνάρας πραγματοποίησε Κύρια Ομιλία.
Το Δείπνο άνοιξε με σύντομη ομιλία της η Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Κυρία Αικατερίνη Νασίκα.
Τον Δρ. Γιάννη Στουρνάρα προλόγισε ο κ. John Paulson, President & Portfolio Manager – Paulson & Co.
“GREEK AMERICAN ISSUER DAY” στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Στο πλαίσιο του “26ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργανώνεται για 20η συνεχή χρονιά, ειδική εκδήλωση με τίτλο “GREEK AMERICAN ISSUER DAY” στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τιμώντας την Ελλάδα και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των Αμερικανικών, των Ελληνοαμερικανικών και των Ελληνικών αγορών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ελληνοαμερικανικές και Ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα χτυπήσουν το “Closing Bell – καμπανάκι του κλεισίματος των εργασιών” της Τρίτης, 10 Δεκεμβρίου 2024, του NYSE-New York Stock Exchange.