ΝΔ: Tο στοίχημα Φρέντι Μπελέρη και τα εσωκομματικά αινίγματα
Συνθήκες ενός ιδιόμορφου πολιτικού στοιχήματος διαμορφώνει η υποψηφιότητα Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Η στόχευση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι προφανής, ωστόσο ήδη διαφαίνεται ότι διαμορφώνει και συνθήκες ενός ιδιόμορφου πολιτικού στοιχήματος.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από μία περίοδο αμφιταλάντευσης ως προς την σκοπιμότητα και την επίδραση της, δίνει ούτως ή άλλως έναν διαφορετικό χαρακτήρα στις προτεραιότητες και τα χαρακτηριστικά του προεκλογικού αγώνα, ενδέχεται όμως να έχει και μεσοπρόθεσμα «απόνερα» στο διπλωματικό πεδίο και στην εξέλιξη της διμερούς σχέσης με την Αλβανία.
Πέραν αυτού όμως, μένει να φανεί στο αποτέλεσμα, ποια ακριβώς θα είναι η εκλογική επίδραση της υποψηφιότητας του διωκόμενου από την κυβέρνηση της Αλβανίας, εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Αφενός, ως προς το αν θα είναι επαρκής για την συγκράτηση διαρροών προς τα δεξιά της ΝΔ, αφετέρου, ως προς το πώς θα επηρεάσει την εσωτερική ισορροπία σε καθαρά κομματικό επίπεδο.
Οι παράμετροι αυτές θα διαμορφωθούν και θα συνεκτιμηθούν στην πορεία προς την κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών, σε συνδυασμό και με άλλες επιλογές και την απήχηση τους.
Μεταξύ αυτών, οι υποψηφιότητες δημοφιλών τηλεοπτικών προσώπων, όπως ο Γιώργος Αυτιάς και η Ελεωνόρα Μελέτη, καθώς και άλλων από το χώρο του αθλητισμού όπως ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ένα νέο ζητούμενο το πώς θα ανταποκριθεί η κομματική βάση και αν θα στηρίξει κατά προτεραιότητα αυτές τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή αν θα εμφανιστούν ανθεκτικές και ισχυρές στην κάλπη οι καθαρά κομματικές υποψηφιότητες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Ελίζας Βόζενμπεργκ ή και του Μανώλη Κεφαλογιάννη, καθώς και άλλες, όπως του Δημήτρη Τσιόδρα και του Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Η εκλογική σκοπιμότητα της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ είναι υπό αυτήν την έννοια προφανής, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρείται προδιαγεγραμμένο.
Επιπλέον, ο συνδυασμός των επιλογών αυτών, με την νέα προσπάθεια προσέγγισης κεντροαριστερών ψηφοφόρων, μέσω της Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Σπύρου Καρανικόλα, συνθέτει ένα πολιτικό μείγμα, το οποίο μπορεί να θεωρείται μεν πολυσυλλεκτικό, κρύβει όμως και κάποιες παγίδες ως προς το ποιο ακριβώς θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί από την τελική τελική σύνθεση της νέας ευρωομάδας της ΝΔ και αν αυτό θα έχει εσωτερικές πολιτικές παρενέργειες την επομένη των ευρωεκλογών.