Νέα χρονιά σε «καθαρό δρόμο» επιδιώκει η κυβέρνηση
Νέα χρονιά σε «καθαρό δρόμο» επιδιώκει η κυβέρνηση | Liberal.gr
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που, παραδοσιακά, οι κυβερνήσεις βάζουν «check» δίπλα από σειρά ανοιχτών ζητημάτων. Για τη σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι ο στόχος μπαίνει πιο επιτακτικά στην κυβερνητική ατζέντα, με θέματα που το τελευταίο διάστημα κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και το εσωκομματικό της πεδίο, να «κλείνουν».
Ο Προϋπολογισμός είναι το πολιτικό «ορόσημο» στο τέλος κάθε χρόνου και επί της ουσίας το «σχεδιάγραμμα» της επόμενης χρονιάς. Ο Προϋπολογισμός του 2025 «έκλεισε» και τρία ακόμη θέματα, με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο, μέρος μιας ατζέντας, με έμφαση το κοινωνικό πεδίο, που η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει στις προτεραιότητές της.
Οι παρεμβάσεις για τις τραπεζικές χρεώσεις, οι ρυθμίσεις για την πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης των χαμηλοσυνταξιούχων και η θέσπιση του καθεστώτος επικινδυνότητας για τους ένστολους, είχαν κοινό παρονομαστή, είτε τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες, είτε την ενίσχυση του εισοδήματός τους.
Ο άξονας αυτών των παρεμβάσεων αναμένεται να ενισχυθεί ούτως ή άλλως και την επόμενη χρονιά και όσο τα δημοσιονομικά περιθώρια της ελληνικής οικονομίας το επιτρέπουν. Στα τελευταία «μέτρα» πριν το κλείσιμο της χρονιάς και στα οικονομικά θέματα, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έχει ήδη θεσμοθετηθεί, ενώ στα «θεσμικά» ζητήματα, αυτό της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, που επίσης, βρισκόταν σε εκκρεμότητα «έκλεισε» με τροπολογία.
Ο Προϋπολογισμός του 2025 αποτελεί τη βάση για το κυβερνητικό έργο, που θα σχεδιαστεί. Με δεδομένη την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για δημοσιονομική σταθερότητα, τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα, παρότι στο κυβερνητικό επιτελείο θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα, που θα παρουσιαστεί. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν παρεμβάσεις προσανατολισμένες, κυρίως, στη μεσαία τάξη, στον άξονα μείωσης των φορολογικών βαρών και ενίσχυσης των εισοδημάτων.
Στην «πρώτη γραμμή» θα συνεχίσουν να είναι την ερχόμενη χρονιά, οι χώροι της υγείας και της παιδείας. Η ανακαίνιση νοσοκομείων, τα απογευματινά χειρουργεία και η μείωση της λίστας αναμονής για ασθενείς, η ενίσχυση των αποδοχών του υγειονομικού προσωπικού, όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, είναι οι άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει, με στόχο οι αλλαγές να «περάσουν» και στην κοινή γνώμη και να αποτυπωθούν στις μετρήσεις.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει βάλει «στις ράγες» παρεμβάσεις και για άλλα μεγάλα θέματα, που η υλοποίησή τους, θα ξεκινήσουν από τις αρχές του νέου έτους. Το στεγαστικό, με την έναρξη προγραμμάτων, όπως το «Σπίτι μου 2», τα θέματα, που αφορούν στους ανηλίκους και την προστασία τους, που επίσης αναμένεται να προχωρήσουν ήδη από τον Ιανουάριο.
Αυτές οι παρεμβάσεις έρχονται να προστεθούν στα όσα τα προηγούμενα δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προχωρά, ολοκληρώνοντας πλέον σε νομοθετικό επίπεδο ένα μεγάλο μέρος του έργου, που είχε προαναγγείλει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε η νέα χρόνια να βρει και την κοινοβουλευτική του ομάδα σε ξεκάθαρο «τοπίο». Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και οι «αναταράξεις», που είχαν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν προκαλέσει σενάρια, φήμες και προβληματισμό, για τη συνέχεια. Η ψήφιση του προϋπολογισμού φαίνεται να λειτούργησε ως «βαλβίδα» ασφαλείας και η συνάντηση των βουλευτών, οι οποίοι δεν κατέχουν υπουργικό θώκο, με τον πρωθυπουργό, φάνηκε να διαμορφώνει ένα κλίμα συνοχής και συσπείρωσης.
Στα δεδομένα, που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, είναι και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Τα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου, ξεπερνούν – έστω και λίγο – σε όλες τις μετρήσεις τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δημιουργώντας μία βάση, πάνω στην οποία θεωρούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι έχουν μόνο να προσθέσουν δυνάμεις. Το γεγονός ότι στον ορίζοντα υπάρχει πλέον ένας ξεκάθαρος πολιτικός αντίπαλος, εκτιμούν ότι μπορεί στην πορεία του χρόνου να λειτουργήσει και συσπειρωτικά για τις εκλογικές δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο επίκεντρο παραμένει πάντα το διψήφιο ποσοστό των αναποφάσιστων.
Η κυβέρνηση περνά από την επόμενη χρονιά, στο δεύτερο μισό της τετραετίας της, εκεί, όπου στόχος είναι όσα έχουν αποφασιστεί – δημιουργώντας έναν «καθαρό δρόμο» να αρχίσουν να αποδίδουν. Μέσα στον πρώτο μήνα του έτους αναμένεται να «ανοίξει» – και να κλείσει έως τον Μάρτιο – και το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η πρώτη μεγάλη «εκκρεμότητα» της νέας χρονιάς. Αυτό θα είναι και το πρώτο πεδίο πάνω στο οποίο η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα «χτιστεί».