Νέες προτεραιότητες στα εξοπλιστικά
Στο ασταθές περιβάλλον με πόλεμο και αβεβαιότητα το οποίο εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, την Υποσαχάρια Αφρική, η…
Στο ασταθές περιβάλλον με πόλεμο και αβεβαιότητα το οποίο εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, την Υποσαχάρια Αφρική, η αντιμετώπιση των προκλήσεων αποτελεί κυριαρχική επιδίωξη της Ελλάδας , με το ΓΕΕΘΑ να ρίχνει το βάρος σε εξοπλιστικές προτεραιότητες.
Το ΓΕΕΘΑ εστιάζει σε έναν νέο τρόπο σχεδιασμού μετά την εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας , Νίκου Δένδιας προς τα Επιτελεία βασισμένο σε τρεις πυλώνες υπό τους γενικούς τίτλους της Αεράμυνας, του Ηλεκτρονικού Πολέμου και του Στόλου.
Βασικό χαρακτηριστικό είναι πώς οι εξοπλιστικές ανάγκες του κάθε επιτελείου θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο , βάσει τις διακλαδικότητας αλλά και της διαλειτουργικότητας που προωθεί το ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες , η μεμονωμένη προμήθεια οπλικών συστημάτων φέρεται να βγαίνει εκτός κάδρου με την συνολική διαχείριση των αναγκών να αποτελεί βασικό κορμό.
Οι 3 πυλώνες στα εξοπλιστικά
Στον πυλώνα της Αεράμυνας στον σχεδιασμό φέρεται να εντάσσονται τα αντιαεροπορικά συστήματα και των τριών κλάδων, Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού. Οι πύραυλοι Hawk και τα TOR M1 του Στρατού Ξηράς δεν θα διαχειρίζονται ως μεμονωμένα συστήματα αλλά θα αποτελούν μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού της αντιαεροπορικής ομπρέλας μαζί με τους Patriot, τους S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας και τα αντιαεροπορικά συστήματα των φρεγατών ή των πυραυλακάτων.
Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα όπου εντάσσονται τα drones των ενόπλων δυνάμεων, σε ξηρά, αέρα, θάλασσα αλλά και τα υποβρύχια. Επίσης, περιλαμβάνοντα τα περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions) όπως και η κυβερνοασφάλεια.
Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει τον Στόλο κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές θα δοθεί έμφαση στο να τηρηθεί μία ισορροπία προς τις παραγγελίες και των τριών Κλάδων, με σχετικά ισομερή κατανομή. Λόγου χάρη , δεν θα υπάρχει ριζική ανανέωση του αεροπορικού στόλου ενώ ο στόλος του ναυτικού μένει πίσω ή το αρματικό δυναμικό βρίσκεται εκτός προγράμματος.
Η Συνεχής Υποστήριξη (Follow on Support) στον σχεδιασμό κάθε εξοπλιστικού προγράμματος θα είναι για 10 χρόνια .
Σε σχέση με τα ενάερια μέσα οι διαθεσιμότητες θα βρίσκονται στο 70% βάσει σχεδιασμού , ένα ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό καθώς όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές ότι στις ΗΠΑ ορισμένα συστήματα δεν ξεπερνούν το 60-65%.