Νέες Θεραπείες: 587 μέρες χρειάζονται για να έρθουν στην Ελλάδα | Moneyreview.gr
Πάνω από 1,5 χρόνο θα πρέπει να περιμένει ένας Έλληνας ασθενής προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μια θεραπεία η κυκλοφορία της οποίας εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Πάνω από 1,5 χρόνο θα πρέπει να περιμένει ένας Έλληνας ασθενής προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μια θεραπεία η κυκλοφορία της οποίας εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Αν και ο χρόνος αναμονής φαίνεται να βαίνει σημαντικά βελτιούμενος, παρόλ΄ αυτά είναι σημαντικά μεγάλος και απέχει περί τους δύο μήνες από τον αντίστοιχο μέσο «χρόνο αναμονής» στην Ευρώπη.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα για την εκτίμηση του δείκτη W.A.I.T. (Waiting to Access Innovative Therapies) που διενεργείται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) με σκοπό την αποτύπωση του βαθμού πρόσβασης των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες σε 36 χώρες της Ευρώπης.
Η έρευνα αφορά στα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ τα προηγούμενα 4 χρόνια του κάθε έτους δημοσίευσης εκτιμώντας 2 βασικούς επιμέρους δείκτες:
α) την διαθεσιμότητα των νέων καινοτόμων θεραπειών (στην παρούσα έρευνα αυτά που είχαν ημερομηνία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός της περιόδου 2019-2022) ανά χώρα
β) τον χρόνο που περνά από την ημερομηνία έγκρισής τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) έως την ημερομηνία έναρξης της αποζημίωσή τους από τα συστήματα υγείας
Αποτελέσματα της φετινής έρευνας στην Ευρώπη
Σύμφωνα με την έρευνα, εκ των 167 φαρμάκων τα οποία έλαβαν έγκριση κυκλοφορίας την περίοδο 2019-2022, κατά μέσο όρο 72 φάρμακα ήταν διαθέσιμα στις χώρες της Ευρώπης που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη.
Η μέση διαθεσιμότητα των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ευρώπη εκτιμάται στο 43% για το έτος 2023 (52% για τα ογκολογικά φάρμακα και 35% για τα ορφανά φάρμακα).
Αντίστοιχα, ο μέσος χρόνος για την αποζημίωσή τους από τα συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίσθηκε στις 531 ημέρες, 14 ημέρες περισσότερες από το αντίστοιχο μέσο χρονικό διάστημα που είχε προκύψει από την ίδια έρευνα το περασμένο έτος (559 ημέρες για τα ογκολογικά φάρμακα και 542 ημέρες για τα ορφανά φάρμακα).
Αποτελέσματα της φετινής έρευνας στην Ελλάδα
Το πρώτο συμπέρασμα είναι οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ τόσο στη διαθεσιμότητα των φαρμάκων όσο και στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ έγκρισης του ΕΜΑ και ένταξης των φαρμάκων στο σύστημα αποζημίωσης.
Στην Ελλάδα με βάση την έρευνα το 2023 μόνο το 47% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ μεταξύ 2019-2022 είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς. Η χώρα μας εμφανίζει διαθεσιμότητα λίγο υψηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ (43% ) και βρίσκεται περίπου μεταξύ των χωρών της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, και των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης .
Συγκεκριμένα από τα 167 νέα φάρμακα που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη το διάστημα 2019-2022, μόνο τα 79 βρίσκονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο αριθμός είναι μειούμενος τα δυο τελευταία χρόνια, καθώς το 2021 από τα 45 φάρμακα που έλαβαν έγκριση προσβάσιμα στους ασθενείς στη χώρα μας ήταν τα 21, δηλαδή το 45%, ενώ το 2022 το ποσοστό έπεσε στο 30%, καθώς από 53 φάρμακα που εγκρίθηκαν διαθέσιμα ήταν τα 16.
Ο σχετικός δείκτης για τα ογκολογικά και ορφανά φάρμακα εκτιμάται στο 71% και 41%, αντίστοιχα και αυτό δείχνει ότι σε ότι αφορά τις σοβαρές ασθένειες οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στα φάρμακα κατά του καρκίνου αλλά όχι για τις απειλητικές σπάνιες ασθένειες.
Πέρα από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των νέων φαρμάκων μη ικανοποιητική διαπιστώνεται και η αναλογία των αποζημιούμενων και μη αποζημιούμενων φαρμάκων. Ειδικότερα, το 48% των διαθέσιμων νέων φαρμάκων στην Ελλάδα, βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας ή αποζημίωσης (70% και 54% των ογκολογικών και ορφανών φαρμάκων, αντίστοιχα) αντικατοπτρίζοντας κυρίως τα φάρμακα τα οποία διατίθενται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).
Αυτή η εικόνα της διαθεσιμότητας των φαρμάκων αποκαλύπτει τις ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε νέες θεραπείες. Το σύστημα και οι σχετικές διαδικασίες δεν προσφέρουν καθολική πρόσβαση στις θεραπείες, καθώς η πρόσβαση των ασθενών εξαρτάται από την πρωτοβουλία του θεράποντος ιατρού, το αν τα νέα φάρμακα εντάσσονται σε κατηγορίες που μπορούν να διατίθενται μέσω ΣΗΠ, το καθεστώς χορήγησης του φαρμάκου και τις συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες ανήκουν οι ασθενείς.
Αντίθετα, ενώ στην διαθεσιμότητα των νέων θεραπειών η Ελλάδα κινείται περίπου στο μέσο όρο της ΕΕ , στον χρόνο αποζημίωσης μιας νέας θεραπείας η χώρα εμφανίζεται να υστερεί σημαντικά του μέσου χρόνου στην Ε.Ε. καθώς αυτός υπολογίζεται ίσος με 587 ημέρες (έναντι 531 ημερών στις χώρες τις Ε.Ε.). Κατά την προηγούμενη έρευνα πάντως ο χρόνος για την εισαγωγή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα ήταν 674 ημέρες. Η βελτίωση που έχει σημειωθεί αποδίδεται στην επιτάχυνση των εγκριτικών διαδικασιών αξιολόγησης και τιμολόγησης, ειδικά την τελευταία διετία.
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακα: 10 σκευάσματα κατέχουν το 15% της αγοράς
Εκτινάχθηκαν πάνω από το 1 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες
Ανοδική η αγορά φαρμάκων και το 2024
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News