Νέο «καμπανάκι» Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία μετά την εκλογή Τραμπ
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντράγκι επεσήμανε ότι το πιο επείγον «δεν είναι να συμφωνήσουμε σε ένα επενδυτικό σχέδιο την Παρασκευή», αλλά να «αποτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς και των κεφαλαιαγορών».
Την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας με βάση την έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα, ανέδειξε ο Μάριο Ντράγκι, που απηύθυνε κάλεσμα στους Ευρωπαίους ηγέτες που βρίσκονται στην Ουγγαρία για την Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως είναι πιο επείγον από ποτέ να αναθεωρηθεί η οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
«Η αίσθηση του κατεπείγοντος είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν από μια εβδομάδα» επεσήμανε μιλώντας στο Politico, στον απόηχο της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. «Ορισμένες από τις προτάσεις της έκθεσης… ήταν επείγουσες ακόμη και πριν, επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν στάσιμη. Είναι ακόμη πιο επείγουσες σήμερα», υπογράμμισε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντράγκι επεσήμανε ότι το πιο επείγον «δεν είναι να συμφωνήσουμε σε ένα επενδυτικό σχέδιο την Παρασκευή», αλλά να «αποτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς και των κεφαλαιαγορών». Ο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει ότι η ενιαία αγορά ήταν επιτυχής, αλλά παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένη, εμποδίζοντας τις εταιρείες της ΕΕ να επεκταθούν και να ανταγωνιστούν διεθνώς.
«Ο Τραμπ θα δώσει μεγάλη ώθηση στους καινοτόμους τομείς ενώ θα προστατέψει κα τις παραδοσιακές βιομηχανίες, οι οποίες είναι ακριβώς οι τομείς στους οποίους εξάγουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πρέπει, στο σημείο αυτό, να διαπραγματευθούμε με τον Αμερικανό σύμμαχο, με ομοψυχία, ώστε να προστατευθούν και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μας», δήλωσε.
Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει καθολικό δασμό 10% στα εισαγόμενα αγαθά.
Αναφερόμενος, δε, στην δυνατότητα να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «μπορεί να ξοδέψει, κανείς το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, σεβόμενος το Σύμφωνο Σταθερότητας; Θα πρέπει να ληφθεί μια σειρά αποφάσεων, αυτή την στιγμή είναι άσκοπο να πούμε αν γίνεται ή όχι. Σήμερα πρέπει να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει, υπό το φως της νέας αυτής κατάστασης».
Ο Ντράγκι, τέλος, ευχήθηκε να χαρακτηριστεί, η Ευρώπη, από ομοψυχία και να επηρεαστεί όσο θετικότερα γίνεται από τις μεγάλες αυτές αλλαγές. «Θέλουμε να πορευθούμε ο καθένας χωριστά;
Είμαστε πολύ μικροί, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Όπως είπα, πρέπει να ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση με τον Αμερικανό σύμμαχο, έτσι ώστε να προστατέψουμε και τους Ευρωπαίους παραγωγούς μας», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.