Νέοι πολιτικοί πονοκέφαλοι με… ονοματεπώνυμο
Ο «Τειρεσίας» ζήτησε τα φώτα ενός γκουρού από τον χώρο των δημοσκοπήσεων και κατέληξε σε μερικά συμπεράσματα
Ποια είναι τα προβλήματα που βάσει των μετρήσεων έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη δημόσια σφαίρα και θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της κάλπης στις 9 Ιουνίου; Ο «Τειρεσίας» ζήτησε τα φώτα ενός γκουρού από τον χώρο των δημοσκοπήσεων και κατέληξε σε μερικά συμπεράσματα.
Σημειώστε:
Ακρίβεια, Οικονομία ευρύτερα, Εγκληματικότητα, αλλά με τις νέες μορφές της, αλλά και μια σειρά από νέα ζητήματα, όπως η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς, που θεωρείται ότι δεν επιτελούν με επάρκεια τα καθήκοντά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη πτώση των επιδόσεων της κυβέρνησης εντοπίζεται κυρίως: α) στον τομέα της «προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων» και β) στον τομέα των δικτύων και υποδομών του κράτους. Και τα δυο μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν πουθενά στη δημόσια συζήτηση, αλλά σήμερα σχεδόν την μονοπωλούν, με πολύ δυσάρεστες αφορμές είναι η αλήθεια (υποκλοπές, τραγωδία στα Τέμπη κτλ).
Και το Μαξίμου, πώς τοποθετείται απέναντι σ’ όλα αυτά; Κυρίως μέσω της «φυγής προς τα εμπρός». Επ’ αυτού ζητούνται τα φώτα και του γκουρού της επικοινωνίας, Αμερικανού Σταν Γκρίνμπεργκ, που επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα. Αν και «ο Τειρεσίας», για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που ο Γκρίνμπεργκ κυκλοφορεί στα μέρη μας, συλλαμβάνει μιας μορφής αμφισβήτηση και γκρίνια για τις απόψεις του. Εντός της ΝΔ. Για παράδειγμα, κάποιοι τον θεωρούν υπεύθυνο για μια σειρά ατυχών κινήσεων του Μαξίμου. Τι του αποδίδουν; Ότι παρά τη μακρά παραμονή του στην Ελλάδα, δεν έχει καταλάβει σε βάθος κάποιες λεπτομέρειες που επηρεάζουν τις διαθέσεις των Ελλήνων. Εκτός και εάν κάποιοι στο κυβερνών κόμμα έχουν βρει στο πρόσωπο του Αμερικανού επικοινωνιολόγου ένα βολικό θύμα για να φορτώνουν ευθύνες που τους αναλογούν.
Γκρίνια συλλαμβάνει «ο Τειρεσίας» και στη Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί έχει να κάνει προφανώς με τις αρνητικές μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ. Το κατατάσσουν στην τρίτη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμπτει και να εξασφαλίζει με διαφορά τη δεύτερη. Παρ’ όλα αυτά, στους επάνω ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν να ανησυχούν (ιδιαιτέρως…). Τουλάχιστον, έτσι λένε. Στο μεταξύ, φαίνεται ότι έγινε η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Ανδρέα Σπυρόπουλο στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής και φύγει για Βρυξέλλες. Μεγάλο φαβορί είναι ο Νίκος Μήλης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και επιλογή του προέδρου του κόμματος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, λειτουργούν χωρίς την πίεση της δεύτερης θέσης που φαίνεται να την έχουν διασφαλίσει. Αυτό εξασφαλίζει την πολυτέλεια στον πρόεδρο του κόμματος να ασχολείται ακόμα και με την αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά σε σχέση με το παρελθόν και θέλει και με το όνομα να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία. Τι αποφάσισε; Ότι θα παραμείνει το «ΣΥΡΙΖΑ», αλλά θα αλλάξει το δεύτερο συνθετικό του ονόματος. To «Προοδευτική Συμμαχία» πιθανότατα θα αντικατασταθεί από το «Προοδευτική Παράταξη» που είναι κάτι ευρύτερο.