Ντιμπέιτ – ΠΑΣΟΚ: Οι θέσεις των «6» για την Οικονομία
Σε θέσεις μάχης μπαίνουν οι «6» του ΠΑΣΟΚ
Σε θέσεις μάχης μπήκαν οι «6» του ΠΑΣΟΚ.
Τα χαρτιά τους άνοιξαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης στο ντιμπέιτ στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, με φόντο την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές όπου οι κάλπες θα στηθούν στις 6 Οκτωβρίου.
Οι έξι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες στην τηλεμαχία (Οικονομία – Ανάπτυξη, Κοινωνικό κράτος – Νέα γενιά – Δημογραφικό, Εξωτερική πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή Ένωση, Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση, Κλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβαση και ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα).
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που απάντησε στη θεματική ενότητα για την οικονομία και την ανάπτυξη, ενώ σε ερώτηση για το πώς δέχθηκε το γεγονός ότι οι «11» της Νέας Δημοκρατίας τον αντικατέστησαν, απάντησε: «Είναι Juicy ότι 11 βγήκαν ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου πριν από τους 11, καταθέσαμε σήμερα τροπολογίες, και τους καλούμε να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους».
«Ζητάμε προστασία της πρώτης κατοικίας, το ακατάσχετο της αγροτικής κατοικίας, διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις fund – δανειολήπτη, να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει πρόταση στο fund, το θέμα του ελβετικού φράγκου έχει εγκλωβίσει αρκετούς Έλληνες» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Είχαμε την τύχη ο άνθρωπος που συνέταξε το νόμο προστασίας του 2010 για την πρώτη κατοικία να είναι γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΠΑΣΟΚ, οπότε σε αυτά τα θέματα είχε πάρα πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη δουλειά και στο κόμμα και στη Βουλή» πρόσθεσε.
Μετά την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη θεματική της οικονομίας και της ανάπτυξης, τον λόγο πήρε ο Παύλος Γερουλάνος που τον ρώτησε για το δανειολόγιο. Ειδικότερα, ο Παύλος Γερουλάνος είπε στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Πρότεινα το δανειολόγιο. Το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε και αν ναι γιατί δεν το πρότεινε;». «Είναι ήδη στο πρόγραμμά μας» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Τον σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρέθεσε δύο προτάσεις στον Παύλο Γερουλάνο στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Γερουλάνο για τον τομέα των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να υπάρξουν μικροπιστώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα πρέπει να ενδυναμώσουμε το μέγεθος τους με φορολογία στο 30%». Ο κ. Γερουλάνος απάντησε με τη σειρά του: «Έχω καταθέσει την πρόταση για μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που είναι στις μικρές κοινωνίες για να εξυπηρετήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν χρειάζεται να κάνουμε συγχωνεύσεις».
«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι εισόδημα. Φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Συμβαίνει διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο» τόνισε ο κ. Γερουλάνος. Μετά το «πινγκ-πονγκ» μεταξύ Διαμαντοπούλου, Γερουλάνου, ήρθε η σειρά της Νάντιας Γιαννακοπούλου: «Η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού… Αυτό να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα για την οικονομία μας». Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, η κα Γιαννακοπούλου διευκρίνισε: «Η Ελλάδα να γίνει κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού».
Ο Χάρης Δούκας στην πρώτη του τοποθέτηση, μίλησε για μία σειρά ζητημάτων όπως το φορολογικό και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δούκας τόνισε πως «είναι άδικη η φορολογική πολιτική», ενώ διαπίστωσε πως έπρεπε να γίνει διαφορετικά η ανακατανομή των χρημάτων που «μοιράστηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος αν και έχει κατατεθεί μία πρόταση σήμερα μία νομοθετική παρέμβαση συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Αυτή θα ήταν μια συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα» επεσήμανε. Σε επισήμανση της κα Γιαννακοπούλου πως «υπάρχουν πολλά κολέγια στη χώρα που δίνουν πτυχία. Λέμε όχι στα μη κρατικά και παραβλέπουμε αυτή την πραγματικότητα;», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων πως: «Έχει δίκιο η Νάντια. Υπάρχει μια ζούγκλα στο χώρο της εκπαίδευσης. Να στηρίξουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Ο Μιχάλης Κατρίνης, ολοκληρώνοντας την πρώτη θεματική, είπε σχετικά: «Υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι δύσκολη η εύρεση κατοικίας. Εγώ προτείνω Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας να αξιοποιήσει ακίνητα του Δημοσίου. Αλλά οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. «Υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν αξιοποιεί και τα έσοδα του AirBNB για να κατασκευάσει κατοικίες».
Ο Παύλος Γερουλάνος, ερωτώμενος πρώτος στη δεύτερη ενότητα του debate ΠΑΣΟΚ για το δημογραφικό, απάντησε σχετικά: «Το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες. Η συντεταγμένη νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει». Η Νάντια Γιαννακοπούλου απαντώντας στην Άννα Διαμαντοπούλου για δημογραφική έκρηξη Αφρικής και μεταναστευτικό: «Ναι και λόγω της κλιματικής κλίσης και λόγων πολέμων και συρράξεων συνεχιζουν και υπάρχουν φαινόμενα μεταναστευτικών ροών. Να θέτουμε τα θέματα αυτά στην Ευρώπη».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, σε ερώτηση που δέχθηκε για το μεταναστευτικό και για τη διαχείρισή του με αφορμή τη λογική των κλειστών συνόρων της Γερμανίας, εγκαινιάζοντας την δεύτερη ενότητα της τηλεμαχίας, απάντησε: «Βεβαίως, πρέπει να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό. Χρειάζεται η φύλαξη των συνόρων, πάντα με την τήρηση των διεθνών κανόνων. Είναι αδιανόητα τα όσα ακούμε για τα pushbacks στη χώρα μας». «Δεν γίνεται από τη μία η Γερμανία να λέει πως δεν τηρεί τη συνθήκη Σένγκεν, και από την άλλη δεν γίνεται να μας κατηγορούν για μικρές Μαρίες».
Σε ερώτηση που δέχθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου για το πώς κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να «τραβήξει» τις ηλικιακές ομάδες των 17-35 στις πρόσφατες ευρωεκλογές, απάντησε σχετικά: «Ο κ. Κασσελάκης είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσέλκυσε τους νέους. Ήταν η ωραιότητα, η νεότητα». «Όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αρκούν. Γι’ αυτό και οι νέοι μας, όπως πήγαν, έτσι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα μας πρέπει να αλλάξει τη ρητορική του, η γλώσσα είναι ξύλινη». «Είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους, μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη και πώς τους επηρεάζει. Να τους δούμε μέσα από το στεγαστικό που είναι ένα μείζον ζήτημα, το brain drain. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα είχε αγγίξει καν» ξεκαθάρισε η κα Διαμαντοπούλου.
Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας ερωτήθηκε για την πτώση της ανεργίας, απόρροια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στην απάντησή του, διαφώνησε με την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και, δη, τουΚυριάκου Μητσοτάκη: «Τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση. Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο» υπογράμμισε και διαπίστωσε πως «Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους».
Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετία του ’80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα.
Εξωτερική πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν η πρώτη υποψήφια του ΠΑΣΟΚ που ερωτήθηκε για τον τρίτο τομέα του debate, που αφορούσε στην άμυνα. «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, βγήκε και είπε, ναι, πήραμε το μέρος του Ισραήλ όταν έγινε η πρώτη τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς. Όμως, αυτό που γίνεται είναι αδιανόητο. Χιλιάδες παιδιά, άμαχοι σκοτώνονται κάθε μέρα. Χρειάζεται άμεσα ειρηνευτική διαδικασία μέσα στη Γάζα» ανέφερε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε, με τη σειρά του, για το μεταναστευτικό: «Ναι. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέματα μετανάστευσης στο πρόγραμμά του (…) Κάναμε δράσεις στην Αθήνα για το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας». Όσον αφορά τα ποσοστά του κόμματος στις μικρότερες ηλικίες, είπε: : «Το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλασιάσει το ποσοστό του στις ηλικίες 18-24».
Για τον τομέα της ασφάλειας μίλησε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος στάθηκε στο κομμάτι της Κάσου. «Ήρθαν τα τουρκικά πλοία και φύγαμε άρον άρον από την Κάσο, και ως ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε σε μία δήλωση. Ο Ερντογάν έχει μία αναθεωρητική γραμμή και πρέπει να έχουμε ξεκάθαρε κόκκινες γραμμές». «Η συνθήκη στα νησιά και στην παραμεθόριο είναι ξεριζωμός. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας, όπως είπε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Το θέμα της ΑΟΖ να διευθετηθεί στη Χάγη» είπε ο Χάρης Δούκας.
Ο Μιχάλης Κατρίνης άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Δεν γίνεται να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν αφότου ο δεύτερος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους» σημείωσε ο κ. Κατρίνης. «Ο ευρωστρατός είναι κάτι κρίσιμο, θέλω να σε ρωτήσω πώς φαντάζεσαι ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο» ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Μιχάλη Κατρίνη. «Μακάρι οι ευρωπαίοι να εννοούσαν αυτά που λένε» απάντησε εκείνος.
Πριν την τοποθέτησή της για τη Μέση Ανατολή, η κα Γιαννακοπούλου απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη για προηγούμενο σχόλιό του. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του;» διερωτήθηκε αρχικά. «Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ;» πρόσθεσε η κα Γιαννακοπούλου. «Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε» κατέληξε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία γιατί οδήγησε στην επιτυχία της μεταπολίτευσης». Επίσης ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει «παγώσει» από το 2017 λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τον Ερντογάν. «Όσο εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να μην είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα. Να υπάρχουν κυρώσεις ενσωματωμένες». Απαντώντας στον Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να σταματήσει η ιστορία των φορολογικών παραδείσων και των εκβιασμών του Όρμπαν για να στηρίζει τον Ερντογάν».
Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε στην Νάντια Γιαννακοπούλου για την εξωτερική πολιτική. «Οι θέσεις που εκφράζω είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ χωρίς να είναι αντικείμενο διαρροών. Υπερασπίζομαι τη χώρα και την παράταξη» σημείωσε. «Έχω πει και το πιστεύω ότι η Ελλάδα κερδίζει επειδή είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μια χώρα με δυνατό στρατό με δυνατή διπλωματία και με μία οικονομία η οποία ανακάμπτει σιγά-σιγά μετά την μεγάλη κρίση. Έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ απόλυτη απέναντι στην Τουρκία η οποία θέλει πάντα να παίξει το ρόλο αποσταθεροποίησης. Ο δικός μας ο ρόλος, πρέπει πάντα να είναι με το διεθνές δίκαιο και οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να το κάνουμε σπρώχνοντας στην Τουρκία να δεχτεί τους δικούς μας όρους» τόνισε ο κ. Γερουλάνος.
Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση
Στην ενότητα «Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση», η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για μείζον εθνικό σκάνδαλο αναφερόμενη στο θέμα των υποκλοπών. «Είπα επίσης ότι θα πρέπει να περιμένουμε την Δικαιοσύνη για να αποδώσει τις κανονικές ευθύνες. Έχουμε χειραγώγηση των θεσμών που εμπόδισαν να υπάρξει φως στην υπόθεση όπως στα Τέμπη. Έχω μιλήσει για αυτή την χειραγώγηση και έχω γράψει». Μάλιστα απάντησε και στον Χάρη Δούκα, κάνοντας λόγο για «παθογένειες του ΟΣΕ». «Δεν έγινε το παραμικρό για την ψηφιακή προστασία από την κυβέρνηση. Υπάρχει πρόβλημα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη. Ο δημόσιος τομέας φέρνει αποτελέσματα σε τομείς όπως οι μεταφορές» δήλωσε, με τον δήμαρχο Αθηναίων να συμφωνεί.
Ο Χάρης Δούκας απάντησε στην Άννα Διαμαντοπούλου για τη ΔΕΗ, λέγοντας: «Οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ όσο εσύ δεν ήσουν στο κόμμα». Στη συνέχεια μίλησε για το μετρό στα Εξάρχεια σημείωσε: «Δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια. Αλλά οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα στον ιδιωτικό χώρο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ψηφίσει την επιστολική ψήφο: «Νομίζω ότι έπρεπε να υπερψηφίσουμε (σ.σ. την κυβερνητική τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές) και νομίζω ότι είχε γίνει μια κοινοβουλευτική ομάδα που είχε αποφασίσει να την υπερψηφίσει και τελευταία στιγμή άλλαξε απόφαση την επόμενη μέρα» σημείωσε.
Ο Παύλος Γερουλάνος επεσήμανε ότι «δώσαμε την εντύπωση πως μιλούσαμε μόνο για υποκλοπές». «Το χειριστήκαμε λάθος από όλες τις άλλες απόψεις» εξήγησε. Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Είμαι από τους πρώτους βουλευτές που βγήκα να υποστηρίζω τον κ. Ανδρουλάκη. Θα έκανα κάτι διαφορετικό από τον κ. Ανδρουλάκη, θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη. Έχουμε απίστευτη κατάπτωση των θεσμών επί διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη και αυτό φάνηκε στο θέμα των θεσμών» διαπίστωσε.
Κλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβαση
Στην ενότητα «Κλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβαση» ο Χάρης Δούκας ξεκίνησε λέγοντας ότι είπε να πέσει αισθητά η θερμοκρασία διότι όλοι όταν περπατάμε και έχει πάρα πολύ ζέστη προσπαθούμε να πάμε δίπλα κάπου που να έχει μια σκιά σε δέντρα. «Γι αυτό και έβαλα εμβληματικό στόχο τα 5.000 δένδρα το χρόνο, 25.000 μέσα στην 5ετία. Έχουμε ήδη φυτέψει κοντά στα 2.500 δένδρα. Έχουμε ήδη δρομολογήσει τα επόμενα 2,5 για φέτος. Άρα επιτυγχάνουμε το στόχο μας. Και για του λόγου το αληθές υπάρχει και μια εφαρμογή διαδικτυακή όπου κάθε πολίτης μπορεί να δει τι δέντρο φυτεύεται. Με την προσπάθεια που κάνουμε με τη διπλή ανάπλαση σε ενάμιση χιλιόμετρο από την Ομόνοια, θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο 1,5 φορά ο Εθνικός Κήπος. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και αφορά τη ΔΕΗ. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι λοιπόν ότι η ΔΕΗ έχει το Δ. Που λέει δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και δεν πρέπει να το ξεχνάει και δεν πρέπει να σέρνει το χορό της ακρίβειας, αλλά να κρατάει τις τιμές χαμηλά. Και επειδή την έχω ακούσει πάρα πολύ για την έκθεση του Ντράγκι, η μία από τις τρεις πρώτες κορυφαίες προτεραιότητες είναι η φθηνή ενέργεια. Και λέει μάλιστα στη μελέτη ότι κρίσιμο ρόλο εδώ έχουν να παίξουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ακριβώς πρέπει για τα επόμενα δύο χρόνια να έχουν σταθερά τιμολόγια, όχι κυμαινόμενα, έτσι ώστε όποιος έχει επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, του αρέσει το πράσινο, όπως και εμένα, να το πληρώσει πάλι ακριβά, σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια και ας μειωθούν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ» υποστήριξε.
«Είναι πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνω, διότι ενδυναμώνει την προσπάθειά μου και η διεκδίκηση της προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής διότι βάλλεται η αυτοδιοίκηση, αφυδατώνεται Συνέχεια και είναι εκδικητική η κυβέρνηση και ως προς το πρόσωπό μου και ψάχνουμε ένα αντίβαρο ακριβώς για να δημιουργήσει μια αποκέντρωση στην πράξη. Διότι το υπερσυγκεντρωτικό υδροκέφαλο κράτος του Κυρίου Μητσοτάκη μας συνθλίβει και δημιουργεί πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλους τους Δήμους» απάντησε σε follow – up ερώτηση.
«Νομίζω ότι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων έχει και γεωπολιτική σημασία και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Δεύτερον, είμαστε όλοι υπέρ της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που είναι σαφές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μας είπε η κυβέρνηση ότι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχουμε ανταγωνισμό στην τιμή της ενέργειας. Ποια είναι σήμερα η αλήθεια; Αυξημένες ανανεώσιμες πηγές και η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Γιατί; Γιατί 5 εταιρείες όλες κι όλες, παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας ρυθμίζουν την τιμή και αισχροκερδούν εις βάρος νοικοκυριών, επιχειρήσεων του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Κατρίνης.
«Είναι άλλη η προσέγγιση στην πρόληψη και άλλη η προσέγγιση στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Όταν πια έχεις ένα φαινόμενο όπως αυτό που έγινε στη Θεσσαλία, οπότε όταν έχεις κάτι όπως στη Δαδιά κτλ. Προφανώς το κράτος δεν μπορεί να είναι απών. Ούτε μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει κάτι τέτοιο. Εκεί που όμως μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά είναι όπως βλέπουμε στον Υμηττό για παράδειγμα, που ένα δίκτυο δημάρχων παρακολουθούν το βουνό και έτσι έχουν καταφέρει να ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά. Με το ξεκίνημα της με πολύ λιγότερα μέσα από ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό κράτος. Έχουν καταφέρει πολύ καλά να προστατεύσουν το βουνό. Αυτή είναι η διαφορά του τι μπορεί να γίνει στην πρόληψη από την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τώρα και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα αρμοδιοτήτων και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο: Διότι το κράτος θέλει να έχει όλη την εξουσία πάνω του, αλλά να μοιράζει αρμοδιότητες. Δεν μοιράζει ποτέ εξουσίες. Σου λέει λοιπόν, πάρε εσύ αυτό, αλλά δεν σου δίνω λεφτά να το κάνεις. Και όχι μόνο αυτό» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.
«Η Τράπεζα της Ελλάδας μιλάει για τα 4 μεγάλα ολιγοπώλια που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Οι τράπεζες, η ενέργεια, η υγεία και θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπορία τροφίμων. Τώρα στον τομέα της ενέργειας, οι ισχυροί έχουν γίνει πανίσχυροι. Γιατί; Διότι κάναμε μια πολιτική πράσινης μετάβασης που επειδή είχαμε ένα δίκτυο χαμηλής διασυνδεσιμότητας, το εκμεταλλεύτηκαν οι ολιγάρχες και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχουν κάνει τεράστια πάρκα, ενώ σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες κατά προτεραιότητα οι ανανεώσιμες πηγές δίνονται σε συνεταιρισμούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, δήμους για να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής οι μεν και χαμηλό κόστος ζωής οι δε» ισχυρίστηκε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Η αποκέντρωση είναι πολύ σωστή θέση και αρκεί να σας πω ότι το κεντρικό κράτος έχει 17.000 αρμοδιότητες, Η τοπική αυτοδιοίκηση 1.700 και οι περιφέρειες 750. Να καταλάβουμε γιατί κράτος μιλάμε. Η πολιτική προστασία είναι πραγματικά μια καινούργια πολιτική που είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής κλιματικής κρίσης. Και να μιλήσουμε λίγο για το τι θα κάνουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ, γιατί πραγματικά η κυβέρνηση σήμερα, ενώ έχει το ταμείο ανάκαμψης και έχει τεράστιους πόρους για θέματα περιβαλλοντικά μέσα στα οποία είναι και η πολιτική προστασία, ουσιαστικά κάνει εμβαλωματικά έργα και δεν έχουμε συνολικές πολιτικές» διευκρίνισε η κα Διαμαντοπούλου.
«Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι η Νάντια απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι τελείως λάθος. Τελείως λάθο. Το ότι όμως βεβαίως έχω διαφορετικές θέσεις και απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, φαντάζομαι δεν θεωρείτε ότι είναι ποινικό αδίκημα, ούτε ποτέ το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως σιωπητήριο ή νεκροταφείο ιδεών. Ακριβώς το αντίθετο. Σέβομαι και τιμώ τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως σέβομαι και τιμώ όλους τους συνυποψηφίους μου, όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ξέρετε, επειδή το DNA του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς αυτό που σας λέω, η δυνατότητα διαφορετικής θέσης και πρότασης θα παλεύω μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος να μπορούμε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα σε διαφορετική θέση» αποσαφήνισε η κα Γιαννακοπούλου.
ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Επόμενη Μέρα
«Έχω υπηρετήσει στο ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως σήμερα σε όλες τις θέσεις κοινοβουλευτικής και πολιτικής ευθύνης. Δεν έχω απεμπολήσει ποτέ τα ιδανικά και τις αρχές της παράταξης. Δεν κρύφτηκα, δεν ψήφισα, δεν απείχα. Στηρίζω το ΠΑΣΟΚ γιατί σέβομαι και αγαπώ και τους πολίτες που το στήριξαν και βεβαίως τους ανθρώπους που το πίστεψαν και είδαν τις αλλαγές στη ζωή τους μέσα από εφαρμοσμένες πολιτικές. Και είμαι αυτός που λέω σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ και το λέω ανοιχτά χωρίς να φοβάμαι, γιατί έχω ιδρώσει τη φανέλα του ΠΑΣΟΚ και το ξέρουν πολύ καλά και οι σύντροφοί μου στο ΠΑΣΟΚ και αυτοί που βρέθηκα ως αντίπαλοι κοινοβουλευτικά και πολιτικά τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Κατρίνης για την θεματική «ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Επόμενη Μέρα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε σχετικά με το ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: «Πρέπει να φτιάξουμε σοβαρά θεσμικά αντίβαρα. Η χώρα μας έχει μπει σε θεσμικές περιπέτειες. Η συζήτηση είναι για δυναμική διάκριση εξουσιών για να γίνουμε σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει στο περιβάλλον του παρακρατικό μηχανισμό. Έχουμε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή. Και τα πρόσωπα είναι κάτι σημαντικό». Παράλληλα, απάντησε στον Χάρη Δούκα λέγοντας: «Αν το καλοκαίρι του 2023 δεν σου είχα κάνει την πρόταση, όντας ευνοημένος, δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων» ενώ στη συνέχεια απάντησε και στη Νάντια Γιαννακοπούλου για το τι διαφορετικό θα φέρει αν εκλεγεί πρόεδρος: «Το ΠΑΣΟΚ προ ετών δεν μπορούσε να μοιράσει ένα φυλλάδιο στη λαϊκή των Εξαρχείων (…) Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με μεταρρυθμιστικό ρόλο και με μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, μπορεί να γίνει πιο ισχυρό. Η παράταξη επέστρεψε περήφανα».
«Έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δύο νίκες προέδρων, οι οποίοι δεν ήταν βουλευτές στα κόμματά τους. Έχουμε τη νίκη του κυρίου Ανδρουλάκη και τη νίκη του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θυμόσαστε αμέσως μετά τη νίκη τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν πάρα πολύ δραματικά. Και ήταν πολύ σημαντικό ότι έγινε αυτό. Σιγά σιγά όμως τα είδαμε να εξατμίζονται. Και ο λόγος που τα είδαμε να εξατμίζονται είναι διότι οι μεγάλες μάχες που δίνονταν στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν δια του αντιπροσώπου του, που ήταν ο κ. Κατρίνης. Ακόμα χειρότερα πήγαν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αν δούμε τι έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι ο αρχηγός να δίνει τις μάχες στη Βουλή, χωρίς να δίνει το παράδειγμα των μεγάλων μαχών που πρέπει να δοθούν για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε 40 κομμάτια και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μία μορφή αποσύνθεσης, η οποία όμως έχει προέλθει από το γεγονός ότι η ηγεσία δεν ήταν εκεί μπροστά στις δύσκολες μάχες. Και εγώ αυτό το οποίο λέω είναι το εξής: Εάν έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που μας αλλάζουν την εμπειρία, τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό που πιστεύαμε παλιά ή θα αναθεωρήσουμε και θα πούμε ότι τώρα είναι η ώρα να τα δούμε τα πράγματα διαφορετικά και να εκλέξουμε έναν αρχηγό ο οποίος θα είναι μέσα στη Βουλή και θα δίνει τις μάχες και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα, όπου χρειάζεται για να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες και να αντιπαρατεθεί στη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος. Επίσης, επιτέθηκε στην Άννα Διαμαντοπούλου λέγοντάς της πως «λείπεις 12 χρόνια Άννα από τις μάχες. «Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς;» Για να απαντήσει με τη σειρά της η κα. Διαμαντοπούλου «Αν ρωτήσεις τους πολίτες τι είναι η Διαμαντοπούλου, θα σου πουν ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα. Είμαι σταθερά στην παράταξη. Θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα ερωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουν, όχι εμείς».
«Κατ’ αρχάς, προφανώς ο κάθε υποψήφιος βάζει υποψηφιότητα για να είναι στο δεύτερο γύρο. (…) Δεν θα σας απαντήσω, δεν θα έρθω σε αυτή τη θέση, θα απαντήσω τη Δευτέρα 7/10. Αλλά επειδή εδώ συζητούμε κάτι πάρα πολύ σοβαρό και έχει να κάνει με τη θεσμική δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν μπερδεύτηκε γιατί ξεχνάει ότι υπήρχε εξεταστική καταρχάς για τα Τέμπη, τον Μάρτη, γιατί είπατε “το μπερδέψατε” και κάτι για τις υποκλοπές. Να μην μπερδεύουμε τα λόγια μας για τόσο σοβαρά ζητήματα. Δεύτερον, η λειτουργία του κόμματος είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και αν η ηγεσία, μετά από όλα αυτά τελικά σου λέει ότι “όλα τα έκανα καλά”, παραμένει αμετανόητη» επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα Γιαννακοπούλου.
«Το ’13 υπήρξε για το ΠΑΣΟΚ αφετηρία και ο στόχος μας είναι να είμαστε πρώτο κόμμα. Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα, γιατί από αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε. Μιλήσαμε πολύ ώρα τώρα. Είχαμε 2,5 ώρες καιρό να μιλήσουμε στους πολίτες σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες και νομίζω κάναμε πολύ εσωτερική αλληλογραφία. Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. Εδώ και 10 χρόνια, δουλεύω συστηματικά πάνω σε πολιτικές που αφορούν το αύριο και τους ανθρώπους, τη νέα κατάσταση στην εργασία λόγω τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Έχω 600 συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δουλεύουμε για τη νέα μορφή στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή, για τις νέες πολιτικές στο κοινωνικό κράτος, για τις νέες πολιτικές στη δικαιοσύνη όπου χρειαζόμαστε ψηφιακό μετασχηματισμό» υποστήριξε η κα Διαμαντοπούλου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε απευθυνόμενος στον Χάρη Δούκα: «Πώς θα βάλεις δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, δήμαρχος και πρόεδρος» με τον δήμαρχο Αθηναίων να απαντά πως «Βάζεις θέμα ενώ δεν είχες βάλει για τον Καμίνη». «Είσαι λίγους μήνες δήμαρχος, δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι ευτυχώς ούτε Ερντογάν, ο Καμίνης ήταν στο τέλος της θητείας σου», είπε ο κ. Ανδρουλάκης για να απαντήσει ο Χάρης Δούκας: «Αυτό που έκανες σήμερα είναι απρέπεια».
«Θα το αποφασίσουμε συλλογικά (σ.σ.: ποιον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υποδείξει ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Προφανώς και με διαδικασίες και όργανα. Και θα πω κάτι σε ένα πάνελ. Όμως θέλω να πω και δυο τρία πράγματα που ακούστηκαν. Το πρώτο είναι ότι αν έχεις δημιουργήσει, τότε την Ώρα Αποφάσεων με το Ραγκούση και το Φλωρίδη που ήταν κόμμα, πολιτική κίνηση. Θέλω να πω όμως και στον Νίκο (Ανδρουλάκη) δυο σημεία, οφείλω μια απάντηση για το αν ήσουν ευνοημένος. Διότι ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ. Ήμουν απλό μέλος στον τομέα ενέργειας. Ήμουν γραμματέας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στα πιο δύσκολα. Γραμματέας στον τομέα Ενέργειας. Ήμουν μαζί σου Νίκο και παλέψαμε πάρα πολύ, επίσης, για να σηκώσουμε το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν βλέπω γιατί αυτή η διατύπωση και νομίζω ότι δεν μας τιμάει να χρησιμοποιούμε τέτοιες διατυπώσεις. Και το δεύτερο είναι που οφείλω να το απαντήσω. Εγώ σε πρότεινα Νίκο. Τότε λέγατε στις σκέψεις τρελός είναι να αναλάβει την ευθύνη και όντως την ανέλαβα 3 Αυγούστου. Όταν πολλά άλλα στελέχη και το ξέρεις και εσύ πάρα πολύ καλά είχανε κρυφτεί, δεν ήθελαν τη φθορά και έλεγαν πως υπάρχει ένας δεδομένος. Έχεις δίκιο Άννα (σ.σ. απευθυνόμενος στην Ά, Διαμαντοπούλου) και με στήριξες και οφείλω να πω λοιπόν ότι δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη γιατί πιστέψαμε ότι δεν υπάρχει ένας δεδομένος νικητής και δεν υπάρχουν χαμένες μάχες, αλλά υπάρχουν μάχες που μπορούν να δοθούν και να κερδηθούν. Κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα. Και το λέω αυτό διότι πρέπει πρώτα απ όλα η ενότητα και αυτό σημαίνει να μη θολώνουν το μήνυμα και πολύ μεγάλες νίκες παράταξής μας να τις αποδίδουμε στην παράταξη και στις προσπάθειες όλων (…)» επεσήμανε ο κ. Δούκας.
Τελικές τοποθετήσεις
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην τελική του τοποθέτηση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή η εποχή είναι σήμερα. Γιατί; Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω. Τρεις φορές, πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης, κατάφερε ένα κόμμα να φύγει από τις μυλόπετρες του δικομματισμού: Μία φορά το 1977 το ΠΑΣΟΚ, μία δεύτερη φορά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβρη του 2021 και να συνεχίσουμε με πολιτικό ήθος, με συνέπεια, με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, για να αγκαλιάσουμε όλο το λαϊκό δημοκρατικό κόσμο της χώρας και από την προοδευτική Αριστερά και από τον προοδευτικό κέντρο».
Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Χάρης Δούκαςανέφερε: «Στέκομαι μπροστά σας γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ζει μέσα στην ανασφάλεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στέκομαι μπροστά σας γιατί ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν συμβιβάζομαι όταν οι καλές μέρες είναι μόνο στις αφηγήσεις των μεγαλύτερων και απουσιάζουν από το μέλλον των νεότερων. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες αυτού του τόπου, στην αξιοσύνη των Ελλήνων, στη δημιουργική δύναμη της παράταξής μας. Η ιστορία γράφεται με δημοκρατικές τομές και ανατροπές που αλλάζουν το ρου των εξελίξεων. Και μια τέτοια είναι και αυτή. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια νέα σημαντική ευκαιρία για μία νέα ορμή, για μία έφοδο στο μέλλον. Απέναντί μας δεν έχουμε ένα πρόσωπο. Έχουμε ένα σκληρό και κυνικό σύστημα εξουσίας. Και για να το αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε συμμετοχή, συλλογικότητα και ενότητα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά ένα ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα. Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα: Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό, φοβικό ΠΑΣΟΚ βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του Κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε».
Ο Παύλος Γερουλάνος είπε καταληκτικά: «Από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. κρίνεται κατά πόσον θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει τη χώρα. Κρίνεται αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Άρα το δίλημμα για τις 6 Οκτωβρίου είναι πολύ απλό. Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή θα κάνουμε μια επιλογή ήττας; Μια επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο, η οποία θα παλέψει για την ενότητα, δίνοντας τις μεγάλες μάχες μπροστά παντού και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα. Σημαίνει μια ηγεσία που θα κάνει τη μεγάλη διεύρυνση από τα από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η ηγεσία, αυτή η επιλογή είναι που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Εγώ, η υποψηφιότητά μου φέρνει και την πείρα και το σχέδιο και την ενότητα την οποία την έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή. Προφανώς και γι’ αυτό πιστεύω ότι μόνο έτσι, με ενότητα, με διεύρυνση, θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη νίκη. Άρα το δίλημμα είναι επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας; Και εγώ θέλω να παροτρύνω όλους να πούμε ευθαρσώς ότι την Κυριακή στις 6 Οκτωβρίου θα κάνουμε επιλογή νίκης».
Η Άννα Διαμαντοπούλου τοποθετήθηκε ως εξής καταληκτικά: «Σήμερα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό αλλά συγκροτημένο κόμμα. Ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς αυτό. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το ψηφίσει. Αυτό είναι στα χέρια μας και γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων, για τα πραγματικά προβλήματα και για τη νέα εποχή. Την εποχή της κλιματικής αλλαγής, την εποχή της ψηφιακής αλλαγής, την εποχή του μεταναστευτικού ζητήματος, των γεωπολιτικών αλλαγών. Αυτά θέλει να ακούσει από εμάς ο κόσμος. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο και σημαντικό. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Και το τρίτο βεβαίως είναι η ηγεσία. Η ηγεσία πρέπει να είναι διεθνής. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία. Η ηγεσία πρέπει να έχει επάρκεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το χαρτοφυλάκιο που καταθέτω και ζητώ από όλους την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ελάτε να ψηφίσουμε, να περάσουμε τις 400.000, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Ψηφίστε όποιον υποψήφιο θέλετε, αλλά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Υπερασπιστείτε με πάθος τον υποψήφιο που θέλετε. Μην κατηγορείτε τους άλλους ώστε την άλλη μέρα να είμαστε όλοι ενωμένοι και να μπορούμε να συνθέσουμε και να δώσουμε την ελπίδα για μια νέα Ελλάδα, για να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά Πρόεδρο».
O Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε καταλήγοντας: «Όταν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ κίνημα και όχι κόμμα, απέδειξε στην πράξη ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές. Αυτό χρειάζεται και σήμερα. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Γνωριζόμαστε καλά γιατί τον αγώνα αυτό τον δώσαμε μαζί. Όμως πικραθήκαμε και απογοητευτήκαμε ,απομακρυνθήκαμε. Ξέρω πολύ καλά ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλει να αλλάξει η ζωή σας, ανεξάρτητα το τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές. Σας συναντώ καθημερινά, συνομιλώ μαζί σας, ακούω τι λέτε, είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Θα είμαι πάντα εδώ γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι σε όλους εσάς. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο. Σας ζητώ να στηρίξετε μια πεντακάθαρη πρόταση για να είναι η συμμετοχή σας στις 6 Οκτωβρίου η νέα αρχή για μια μεγάλη αλλαγή για την παράταξη και για τη χώρα».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε καταλήγοντας: «Είμαστε εδώ γιατί τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό που σκεφτόμασταν όλοι. Θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη, κόντρα στο “κάτσε στ’ αυγά σου”. Λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά βήματα. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, σπάστε τους μηχανισμούς, μπείτε μέσα».