Ντομπρόβσκις: Παρά τις αδυναμίες, η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ανθεκτική
Μεγαλύτερη πρόκληση η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τονίζει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ιδιαίτερα καθησυχαστικός σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα» λόγω της μη εύρυθμης λειτουργίας του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά και του γεωπολιτικού κατακερματισμένου περιβάλλοντος και με άγνωστες ακόμη «προκλήσεις» εξαιτίας της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε ο νέος επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε σε μικρή ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες –ανάμεσά τους και η «Κ»– με αφορμή τη δημοσίευση του δεύτερου μέρους της φθινοπωρινής δέσμης του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το «κενό» στον τομέα της τεχνολογίας, καινοτομίας και έρευνας. Η Κομισιόν ήδη προετοιμάζει ειδικές προτάσεις –κατά τις πρώτες 100 ημέρες της εντολής της– που θα αποτελέσουν την «απάντησή» της στη σχετική έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα αποτελέσουν τη βάση της «στρατηγικής πυξίδας» της Ε.Ε. την ερχόμενη πενταετία, όπως αναφέρει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και με αφορμή τη χθεσινή αξιολόγηση της Κομισιόν σε σχέση με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, που παρουσιάζουν πια και τα άλλοτε «δημοσιονομικά γεράκια» της Ε.Ε., η συζήτηση με τον επίτροπο επικεντρώθηκε κυρίως στις τυχόν ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της Γαλλίας, αλλά και τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας της Γερμανίας, που συζητάει ανοιχτά πια για άρση του λεγόμενου «φρένου χρέους».
Σχολιάζοντας τη δημοσιονομική πορεία της Γερμανίας, ο επίτροπος επισήμανε ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2025, φθάνοντας το 0,7%. Και ενώ αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ισχνό ρυθμό, πολύ κάτω του μέσου όρου στην Ε.Ε., ωστόσο σημειώνει ότι πρόκειται «για επιστροφή στην ανάπτυξη». Η Γερμανία αντιμετωπίζει –κατά τον ίδιο– σειρά «προκλήσεων» και μακροοικονομικών ανισορροπιών, κυρίως λόγω έλλειψης επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών που επηρεάζονται από τον οικονομικό «κατακερματισμό» σε παγκόσμιο επίπεδο και εξαιτίας των προσπαθειών της χώρας να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.
Οι άλλες «προκλήσεις» είναι ακριβώς οι ίδιες, όπως επισημαίνει, με την πλειονότητα των κρατών-μελών: διαρκής γήρανση του πληθυσμού, καθώς και έλλειψη δεξιοτήτων. Τις δύο αυτές επισημάνσεις υπογραμμίζει άλλωστε και η δεύτερη δέσμη των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, με τις σχετικές συστάσεις ανά κράτος-μέλος να αναμένονται την άνοιξη.
Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται αντιμέτωπες με διαρκή γήρανση του πληθυσμού τους.
Εκτός της Γερμανίας, που λόγω των πρόωρων εκλογών του Φεβρουαρίου θα καταθέσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιό της αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία, βρίσκεται σε διαρκή πολιτική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τη δημοσιονομική πορεία της. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι για τη Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από πέρυσι, καθώς προβλέπεται το έλλειμμα να φθάσει στο 6,2% του ΑΕΠ, το οποίο όπως τόνισε «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μειωθεί». Η προηγούμενη κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ είχε καταθέσει μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που είχε αξιολογηθεί θετικά από την Κομισιόν. «Θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση, καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαβουλεύσεις, και θα ξεκινήσουμε διάλογο για τα σχέδια που πρόκειται να καταθέσει σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2025 για να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα».
«Προκλήσεις» αντιμετωπίζει και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία, όπως παραδέχεται ο επίτροπος, που όμως αφορούν κυρίως το υψηλότατο δημόσιο χρέος της, «που πρέπει να αντιμετωπιστεί», αλλά δεν διαπιστώνει κάποια ιδιαίτερη έκθεση ή κίνδυνο του τραπεζικού τομέα. Εξάλλου, για την Ιταλία ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι «υπάρχουν λιγότερες πιέσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα» και συνολικά «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Για την Ελλάδα, που μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν –λόγω μακροοικονομικών ισορροπιών μαζί με άλλα 8 κράτη-μέλη–, ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» για το ποια είναι ακριβώς τα σημεία ανησυχίας, ο επίτροπος ανέφερε ότι η συμπερίληψή της στη λεγόμενη «Εκθεση Μηχανισμού Επαγρύπνησης» (AMR) αφορά μια «τυπική διαδικασία». Είναι η ίδια, όπως εξηγεί, «για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως και η Ελλάδα», ενώ σημείωσε ότι το βασικό «σημείο» (σ.σ. ανησυχίας) παραμένει «ο υψηλός δείκτης ΑΕΠ/χρέους, ο υψηλότερος στην Ε.Ε».
Ωστόσο, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «συνολικά η απόδοση της οικονομίας είναι ισχυρή, καθώς αναμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,6% το 2025, ενώ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι σχετικά μικρό και απομειώνεται, φθάνει δηλαδή στο 0,6% σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας φέτος και στο 0,1% το 2025». Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα ανέφερε ότι «υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις», προσέθεσε όμως ότι «ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλός, ενώ υπάρχει επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», αλλά «γενικά η οικονομία προχωρεί πραγματικά καλά».
Ερωτηθείς από την «Κ» για το εάν η μη εύρυθμη λειτουργία του γαλλογερμανικού άξονα προκαλεί ανησυχία, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα και αυτό ισχύει και για τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την τελευταία να επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, όπως αντίστοιχα και η γαλλική που θα φθάσει στο 0,8%. Μιλάμε για χαμηλούς ρυθμούς προφανώς, αλλά γενικά διαπιστώνεται ανθεκτικότητα. Ωστόσο υπάρχουν και θα επιμείνουν οι προκλήσεις».