Ο Dr Μπότοξ, ο λομπίστας και ο έμπορος μελιού – Πολιτικοί που το γύρισαν στις μπίζνες
Ποιος είπε ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι δια βίου;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικοί που αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου ο 77χρονος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να διεκδικήσει στις φετινές εκλογές την προεδρία ενάντια στον 81χρονο Τζο Μπάιντεν.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις πολιτικών που εγκατέλειψαν τα κοινά νωρίτερα προκειμένου να δοκιμάσουν την τύχη τους ως στελέχη στον χώρο των επιχειρήσεων.
Προς επιβεβαίωση, αρκεί να ανατρέξει κανείς στην πορεία που ακολούθησαν πρώην πολιτικοί όπως, μεταξύ άλλων: ο Γάλλος πάλαι ποτέ υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο Βρετανός πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, η Φινλανδή πρώην πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, ο Γερμανός πρωήν καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Βρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
Ολιβιέ Βεράν
Υπουργός Υγείας την περίοδο 2020-2022 και εν συνεχεία κυβερνητικός εκπρόσωπος από το καλοκαίρι του 2022 έως και τον περασμένο Ιανουάριο, ο 43χρονος Ολιβιέ Βεράν χαρακτηρίστηκε προ ημερών «Docteur Botox» («Doctor Botox») από το περιοδικό Le Point. Αιτία: Η απόφαση του –ιατρού/νευρολόγου στο επάγγελμα– Βεράν να ενταχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της ιδιωτικής κλινικής «Clinique des Champs-Élysées» που ειδικεύεται στην πλαστική χειρουργική και στις αισθητικές/κοσμητικές επεμβάσεις έχοντας ως έδρα της το Παρίσι.
Νικ Κλεγκ
(AP Photo/Markus Schreiber)
Οι παλαιότεροι ίσως να τον θυμούνται ως ηγέτη της παράταξης των Βρετανών Φιλελευθέρων (Liberal Democrats) και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δίπλα στον Ντέιβιντ Κάμερον (2010-2015). Από τον Οκτώβριο του 2018 ωστόσο και έπειτα, ο 57χρονος πια Κλεγκ κατέχει διευθυντική θέση (president of global affairs) στη Meta, τη μητρική δηλαδή του Facebook.
Αρνό Μοντεμπούρ
Την περίοδο μεταξύ 2012 και 2014 ήταν υπουργός Οικονομίας/Βιομηχανίας (ο προκάτοχος του Εμανουέλ Μακρόν που τον διαδέχθηκε στο εν λόγω πόστο το 2014)· και το 2017 διεκδίκησε, χωρίς επιτυχία, το προεδρικό χρίσμα του κόμματος των Σοσιαλιστών. Από το 2018 ωστόσο και έπειτα, ο 61χρονος πια Μοντεμπούρ ασχολείται επαγγελματικά με το εμπόριο «100% γαλλικού μελιού» και τη μελισσοκομία μέσω της επιχείρησης «Bleu, Blanc, Ruche» την οποία ο ίδιος ίδρυσε.
Σάνα Μάριν
(AP Photo/Sergei Grits)
Οταν έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία μόλις 34 ετών το 2019, η Σάνα Μάριν ήταν η νεότερη σε ηλικία πρωθυπουργός στον κόσμο. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η 38χρονη πια Μάριν έχει εγκαταλείψει την πολιτική (ας όψεται η βαριά ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές του 2023) και δοκιμάζει την τύχη της αλλού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εντάχθηκε ως «σύμβουλος» στη δεξαμενή σκέψης Institute for Global Change του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Στη συνέχεια, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας και με την εταιρεία «Range Media Partners» που λειτουργεί ως μάνατζερ/ατζέντης για λογαριασμό ηθοποιών του Χόλιγουντ… Θα μπορούσε, άραγε, να επιχειρήσει μια καριέρα στον χώρο του θεάματος; Μένει να φανεί.
Μπαράκ Ομπάμα
(AP Photo/Mark Lennihan)
Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στα αμερικανικά χρονικά αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από δύο τετραετίες, τον Ιανουάριο του 2017. Εκτοτε, ο 62χρονος πια Ομπάμα έχει κάνει πολλά: Κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του («Γη της Επαγγελίας» ο τίτλος του εν λόγω βιβλίου στα ελληνικά) που έγιναν best-seller· συνέστησε τη δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών και ραδιοφωνικών εκπομπών, μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ Ομπάμα· και έκανε καριέρα, την οποία συνεχίζει, ως ομιλητής ο οποίος χρεώνει μάλιστα ποσά ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις.
Γκέρχαρντ Σρέντερ
(Vladimir Smirnov/Pool Photo via AP, file)
Μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 2005, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έκανε καριέρα για χρόνια ως λομπίστας της Ρωσίας και εκπρόσωπος ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων. Τα χρόνια που μεσολάβησαν, ο 80χρονος πια Σρέντερ εργάστηκε για τους ρωσικούς κολοσσούς της Rosneft και της Gazprom αλλά και για την κοινοπραξία Nord Stream AG. Στον απόηχο όμως της ρωσικής εισβολής ωστόσο στην Ουκρανία, δέχθηκε σκληρή κριτική για κάποιες από αυτές τις επιλογές του.
Σεμπάστιαν Κουρτς
(AP Photo/Heinz-Peter Bader)
Οταν έγινε καγκελάριος της Αυστρίας το 2017 σε ηλικία μόλις 31 ετών, ήταν ο νεότερος που είχε αναλάβει ποτέ το εν λόγω πόστο. Στα μάτια πολλών, ο Κουρτς ήταν το 2017 ένας πολλά υποσχόμενος ανερχόμενος αστέρας της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Η συνέχεια δεν ήταν ωστόσο ανάλογη των προσδοκιών, καθώς η θητεία του στην καγκελαρία συνοδεύθηκε από σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς. Πλέον, εν έτει 2024, ο 37χρονος Κουρτς εργάζεται ως λομπίστας για λογαριασμό του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πίτερ Τιλ, ενώ έχει ιδρύσει και τη δική του startup σε συνεργασία με τον Ισραηλινό Σάλεβ Χούλιο.
Τζορτζ Οσμπορν
(Neil Hall/ Pool via AP)
Στην Ελλάδα είναι πια γνωστός κυρίως ως ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, θέση την οποία κατέχει από το 2021. Από όταν έπαψε ωστόσο να είναι υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας το 2016 και έπειτα, ο 52χρονος πια Τζορτζ Οσμπορν δοκίμασε την τύχη του σε πολλές διαφορετικές θέσεις: ως συντάκτης στην εφημερίδα Evening Standard του Λονδίνου, ως σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock, partner της επενδυτικής τράπεζας Robey Warshaw και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Northern Powerhouse Partnership.
Με πληροφορίες από Politico