Ο κόσμος τιμά την παράδοση! – Τι λένε οι επιχειρηματίες της Ηλείας για την κίνηση του καταναλωτικού κοινού στα ζαχαροπλαστεία τους – PatrisNews
Προσδοκίες γεννά κάθε εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους επιχειρηματίες της Ηλείας, αφού το καταναλωτικό κοινό δε χάνει τη διάθεση να περάσει το διάστημα αυτό αξιοπρεπέστατο οικογενειακό χρόνο με ένα τραπέζι γεμάτο με όλα τα απαραίτητα αγαθά.
Προσδοκίες γεννά κάθε εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους επιχειρηματίες της Ηλείας, αφού το καταναλωτικό κοινό δε χάνει τη διάθεση να περάσει το διάστημα αυτό αξιοπρεπέστατο οικογενειακό χρόνο με ένα τραπέζι γεμάτο με όλα τα απαραίτητα αγαθά.
Ένας από τους κλάδους που φαίνεται να έχει την τιμητική του είναι αυτός των γλυκών εδεσμάτων, με τα ζαχαροπλαστεία να βλέπουν αύξηση της κίνησης όλο και περισσότερο δύο – τρεις μέρες πριν τις γιορτές.
Οι γιορτές φέρνουν ικανοποίηση
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, παρά τις όποιες κρίσεις αντιμετωπίζει η χώρα και ο πληθυσμός της, το εορταστικό τραπέζι ποτέ δεν σταματά και καθένας το εμπλουτίζει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί στέκονται στις αυξητικές τάσεις που έχουν τα τελευταία χρόνια οι πρώτες ύλες, με τους ίδιους είτε να τις απορροφούν, είτε να φροντίζουν να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο καταναλωτής να ανταποκριθεί.
Τέλος, δεν παρέλειψαν να στείλουν και τις δικές τους ευχές προς τον υπόλοιπο κόσμο για ένα νέο έτος γεμάτο υγεία, αγάπη και πραγματοποίηση κάθε επιθυμία τους.
Βασίλης Χρονόπουλος – Ζαχαροπλαστείο «ΗΛΒΙΖΑΧ»
«Βλέπουμε μέρα με τη μέρα η κίνηση να αυξάνεται σημαντικά. Ο κόσμος εξετάζει τα δεδομένα για την αγορά των Χριστουγεννιάτικων γλυκών, δείχνοντας την προτίμησή του στα παραδοσιακά γλυκά, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες. Το κομμάτι των τιμών προσπαθούμε να το διατηρούμε στα ίδια επίπεδα παρά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, γεγονός που καθιστά τις τιμές ίδιες με ελάχιστες μονάχα διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, είναι τέτοιες που σε καμία περίπτωση δε θα εμποδίσουν τον κόσμο να αγοράσει τα αγαπημένα του γλυκά. Βλέπω πάντως κάθε χρόνο ίδια διάθεση από τον κόσμο να αγοράσει Χριστουγεννιάτικα γλυκά, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει».
Άκης Σμαρνάκης – «Patisserie Σμαρνάκης»
«Έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες δειλά δειλά η κίνηση στα εποχιακά γλυκά. Μπορώ να πω ότι τις γιορτές είναι αυξημένη σημαντικά η κίνηση και πιστεύω ότι από το Σαββατοκύριακο ο κόσμος θα ξεκινήσει να ψωνίζει πιο εντατικά και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Εκτιμώ ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής, επιλέγοντας ίδιες ποσότητες και στην ίδια συχνότητα. Στις τιμές έχουν σημειωθεί κάποιες αυξήσεις, ωστόσο είναι ανεπαίσθητες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον που δεν μπορούμε να απορροφήσουμε παραπάνω αυξήσεις, ωστόσο είναι τέτοιες που δεν προβληματίζουν τον καταναλωτή».
Γεωργία Τσαπάρα – Ζαχαροπλαστείο «Τσαπάρας»
«Η κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες πουλάμε ήδη από αρχές Νοεμβρίου. Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Θα προσφέρουμε και τσουρέκια γεμιστά και βασιλόπιτες, με την πορεία μέχρι τώρα να πηγαίνει μια χαρά. Μπορεί να υπάρχουν παραδοσιακές γυναίκες που φτιάχνουν ακόμα γλυκά, ωστόσο αρκετός κόσμος αγοράζει. Σε ότι αφορά το κομμάτι των τιμών, αυτές παραμένουν ίδιες με πέρυσι, παρότι έχουν αυξηθεί οι τιμές κάποιων πρώτων υλών. Σε αυτά όμως τα γλυκά, διατηρήσαμε τις ίδιες τιμές παρά την όποια αύξηση».
Γιώργος Γουργούλης – Ζαχαροπλαστείο «Gourgoulis Family Pastry & Bakery Lab»
«Όσον αφορά την κίνηση, ο κόσμος έχει ξεκινήσει να κάνει τα ψώνια του για τις γιορτές -αν και κάπως πιο συγκρατημένα. Όπως και να ‘χει, η δουλειά θα κορυφωθεί την Παρασκευή πριν τα Χριστούγεννα -όπως κάθε χρόνο άλλωστε, και θα ξεκινήσει πάλι να ανεβαίνει από την επόμενη Παρασκευή για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς. Μέχρι το Θεοφάνια θα έχουμε άνοδο της κίνησης. Όσο για τις τιμές, είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα σχετικά… Ο κόσμος προτιμάει πιο πολύ τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αλλά βλέπουμε πως πλέον οι καταναλωτές παίρνουν και το πανετόνε μας… Είναι ένα γλυκό ιταλικής προέλευσης που το φτιάχνουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων, το έχουμε υιοθετήσει και εμείς πλέον στην Ελλάδα και η πώληση του πιστεύω ότι πάει καλά. Επίσης έχουμε και κάποια ξεχωριστά γλυκά ενόψει τον εορτών, όπως είναι ο κορμός κάστανο, τσουρέκι με επικάλυψη και γέμιση με κάστανο. Πάνω από όλα πρόθεσή μας είναι να έχουμε την καλύτερη ποιότητα για να ευχαριστήσουμε τον κόσμο. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα, υγεία σε όλο τον κόσμο, να υπάρχει χαρά παντού και όχι έχθρες».
Χαράλαμπος Ντοάς – Ζαχαροπλαστείο «Serano»
«Συγκριτικά με πέρυσι υπάρχει μια πτώση στην κίνηση και αυτό γιατί ο κόσμος είναι επηρεασμένος από το κύμα ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά. Τις επόμενες ημέρες που θα αρχίσουν να δίνονται επιδόματα, ΚΕΑ και άλλες βοήθειες του κράτους, θεωρώ ότι θα ζωηρέψει περισσότερο η αγοραστική κίνηση. Σε ότι αφορά το κομμάτι των τιμών, υπάρχουν μικρές αυξήσεις και προσπαθώ όσο μπορώ να μην τις περνάω στον καταναλωτή. Εκ των πραγμάτων ωστόσο, ένα 10% παρατηρείται ως αύξηση στα παραδοσιακά γλυκά της εποχής συγκριτικά με πέρυσι. Βέβαια, όσο προχωράμε και προς τα Χριστούγεννα αυξάνεται και η γκάμα των προϊόντων που θα αναζητά ο καθένας».
Σωτήρης Ράττας – Αρτοποιείο-Ζαχαροπλαστείο «Αφοί Ράττα»
«Η κίνηση δεν έχει ξεκινήσει όπως θα θέλαμε και εκτιμώ πως θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές. Στο κομμάτι των τιμών, αυτές έχουν αυξηθεί περίπου 8% λόγω της ακρίβειας κάποιων πρώτων υλών, με τους επιχειρηματίες πλέον να μην μπορούν να απορροφήσουν άλλες αυξήσεις. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις εποχές».
Άννα Ουρούτσι – Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο «Φούρνος του Γιάννη»
«Έχουμε 15 χρόνια παρουσίας στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, πάμε καλά, ωστόσο οι εποχές γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Σε ότι αφορά την περίοδο των γιορτών, μπορούμε να πούμε ότι φέτος δεν είναι και η καλύτερη περίοδος αλλά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Ο κόσμος πλέον αγοράζει δύο – τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε ότι αφορά τις τιμές δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια, παρά τις όποιες αυξήσεις. Μέχρι τώρα τις έχουμε απορροφήσει όλες, ωστόσο μέχρι πότε θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Δεν είναι εύκολο για έναν επιχειρηματία να το κάνει αυτό, ειδικότερα όταν διαφοροποιούνται οι τιμές συνεχώς»
Χρήστος Παπανδρέου – Ζαχαροπλαστείο «Ολύμπιον»
«Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει όπως πρέπει η κίνηση της αγοράς. Όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές θα δούμε μία αυξημένη κινητικότητα. Σίγουρα και η κάθοδος των ετεροδημοτών θα βοηθήσει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Λόγω των συνθηκών, έχουν υπάρξει αυξήσεις όπως στα περισσότερα προϊόντα, από τη στιγμή ειδικά που οι αυξήσεις αυτές έχουν επέλθει στις πρώτες ύλες. Πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να απορροφούμε άλλο τις αυξήσεις. Προσδοκία όλων είναι να περάσει καλά ο κόσμος και η χρονιά που θα έρθει να είναι καλύτερη».
Μαρία Πάτσιου – Ζαχαροπλαστείο «Πάτσιος»
«Η κίνηση πλέον είναι ικανοποιητική από τη στιγμή που πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος δείχνει μία ιδιαίτερη προτίμηση στα παραδοσιακά εποχικά γλυκά, ωστόσο οι επιλογές του είναι πολλές. Εκτιμούμε πως η εορταστική περίοδος θα είναι καλή και ευχόμαστε σε όλους να περάσουν οικογενειακές στιγμές πλάι στους ανθρώπους τους, με υγεία και χαρά».
Τάσος Καρνάρος – Αρτοποιείο-Ζαχαροπλαστείο «Καρνάρος»
«Η κίνηση αυτές τις μέρες δείχνει ότι ο κόσμος τιμά τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, όπως τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες, αλλά βλέπουμε και αυξημένη ζήτηση για πιο σύγχρονες δημιουργίες, όπως τα γεμιστά τσουρέκια, το “εισαγόμενο” από τη γειτονική Ιταλία πανετόνε και τα γλυκά με σοκολάτα. Παρά τις αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές μας προσιτές, γιατί για εμάς προτεραιότητα έχει να μείνει ζωντανό το γιορτινό τραπέζι. Ευελπιστούμε σε ακόμα μεγαλύτερη κίνηση τις επόμενες εβδομάδες και με τη νέα χρονιά προσδοκούμε να φέρουμε καινοτόμες προτάσεις, συνεχίζοντας να προσφέρουμε ποιότητα και γεύση που ξεχωρίζουν. Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά και δημιουργικότητα! Ας είναι το 2025 γλυκό σαν τα μελομακάρονά μας, τραγανό σαν τους κουραμπιέδες μας και γεμάτο στιγμές που μένουν αξέχαστες, όπως οι γεύσεις που δημιουργούμε για εσάς».
Βασίλης Γιαννάκοπουλος – Αρτοποιείο-Ζαχαροπλαστείο «Γιαννακόπουλος»
«Η κίνηση δεν έχει ξεκινήσει όπως πρέπει συγκριτικά και με άλλες χρονιές. Περιμένουμε να πληρωθεί ο κόσμος από μέρα σε μέρα και εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει η κίνηση δυναμικά. Πιστεύουμε ότι από Παρασκευή θα ξεκινήσει η αυξημένη κίνηση με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι με τα απαραίτητα και περιμένουμε τον κόσμο. Το καταναλωτικό κοινό δείχνει αυτές τις ημέρες την προτίμησή του στα παραδοσιακά γλυκά όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, μαζί με όλες τις παραλλαγές τους. Στο κομμάτι των τιμών, διατηρούμε τα τελευταία δύο χρόνια τις ίδιες τιμές παρά τις όποιες αυξήσεις των πρώτων υλών. Ελπίζουμε η νέα χρονιά να φέρει μια πιο ευχάριστη νότα και σίγουρα να πάνε οι δουλειές πολύ καλύτερα».