Ο οικονομικός και φορολογικός «Καζαμίας» του 2025
Τι προβλέπεται μήνα-μήνα να συμβεί στην οικονομία τη νέα χρονιά
Μια ακόμα χρονιά αβεβαιότητος και δυσκολιών έφυγε. Μια νέα χρονιά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών ξεκινά.
Σε έναν κόσμο όπου όλα είναι εύθραυστα και μεταβάλλεται συνεχώς, η παλιά «κανονικότητα» δεν γίνεται πια να επιστρέψει. Γίνεται όμως -και επιβάλλεται- να είναι πιο δίκαιη η κατανομή των βαρών, να υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης και προοπτική αύξησης των εισοδημάτων.
Το 2025 προδιαγράφεται σαν έτος «σταθμός» για την αναδιανομή των φόρων στη χώρα μας. Η τακτικότητα στην πληρωμή των φόρων και η οικονομική σταθερότητα της χώρας αποτελεί πλέον μέρος της νέας πραγματικότητας -και στη χώρα μας. Ωστόσο επιβάλλεται, μετά από απανωτές κρίσεις των οποίων τα «απόνερα» συνεχίζονται διεθνώς, η οικονομική προοπτική της χώρας να επιτρέπει τάξη και καλύτερο σχεδιασμό για το μέλλον, για το κράτος, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Για να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που στόχο θα έχουν να δώσουν «ανάσα» σε μόνιμη βάση στους φορολογούμενους. Για τον λόγο αυτό, το 2025 περιλαμβάνει και «ομοβροντία» ψηφιακών ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αλλάξει συνολικά το άναρχο και άδικο σύστημα φορολόγησης στη χώρα μας.
Μήνα – μήνα, ο οικονομικός και φορολογικός «καζαμίας» του 2025 προβλέπει για τη χώρα μας τα εξής:
Ιανουάριος
Όπως κάθε χρονιά, και το 2025 ξεκινά με «τρέχουσες» φορολογικές υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν, καθώς συνεχίζεται η πληρωμή δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από το 2024. Επίσης, όσοι δεν φρόντισαν να προμηθευτούν εγκαίρως τέλη κυκλοφορίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει πλέον να πληρώσουν προσαύξηση 25% για να τα αποκτήσουν και να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους.
Από τον Ιανουάριο ξεκινούν να ισχύουν οι νέες φοροαπαλλαγές για ανακαινίσεις κατοικιών αλλά και τα νέα φορολογικά εργαλεία ελέγχου κατά της φοροδιαφυγής, όπως η πλήρης και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA (με μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων) και το νέο ψηφιακό πελατολόγιο για συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών.
Το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης ξεκινά με ένα νέο νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει τους κανόνες λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου τους μετά από σχεδόν 2,5 δεκαετίες καθίζησης και απαξίωσης. Στο προσκήνιο έρχονται και νέα εργαλεία ή αλλαγές και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με στόχο τη στήριξη δανειοληπτών αλλά και την περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.
Φεβρουάριος
Τον Φεβρουάριο ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις πληρωμής υποχρεώσεων του 2024 με τις τελευταίες πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ της χρονιάς που πέρασε.
Ιδιοκτήτες ΙΧ που καθυστέρησαν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 50% αν το πράξουν μέσα στον Φεβρουάριο.
Μέσα στο μήνα θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν αίτηση στο myProperty της ΑΑΔΕ για να δηλώσουν τα στοιχεία ασφάλισης των κατοικιών τους ώστε να επωφεληθούν της έκπτωσης. Στα τέλη του μηνός ξεκινούν οι αναρτήσεις των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ για το 2025, τα οποία θα μπορούν από τον Μάρτιο να αποπληρωθούν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις αλλά και με έκπτωση 20% αντί 10% αν είναι ασφαλισμένα για κίνδυνο φυσικών καταστροφών.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η αποστολή των στοιχείων αποδοχών του 2024 από ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, τράπεζες και εργοδότες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να τα βρουν όλα προσυμπληρωμένα, όταν θα ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων τον Μάρτιο.
Μάρτιος
Ο Μάρτιος θα είναι από τους πλέον κρίσιμους μήνες του 2025 για την αγορά και την ελληνική οικονομία.
Οι φορολογούμενοι αρχίζουν να αποπληρώνουν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2025. Στο myAADE θα βρουν αναρτημένα και τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος. Όσοι μάλιστα επιλέξουν να υποβάλουν πρώτοι-πρώτοι τη δήλωση εισοδήματος, θα μπορούν να τύχουν έκπτωσης 4% εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ ολόκληρη την οφειλή τους πριν τις 31 Ιουλίου. Αλλιώς θα πρέπει να πληρώνουν τον φόρο σε 8 δόσεις, από Ιούλιο έως Φεβρουάριο. Ενώ όσοι αμέλησαν ως τώρα τα τέλη κυκλοφορίας, από Μάρτιο και μετά θα τα πληρώνουν στο διπλάσιο της αξίας τους.
Μέσα στον μήνα αναμένονται και οι πρώτες δύο από τις 10 αξιολογήσεις ξένων Οίκων που αναμένονται συνολικά μέσα στο 2025 για την ελληνική οικονομία. Η χρονιά φαίνεται να επιφυλάσσει νέες αναβαθμίσεις, όπως προϊδέασε και από τον Δεκέμβριο ήδη η πρώτη αναβάθμιση «εντός επενδυτικής βαθμίδος» από τον Οίκο Scope. Εκτός από την καναδική DBRS (7/3) όμως, κρισιμότερη όλων θεωρείται η κρίση του Οίκου Moody’s που είναι ο μοναδικός διεθνής Οίκος που δεν έχει ανεβάσει ακόμα την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Η εκκρεμότητα αυτή ενδέχεται να πάψει να υφίσταται από τις 13 Μαρτίου και μετά.
Καθοριστικά για τις αποφάσεις των ξένων Οίκων αλλά και της κυβέρνησης, θα είναι και τα τελικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα συνολικά κρατικά έσοδα του 2024 (μαζί με τις τελευταίες πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος ως τον Φεβρουάριο). Το «ταμείο» της χρονιάς, το ύψος των εισπράξεων από φόρους, αλλά και η προέλευσή τους, θα αποτελέσουν τη βάση όλου του σχεδιασμού της κυβέρνησης για νέες φοροαπαλλαγές ως το 2027. Όποιο ποσό διαπιστωθεί ότι προέρχεται -σε μόνιμη βάση- από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, θα μπορεί να χρηματοδοτήσει και τις επόμενες μειώσεις φόρων σε μόνιμη βάση.
Απρίλιος
Η «καλή είδηση» του μήνα θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αναμένεται να ανέλθει από 830 σε 870 ευρώ το μήνα, χωρίς να αποκλείεται και μια… ευχάριστη «διάψευση» και για ακόμα υψηλότερη αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτομάτως αυξάνονται έτσι και οι μισθοί για όσους θα συμπληρώνουν τριετίες, καθώς και όσα επιδόματα συναρτώνται με το ύψος του κατώτατου μισθού όπως το νέο (αυξημένο) επίδομα ανεργίας.
Ωστόσο οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ συνεχίζονται (2η δόση) όπως συνεχίζονται και οι υποβολές δηλώσεων Ε1. Όσοι τις στείλουν εντός Απριλίου και τις εξοφλήσουν εξ ολοκλήρου έως 31 Ιουλίου, θα τύχουν επίσης έκπτωσης 4%.
Απρίλιο κάνει πρεμιέρα και το νέο ψηφιακό δελτίο αποστολής στην αγορά, το οποίο θεωρείται υψίστης σημασίας (μαζί με το myDATA) για την καταστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Από τον Απρίλιο ξεκινά έτσι να «μετρά» η συνολική απόδοση όλων των μέτρων ψηφιακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί στην αγορά για είσπραξη εσόδων από την παραοικονομία, από το 2023 και μετά.
Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται καθοριστικής σημασίας στοιχεία και εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Θα αποκαλυφθεί αν η Ελλάδα ήταν και πάλι «η θετική έκπληξη» της Ευρώπης το 2024, με υψηλή ανάπτυξη αλλά και πολύ υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από όσο αναμενόταν. Με τα στοιχεία αυτά ανοίγει ο δρόμος και για νέες αναβαθμίσεις, αν και τον συγκεκριμένο μήνα έχει δώσει «ραντεβού» για αξιολόγηση μόνον ο Οίκος Standard and Poor’s.
Μάιος
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται (3η δόση) ενώ όσοι υποβάλουν Μάιο την δήλωση Ε1 θα δικαιούνται έκπτωσης 3% αν αποπληρώσουν εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο ως το τέλος Ιουλίου.
Ωστόσο ξεκινά ο σχεδιασμός για τις φοροελαφρύνσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει ο προϋπολογισμός στα επόμενα χρόνια και σε μόνιμη βάση. «Στο ζύγι» μπαίνουν τα απολογιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα του 2024, αλλά και νέα δεδομένα των εισπράξεων φόρων ως τον Απρίλιο του 2025 από τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Με αυτή τη «μαγιά» το οικονομικό επιτελείο θα κάνει τα πρώτα σχέδια για το είδος και την έκταση των φοροαπαλλαγών που μπαίνουν στο τραπέζι, με έμφαση στη στήριξη για ευάλωτους και την μεσαία τάξη. Πιθανότατα να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή «σοφών» που θα αναλάβει να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να καταθέσει προτάσεις για τα προσφορότερα μέτρα με τα επωφελέστερα αποτελέσματα για τη μεσαία τάξη και την ελληνική οικονομία συνολικά.
Μήνα-μήνα πλέον ξεκαθαρίζει επίσης και το διεθνές σκηνικό, στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις ΗΠΑ, για την πορεία των αγορών, του διεθνούς εμπορίου και των γεωπολιτικών συρράξεων, καθώς όλα επηρεάζουν την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ακρίβεια στη χώρα μας.
Η Ελλάδα αναμένει τα πρώτα απτά στοιχεία από την έναρξη της τουριστικής σεζόν για το 2025. Καθοριστικής σημασίας πάντως θεωρείται και το αν θα έχει επέλθει πολιτική και οικονομική ομαλότητα σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου γίνονται απανωτά εκλογές, καθώς αρκετές εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιέσεις για μέτρα λιτότητας -σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η συζήτηση αφορά μόνον ελαφρύνσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα περιμένει και τον «χρησμό» του Οίκου Fitch (16/5) ενώ στις 30 του μήνα ανακοινώνει την δική του έκθεση αξιολόγησης ο Οίκος Scope -που όμως έχει ήδη κάνει το «καθήκον» του αναβαθμίζοντας ακόμα ψηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2024 ήδη τη χώρα μας.
Ιούνιος
Οι υποβολές φορολογικές δηλώσεων ολοκληρώνονται 30 Ιουνίου, αλλά όσοι καταθέσουν Ε1 έως 15 του μηνός θα εξασφαλίσουν έκπτωση 3% αντί 2% που θα έχουν όσοι υποβάλουν δήλωση μετά και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως 31 Ιουλίου. Παράλληλα συνεχίζεται και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ (4η δόση).
Στα μισά του έτους η κυβέρνηση πια, θα έχει στα χέρια της αρκετά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα που θα της επιτρέψουν να ξέρει τι και πώς θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για το θέμα των επόμενων φοροελαφρύνσεων. Ειδική μελέτη και ανάλυση αναμένεται για την προέλευση των κρατικών εσόδων ανά κατηγορία και πηγή, ώστε να στοιχειοθετείται πόσα έχουν προέλθει από βέβαιη και μόνιμη περιστολή της φοροδιαφυγής. Και αυτό διότι, λόγω του «κόφτη» που επιβλήθηκε από το 2023 στην Ευρώπη («ετήσιο όριο αύξησης καθαρών πρωτογενών κρατικών δαπανών») πλέον δεν επιτρέπεται να δίδονται έκτακτα βοηθήματα και παροχές από τυχόν υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, αλλά μόνον φοροελαφρύνσεις που θα χρηματοδοτηθούν από βέβαια έσοδα από άλλους φόρους.
Ιούλιος-Αύγουστος
Από τον Ιούλιο του 2025 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 έρχονται «κάθε μήνα δύο φόροι», δηλαδή πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος.
Από Ιούλιο όμως ξεκινά να καταβάλλεται και αυξημένο επίδομα 100 ευρώ το μήνα στους ένστολους, λόγω επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους.
Στο οικονομικό επιτελείο ξεκινά και η διαπραγμάτευση -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2026 και τις φοροελαφρύνσεις ή άλλες παροχές που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Σεπτέμβριος
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ θα προδιαγράφουν τον οδικό χάρτη ως τις εκλογές του 2027 -ή όποτε γίνουν. Θα περιλαμβάνει τις τελικές αλλαγές στη φορολογία και νέα κλίμακα με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης και ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 40.000 ή και 50.000 ευρώ το χρόνο.
Ακριβώς πριν τις εξαγγελίες αναμένεται και νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την καναδική DBRS (5/9) εφόσον τυχόν δεν την έχει αναβαθμίσει ήδη από τον Μάρτιο.
Οκτώβριος – Νοέμβριος
Τον Οκτώβριο αναμένεται η τελική ανακοίνωση για την πορεία της ανάπτυξης του 2024 και νέα εκτίμηση της πορείας του 2025 ως τότε.
Στις 13 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης καταθέτει στη Βουλή και το προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2026, ενσωματώνοντας και τις εξαγγελίες όλων των μέτρων της ΔΕΘ. Εφόσον προκύψει δημοσιονομικό περιθώριο, τυχόν ελαφρύνσεις που θα επηρεάζουν την κλίμακα φορολόγησης του 2026 για τα εισοδήματα του 2025, θα αρχίσουν να φαίνονται και στους καταβάλλονται στους μισθούς που καταβάλλονται ως τα τέλη του έτους, ως μείωση παρακράτησης φόρου -δηλαδή περισσότερα «καθαρά» στην τσέπη.
Στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου αναμένεται και ομοβροντία νέων εκθέσεων για την Ελλάδα από Οίκους αξιολόγησης (S&P’s στις 17/10 και Fitch και Scope στις 14/11 και 7/11 αντίστοιχα).
Δεκέμβριος
Η χρονιά κλείνει, αλλά οι πληρωμές του 2025 για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος θα συνεχίζονται ως τον Φεβρουάριο του 2026.
Ωστόσο, λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά, η Αθήνα θα προβεί και σε άλλη μία πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων του μνημονίου, ύψους 5 δισ. ευρώ, για τα έτη 2033 και μετά. Η κίνηση αυτή έχει τεράστια στρατηγική σημασία γιατί εξουδετερώνει τις όποιες τυχόν ανησυχίες ή κινδυνολογία αναπτύσσεται ήδη εδώ και χρόνια, για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα μετά το 2032 (οπότε λήγει η 20ετής περίοδος αναβολής πληρωμών χρεών από το 2013 και μετά) ώστε η χώρα να συνεχίζει να κινείται «σε ασφαλή νερά» και το 2026.
Και καλή χρονιά σε όλους…
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο Αθηνών: Αισιοδοξία και για το 2025 μετά την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπεραπόδοσης
Οι Έλληνες έβαλαν τις περισσότερες παραγγελίες ναυπήγησης για δεξαμενόπλοια και LNG Carriers
LAMDA Development: Χρονιά εντατικών έργων το 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα