Ο Πέτρος Κόκκαλης στη GovNews: «Η εξωτερική πολιτική απαιτεί θάρρος, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια»
Έναν άλλον Κόσμο ονειρεύεται ο γραμματέας του κόμματος “ΚΟΣΜΟΣ’’. Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλάει στην GovNews για το κόμμα του, για την Ευρώπη, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, την κλιματική αλλαγή, για την απειλή της ακροδεξιάς, το Σκοπιανό και τ
Έναν άλλον Κόσμο ονειρεύεται ο γραμματέας του κόμματος “ΚΟΣΜΟΣ’’. Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλάει στην GovNews για το κόμμα του, για την Ευρώπη, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, την κλιματική αλλαγή, για την απειλή της ακροδεξιάς, το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά.
Συνέντευξη στη Μπέσσυ Αντωνάκη
Ποιο είναι το όραμά σας για την Ελλάδα και σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεστε;
Το όραμα μας είναι μία Ελλάδα όπου κράτος και πολιτικές δυνάμεις θα αναλάβουν εκ νέου τις ευθύνες τους για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, ειδικά τώρα, σε καιρούς κλιματικής κρίσης. Το δόγμα της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση, αλλά και η αδιαφορία των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση του τσουνάμι κοινωνικών δεινών που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, είναι ένα έγκλημα σε εξέλιξη.
Συμπεριλαμβάνω και την αντιπολίτευση, γιατί με έκπληξη και θλίψη, παρακολουθώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τάσσονται για παράδειγμα υπέρ των εξορύξεων, σαν να μην γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό σε σπατάλη πόρων, κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την αλλοίωση του κάποτε εύκρατου κλίματος της Ελλάδας. Μιλάμε για αλλαγές που θα είναι καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τη δημόσια υγεία, πολύ προτού φτάσουμε στο ζήτημα πως με αυτές τις επιλογές καταστούν την Ελλάδα ουραγό των διεθνών εξελίξεων, ή καταστροφών όπως της Θεσσαλίας.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων σας είναι οι αξιοπρεπείς αμοιβές και η επένδυση σε οικονομικά προσιτές και δημόσιες κατοικίες με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων. Ποιες κινήσεις θα κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Στο σημερινό σύστημα οι πολίτες βρίσκονται πολλαπλά όμηροι, σε ένα διαρκές αδιέξοδο. Πόροι που θα έπρεπε να κατευθύνονται στο μέλλον, όπως είναι η φθηνή ενέργεια από τον δωρεάν ήλιο και τον δωρεάν αέρα, κατευθύνονται σε υποδομές φυσικού αερίου και έρευνες για εξορύξεις. Πόροι που θα έπρεπε να κατευθύνονται στην επόμενη μέρα της γεωργίας, γίνονται ουσιαστικά επιδοτήσεις στην τεράστια βιομηχανία σπόρων και φυτοφαρμάκων.
Η δική μας πρόταση αναδιατάσσει τη λογική στις δημόσιες δαπάνες, αντιλαμβάνεται και σέβεται όσα έχουν να πουν οι επιστήμονες που πλέον είναι τρομοκρατημένοι από αυτό που βλέπουν να έρχεται και κοιτάνε μπροστά, με ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Και το κάνουμε αποκαλύπτοντας το κρυφό κόστος για το ΕΣΥ, αλλά και την τσέπη, των δήθεν οικονομικότερων “λύσεων” του χθες.
Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στη χώρα και να μεταφερθεί στις αμοιβές, αλλά να παράξει και πόρους για κοινωνική κατοικία, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα ασφαλή και πλήρως αναπτυγμένα ΜΜΜ. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα των ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και δημόσιων αγαθών απέτυχε. Δεν έδωσε καλύτερες τιμές, δεν έδωσε ασφάλεια, αλλά μόνο κέρδη σε κάποιους μετόχους.
Η μετανάστευση αποτελεί μείζον ζήτημα που αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει δεχθεί σημαντικές μεταναστευτικές ροές. Η χώρα μας έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για pushbacks ενώ έχουν επιρριφθεί ευθύνες και για την τραγωδία της Πύλου. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη διαχείρισή του;
Θέλω να ξεκινήσω από μία γενική παραδοχή. Σήμερα, κανένα κράτος δεν προχώρησε, δεν αναπτύχθηκε οικονομικά, δίχως Δημοκρατία, σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και δικαιώματα. Δείτε όλα τα παραδείγματα. Συνεπώς, είναι όρος ακόμα και για όσους αρνούνται τον ανθρωπισμό ως αξία, ο σεβασμός θεμελιωδών αξιών.
Το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία ξεκίνησε από μακρά ξηρασία, λόγω κλιματικής αλλαγής. Η ακροδεξιά έχει εύκολες λύσεις – να τους βάλουμε σε καράβια και να τους πνίξουμε μεσοπέλαγα. Η προοδευτική απάντηση είναι λίγο πιο επεξεργασμένη και επικεντρώνεται στα αίτια – είτε πρόκειται για θύματα καθεστώτων και πολεμικών συγκρούσεων, είτε για κλιματικούς πρόσφυγες. Κι αυτή την ώρα, έχουμε Έλληνες ξεριζωμένους από τον τόπο τους, στο Κουτσόχερο, σε καταυλισμό. Δεν είναι θέμα των άλλων, των ξένων, αλλά και δικό μας πια.
Οι κοντόθωροι λαϊκισμού δεξιάς και ακροδεξιάς, το μόνο που κάνουν είναι να αμαυρώνουν τη χώρα στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο και να σπρώχνουν πολίτες σε λογικές εκτός κάθε ανθρωπιστικού πλαισίου. Για να οδηγηθούμε πού; Να γίνουμε τι; Χρειάζεται ανθρωπισμός, σχέδιο και χρόνος. Όπως όλα τα σημαντικά ζητήματα. Κάθε τι άλλο είναι ασύδοτος λαϊκισμός, που θα γυρίσει μπούμερανγκ στην ίδια την κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια Έλληνες Ευρωβουλευτές απασχολούν αρνητικά το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα έχει φέρει τη χώρα μας σε δυσχερή θέση. Πόσο κακό αντίκτυπο έχει αυτό στη χώρα μας και πώς μπορεί να αναστραφεί το κλίμα;
Αυτά είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. Στο πρώτο, με τη συμμετοχή και ευρωβουλευτών άλλων χωρών, αμαυρώθηκε η εικόνα καταρχήν του Κοινοβουλίου. Στη δεύτερη περίπτωση, το Κοινοβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κάνοντας ό,τι δεν έχει κάνει ακόμα η Ελληνική Δικαιοσύνη, πιθανολογώ με κυβερνητική παρέμβαση. Κι αυτό ήταν ο εντοπισμός μίας σωρείας θεμάτων κράτους δικαίου και παραβιάσεων θεμελιακών ατομικών δικαιωμάτων με πρωτοβουλία, ανοχή ή αδιαφορία του Μαξίμου. Αυτό έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στη χώρα, γιατί μας κατατάσσει στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της εικόνας αλλά και της λειτουργίας του κοινοβουλίου, χρειαζόμαστε ενίσχυση των θεσμών, με προτεραιότητα στον έλεγχο της δράσης και πρόσβασης των κάθε μορφής λόμπι. Σε ό,τι φορά τη χώρα μας, η λύση δεν είναι άλλη από την πολιτική αλλαγή. Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους κανόνες μίας σύγχρονης δημοκρατίας.
Δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι δεν εξυπηρετούσε τις βλέψεις σας. Πώς βλέπετε το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κασσελάκη έχει απολέσει τις αξίες της αριστεράς, όσο και της συλλογικής κομματικής λειτουργίας. Είναι ενός ανδρός αρχή, και δη ενός ανδρός με βασικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από τη λειτουργία των κομμάτων, της δημοσιογραφίας, και των θεσμών γενικότερα. Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί τιμώ τη συνεργασία μου με την Προοδευτική Συμμαχία επί Αλέξη Τσίπρα και οι σημερινές εξελίξεις είναι αποκαρδιωτικές.
Προβληματισμό και ανησυχία για την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση καταγράφει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου με την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών να ζητούν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει ως παράγοντας οικοδόμησης της ειρήνης και να συμβάλλει στα αιτήματα των Ελλήνων;
Η περασμένη πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο κατάφερε να φέρει τα ζητήματα ανισότητας στην πρώτη γραμμή και ειδικότερα το πώς η κάθε κρίση που γεννάει το υπάρχον σύστημα πλήττει πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Αυτό είναι και η κεντρική αρχή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, πως αυτή τη φορά δεν θα μείνει κανείς πίσω.
Στην Ευρώπη που θέλουμε δεν υπάρχει ατομική ευθύνη στην κοινωνική συνοχή, στην δυστυχία και την ανέχεια. Υπάρχει κοινωνία που μεριμνά, στηρίζει και προστατεύει όσους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, ειδάλλως γιατί να έχουμε κοινωνία; Δεν έχει νόημα.
Στη νεοφιλελεύθερη σκέψη, η φτώχεια και οι ανισότητες είναι μέρος της ζωής – ένα φυσικό φαινόμενο, απότοκο της δήθεν ανάπτυξης που μετριέται με παρωχημένους δείκτες όπως το ΑΕΠ. Στη σύγχρονη προοδευτική σκέψη κοιτάμε δείκτες ευημερίας, πλανητικά όρια στη χρήση πρώτων υλών και παραγωγή ρύπων, κοιτάμε την κυκλικότητα αντί την υπερκατανάλωση και τα μερίσματα. Και αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο δρόμος της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και τελικά της ειρήνης.
Η άνοδος της ακροδεξιάς τρομάζει την Ευρώπη. Τι έχει πυροδοτήσει αυτήν την στροφή και πώς μπορούν να μεταστραφούν οι επιλογές των ψηφοφόρων;
Σας απαντώ σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης σας. Όσο οι πολίτες δεν βλέπουν την πολιτική τάξη και την κοινωνία να λειτουργεί υπέρ τους, θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στους εχθρούς της κοινωνίας, μίας κοινωνίας που οι ίδιοι θα αντιμετωπίζουν πλέον με επιφυλάξεις. Από αυτήν την συζήτηση εξαιρούνται προφανώς οι εκ πεποιθήσεως φασίστες και ναζί, που αποτελούν εγκληματικά στοιχεία.
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, τα “αγκάθια” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το θέμα της επίσκεψης Ράμα. Πώς βλέπετε τους χειρισμούς της ΝΔ;
Κυρία Αντωνάκη, η χώρα ολόκληρη καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του εναγκαλισμού της κυβέρνησης με την ακροδεξιά εντός της, αλλά και γύρω της. Για πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά αρνήθηκαν να κλείσουν το παρελθόν με τη Βόρεια Μακεδονία, δέσμιοι όσων είχαν πει προεκλογικά αλλά και προσώπων, όπως είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάκης Βορίδης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το ξέραμε όλοι πως η περίπτωση Ζάεφ ήταν η έκπληξη που όλοι χρειαζόμασταν. Ο Αλέξης Τσίπρας προς τιμήν του δεν δείλιασε. Με όλη τη δεξιά απέναντι προχώρησε. Τι έμενε; Το μνημόνιο εκπαίδευσης στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας από Έλληνες, το μνημόνιο επιτήρησης του εναέριου χώρου τους από την Ελλάδα αντί για την Αλβανία, τη Ρωσία ή την Τουρκία, και το μνημόνιο για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τι από αυτά θα ήταν καταστροφικό, όταν εκείνοι έφτασαν να αλλάξουν το σύνταγμα τους, τις ταμπέλες, αλλά και τα διαβατήρια τους; Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση δεν αναφέρεται ποτέ στο περιεχόμενο των μνημονίων που δεν ψήφισε, γιατί θα αποκαλυπτόταν η ακροδεξιά γύμνια της.
Η εξωτερική πολιτική απαιτεί θάρρος, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και ο ίδιος δεν διαθέτουν τίποτα από αυτά. Αντιθέτως, εργαλειοποιούν ακόμα και τα εθνικά θέματα. Αν μπεις σε αυτό τον επικίνδυνο χορό, δυστυχώς, θα σε ακολουθήσουν και οι άλλοι. Αν αντιθέτως μπορούσε και ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να ακολουθήσει μία υπεύθυνη στάση είμαι βέβαιος πως θα εξανάγκαζε, μαζί με την διεθνή κοινότητα στο μέρος μας, τους κκ Ερντογάν και Ράμα να ακολουθήσουν. Δεν λύνονται με μπελερισμούς τα ζητήματα με τις γειτονικές χώρες.
Στο ευρωψηφοδέλτιο του Κόσμου, όπως έχετε ανακοινώσει, συμμετέχουν άνθρωποι που μπορούν να συμβάλουν δημιουργικά, ώστε η περιβαλλοντική ευαισθησία να μετατραπεί σε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, την “Εθνική Πράσινη Συμφωνία”. Μεταξύ των υποψήφιων είναι και η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα από το έγκλημα των Τεμπών. Πιστεύετε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτήν την τραγωδία;
Σαν ΚΟΣΜΟΣ, προτού ενταχθεί στις δυνάμεις μας η Ευδοκία Τσαγκλή, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση του Άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών. Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήσαμε τον υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού, τον συνταγματολόγο Ξενωφόντα Κοντιάδη και τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Σωτηρέλη, δόθηκε το πλαίσιο αυτής της μεγάλης αλλαγής. Δίχως αυτή την αλλαγή, δίχως την εξέταση ευθυνών των αρμόδιων υπουργών για πιθανές ευθύνες, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δικαιοσύνη, ή για ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα.
Η πρόβλεψη του Άρθρου 86 ήρθε μετά από δεκαετίες πολιτικών διώξεων, που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της προ πολλού. Σήμερα λειτουργεί μόνο ως μέσο συγκάλυψης των ευθυνών κάθε κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρέπει να αλλάξει.
Ζητήσατε την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης με στόχο την κινητοποίηση του συνόλου της δημόσιας διοίκησης στον αγώνα για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ένα έργο στο οποίο είμαστε κάθε καλοκαίρι θεατές, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;
Πρέπει να υπάρξει μία δομή που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το σχεδιασμό για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών που ήδη βλέπουμε και θα πολλαπλασιαστούν ασύμμετρα τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ στις υπάρχουσες κυβερνητικές δομές ποιος μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος – απαιτείται κάτι καινούριο, με αρμοδιότητες και πόρους. Η ανατολική Μεσόγειος υπερθερμαίνεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη, και οι συνέπειες θα έρθουν με σφοδρότητα και ταχύτητα. Μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η πυροπροστασία, εξαλείφοντας την επικίνδυνη αστειότητα της δήθεν αντιπυρικής περιόδου, θα εμπλέκει τις τοπικές κοινωνίες, και θα δουλεύει 365 μέρες το χρόνο. Φέτος η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το Μάρτιο.
Αυτή η αλλαγή πρέπει να συνοδευτεί από πραγματική αποκέντρωση της εξουσίας προς την τοπική αυτοδιοίκηση και αναδιάταξη των σημερινών δυνάμεων. Κανείς δεν αντέχει άλλο την επικοινωνιακή διαχείριση που γίνεται κάθε φορά, με τους υπουργούς να είναι πάνω από την μάνικα ή τη γράνα, την ώρα που πολίτες χάνουν τη ζωή, ή την περιουσία, τη στιγμή που πολίτες χάνουν τον τόπο τους και πρέπει να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες δίχως πλαίσιο στήριξης.
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχετε υποστηρίξει θέσεις του ΕΛΚ σχετικά με την ΚΑΠ. Τι σας κάνει και διαφοροποιείτε πλέον τις θέσεις σας από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ;
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισα με επιφύλαξη και ακολουθώντας την κομματική πειθαρχία την ΚΑΠ του ΕΛΚ και της ΝΔ, αποδεχόμενος πως ήταν ο μόνος τρόπος να λάβουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις οι Έλληνες αγρότες.
Το λογικό άλμα βρίσκεται αλλού. Πως η ΝΔ και το ΕΛΚ λένε σήμερα πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά δεν οφείλονται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που η δεξιά έφερε και επέβαλε ως πλειοψηφία, αλλά σε μία δήθεν πράσινη ΚΑΠ που στην πραγματικότητα οι Πράσινοι καταψήφισαν.
Μία ΚΑΠ που δεν δουλεύει για κανέναν τελικά, αφού εγκλωβίζει τους αγρότες στα ολιγοπώλια αγροτικών εφοδίων, επιτρέπει την εισαγωγή και επομένως τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες που δεν τηρούν τα εργασιακά δικαιώματα, τις προβλέψεις που αφορούν τη δημόσια υγεία και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, όπως και τους κανόνες προστασίας των οικοσυστημάτων.
Δημοσιεύτηκε στο 21ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!