Ο σκιέρ που έβαλε την Ελλάδα στον… χάρτη των χειμερινών σπορ
Ο Αλέξανδρος Γκιννής μιλάει στην «Κ» από την Αυστρία όπου προετοιμάζεται.
Με νέα προπονητική ομάδα και με στόχους τη συμμετοχή και τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 (Μιλάνο), ο Αλέξανδρος Γκιννής έχει κάνει την οροσειρά των Αλπεων… σπίτι του. Ο αθλητής που, χάρη στο ασημένιο μετάλλιο από το Παγκόσμιο του Κουρσεβέλ, έβαλε την Ελλάδα στον… χάρτη των χειμερινών σπορ, βρίσκεται στην Αυστρία κοντά στο Ινσμπρουκ και «γράφει» προπονητικά χιλιόμετρα στις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων της περιοχής. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει αγώνες σε παγκόσμια κύπελλα, παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και μία «στάση» στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο αγαπημένο του βουνό καθώς, όπως λέει, «σαν τον Παρνασσό πουθενά».
Στο χωριό Ζόλντεν, στο Τιρόλο της Αυστρίας, μία περιοχή που φημίζεται για τα προπονητικά κέντρα του σκι, βρίσκονται αυτή την εποχή κάποιοι από τους καλύτερους σκιέρ του κόσμου. Ανάμεσά τους και ο Αλέξανδρος Γκιννής, ένας από τους πιο πεισματάρηδες αθλητές των χειμερινών σπορ. Παρά τους πολλούς τραυματισμούς του και την προτροπή της οικογένειάς του, δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο του άθλημα και δικαιώθηκε. Το ασημένιο μετάλλιο από το παγκόσμιο του 2023 στολίζει την τροπαιοθήκη του αλλά δεν αρκεί. Στόχος του είναι να πετύχει κάτι που, πριν φορέσει το ελληνικό εθνόσημο, φάνταζε για την Ελλάδα ακατόρθωτο: να χαρίσει στη χώρα μας το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο.
Με αυτό το όνειρο ανανέωσε την προπονητική ομάδα του και δίπλα του βρίσκεται ο παλαιός πρωταθλητής της Σουηδίας και, στη συνέχεια, προπονητής στην εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ μέχρι την περασμένη άνοιξη υπήρξε επικεφαλής προπονητής στην εθνική σλάλομ των ΗΠΑ. Ο καταξιωμένος προπονητής, όπως έχει δηλώσει, θαυμάζει την ανεξαρτησία του πρωταθλητή μας και την εργατικότητα του γι’ αυτό και δέχτηκε να σταθεί δίπλα του, στον δρόμο για το όνειρό του. Μέλη της ομάδας είναι και οι Τόμας Γούλσον (παλαιός πρωταθλητής των ΗΠΑ, προπονητής της εθνικής γυναικών και καλός φίλος του Αλέξανδρου) και ο Σλοβένος προπονητής Πρίμοζ Φίνζγκαρ.
«Ο ουρανός είναι το όριο για τον Αλέξανδρο»
Μετά τις πρώτες προπονήσεις ο καταξιωμένος προπονητής Τόμας Γούλσον, αναφερόμενος στον αθλητή του, είπε χαρακτηριστικά: «Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Ο ουρανός είναι το όριο για τον Αλέξανδρο και την ομάδα μας».
«Πρόκειται για έναν σπουδαίο προπονητή που βρίσκεται πολλά χρόνια στον χώρο. Πάντα ήθελα να δουλέψω μαζί του. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα νέα μέλη της ομάδας GreSki. Βέβαια, ακόμα βρισκόμαστε σε φάση γνωριμίας αλλά είναι πραγματικά χαρούμενος», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο πρωταθλητής μας.
Το εφετινό πρόγραμμα του Αλέξανδρου Γκιννή περιλαμβάνει 12 αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου. Ηδη αγωνίστηκε στους δύο πρώτους και ήρθε 6ος και 19ος. Βρίσκεται μέσα στους 20 καλύτερους σκιέρ του κόσμου και, χάρη σε αυτή τη θέση, έχει εξασφαλίσει προκρίσεις για όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Σπουδαιότερη διοργάνωση είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Φεβρουαρίου. «Χτίζουμε για τους Ολυμπιακούς. Βρίσκομαι πολύ κοντά στην κατάκτηση της πρόκρισης και δουλεύω ώστε το 2026 να είμαι μέσα στα φαβορί για ένα μετάλλιο στο αλπικό σκι», μας είπε ο πρωταθλητής μας.
Για να πετύχει το όνειρό του ο 30χρονος προπονείται στις πίστες κάθε μέρα για, τουλάχιστον, τέσσερις ώρες και το απόγευμα κάνει αποθεραπεία και γυμναστήριο. «Αυτή είναι η ζωή μου, έτσι έχω μάθει να κινούμαι», υπογράμμισε με χαμόγελο.
Φωτ. Καθημερινή
Το ωραίο χιόνι του Παρνασσού
Στο πρόγραμμα του Αλέξανδρου Γκιννή υπάρχει και το πανελλήνιο πρωτάθλημα. «Πάντα προσπαθώ να έρχομαι στη χώρα μας. Ισως φέρω και ξένους αθλητές μαζί μου. Πέρσι είχα έρθει με κάποιους Ιταλούς σκιέρ και ενθουσιάστηκαν από τον Παρνασσό. Οταν φτάσαμε στην Αθήνα είχε ζέστη και μου λένε πόσες ώρες θα ταξιδέψουμε για να φτάσουμε στο βουνό. Οταν τους είπα ότι σε 1,5 ώρα θα είμαστε σε βουνό με χιόνι νόμιζαν ότι τους έκανα πλάκα. Εβλεπαν το χιόνι και δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είναι αυθεντικό και όχι τεχνητό. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο χωρίς τεχνητό χιόνι», μας είπε ο πρωταθλητής.
Καλλιέργεια χιονιού
Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τα χειμερινά αθλήματα. Μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα στις Αλπεις έχουν αρχίσει να… καλλιεργούν χιόνι. Πρόκειται για τη μέθοδο snowfarming. Την άνοιξη, συγκεντρώνουν το χιόνι σε ένα σημείο και το επικαλύπτουν με ένα μονωτικό στρώμα από πριονίδι, ροκανίδια κλπ. Με αυτό τον τρόπο το χιόνι δεν λιώνει και διατηρείται για την επόμενη σεζόν.
«Χάρη σε αυτή την πρακτική χάνουν περίπου ένα 30% του χιονιού. Οταν έρθει ο επόμενος χειμώνας απλώνουν το αποθηκευμένο χιόνι για βάση και πάνω σε αυτό θα ρίξουν τεχνητό. Η βάση είναι το πιο δύσκολο πράγμα γιατί πάνω σε αυτή θα «χτίσεις». Το παλιό χιόνι είναι πυκνό και δίνει μία ωραία βάση. Μετά θα πέσει και το φυσικό και οι πίστες θα είναι έτοιμες. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη», μας εξήγησε ο καλύτερος Ελληνας σκιέρ όλων των εποχών.