Ο Stefanos γίνεται εν δυνάμει επικίνδυνος
Ο Stefanos γίνεται εν δυνάμει επικίνδυνος | Liberal.gr
Βράδυ Κυριακής 9 Απριλίου 2000. Τα exit polls δείχνουν μια δύσκολη νίκη, αλλά νίκη τη ΝΔ. Οι γαλάζιοι οπαδοί ζουν τη μέθεξη. Οι κόρνες των αυτοκινήτων αντηχούν στους δρόμους της Αθήνας. Στη Ρηγίλλης οι συγκεντρωμένοι οπαδοί παραληρούν από χαρά, κρατούν σαμπάνιες, ανεμίζουν κομματικές σημαίες, αλλά και… κηδειόχαρτα: «Κηδεύουμε σήμερα το λατρευτό μας ΠΑΣΟΚ». Η πλατεία Συντάγματος βάφεται μπλε από τις σημαίες του πλήθους.
Ο τότε αρχηγός Κώστας Καραμανλής κάνει θριαμβευτική εμφάνιση στο μπαλκόνι του κτιρίου της Ρηγίλλης. Ο αστικός μύθος τον θέλει να έχει ετοιμάσει με τον εκπρόσωπο Άρη Σπηλιωτόπουλο τη νικητήρια δήλωση. Οι βουλευτές της ΝΔ προβάρουν υπουργικά κοστούμια.
Την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο προεκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ, επικρατούσε νέφος κατήφειας. Ο συγκεντρωμένος κόσμος απογοητευμένος άρχισε να λιγοστεύει. Το όνειρο της νέας τετραετίας εξαχνώθηκε.
Τα πρώτα αποτελέσματα που άρχισαν να φτάνουν, επιβεβαίωναν πανηγυρικά τα exit polls. Η ΝΔ γινόταν κυβέρνηση. Μοναδικές παραφωνίες στην ομόφωνη εντύπωση ήταν η Metron analysis που περίμενε ανατροπή των ποσοστών και ο «Μετρ» Κώστας Λαλιώτης. Άνετος και χαμογελαστός μέσα στη γενικό πένθος της Χαριλάου Τρικούπη, κάλεσε τους πάντες να «περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα γιατί η νύχτα θα είναι μεγάλη».
Και ήταν όντως μεγάλη, καθώς κάποια στιγμή άρχισαν να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα των μεγάλων περιφερειών και ιδιαίτερα της Β’ Αθήνας. Και ήρθαν όλα τούμπα, ο κόσμος ανάποδα. Οι πολίτες κοιμήθηκαν με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησαν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ! Σοκαρισμένοι δεν ήταν μόνο οι ΝΔτες που δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, αλλά και οι Πασόκοι που εξίσου δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως ξαναβρέθηκαν στο Μαξίμου.
Από τη ΝΔ ακούστηκαν διάφορα, όλα ανεπίσημα. Περί νοθείας του Λαλιώτη μέχρι και «παράνομες ελληνοποιήσεις Πακιστανών» που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και ψηφίζοντας καθόρισαν το αποτέλεσμα.
Αυτά ανεπίσημα. Επίσημα ο Κώστας Καραμανλής αποδέχτηκε το αποτέλεσμα. Αργότερα έγινε διευκρίνηση ότι η ΝΔ δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα για να μην πληγώσει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας! Ηταν μια αξιοσημείωτα ώριμη, σχεδόν μεγαλειώδης στάση του μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή – για τη θητεία του οποίου ο γράφων δεν έχει και την καλύτερη γνώμη.
Αντιθέτως, ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλουμιστός διάνος, ή Αμερικανάκι από το Μαϊάμι (όλα του ταιριάζουν) αμφισβητεί τη θεσμικότητα 50 χρόνων ομαλού δημοκρατικού βίου της χώρας. Αμφισβητεί το αδιάβλητο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων το οποίο ουδείς αμφισβήτησε ως τώρα (μεταξύ των οποίων και οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης).
Ο μείραξ που εφόρμησε και τους πήρε το κόμμα με ένα δίευρο, χωρίς θεσμική μνήμη, πολιτική γνώση, αριστερή στράτευση και πολιτισμική τριβή, για να διασωθεί και να υπερισχύσει, αμφισβητεί τη θεσμικότητα πέντε δεκαετιών.
Από τη μεταπολίτευση και μετά τα πάντα έχουν αμφισβητηθεί στην Ελλάδα. Ιστορικά γεγονότα, πολιτικά πρόσωπα, πολιτικές θεωρίες, ιδέες, πολιτιστικοί δημιουργοί. Το μόνο που είχε μείνει αλώβητο από την αμφισβήτηση ήταν το αδιάβλητο των εκλογών.
Και τώρα ο Stefanos δεν ζητεί απλώς να παραιτηθεί η κυβέρνηση του οχταμήνου (που είναι δικαίωμά του ασφαλώς), αλλά και να διεξαχθούν εκλογές με την παρουσία… διεθνών παρατηρητών. Ο Stefanos νομίζει πως ήρθε στο Ελλάντα, σε κάποια χώρα της Αφρικής που οι εκλογές εν έτει 2024 γίνονται με νοθεία από ένα δικτάτορα ονόματι «Κούλη», το όνομα του οποίου θα άρμοζε για προσωνύμιο στρατιωτικής τουαλέτας, όπως είπε ο ίδιος!
Και αν -ως υπόθεση εργασίας- οι εκλογές κριθούν στον πόντο και τις χάσει, δεν το έχει σε τίποτα να βγει στις ρούγες των διεθνών ΜΜΕ και στα πρόθυμα ώτα των ευρωβουλευτών (που θα τα έχει προετοιμάσει κατάλληλα ο Κώστας Αρβανίτης), και να καταγγέλλει ότι στη χώρα έγινε εκλογική νοθεία. Δεν θα πρωτοτυπήσει βέβαια. Ο Τραμπ διδάσκει.
Ο τύπος είναι θεσμικά ανώριμος για το πόστο του αρχηγού κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εξ αυτού εν δυνάμει επικίνδυνος.
Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ αγανάκτησε. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Μάτντζος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ως «ακατάληπτες και εξωθεσμικές» τονίζοντας «Δεν είναι όλα life style. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η χώρα είχε ανάγκη διεθνών παρατηρητών». Και κατέληξε με το ερώτημα: «Καταλαβαίνει τι είπε;».
Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ θύμωσε γιατί με τη δήλωσή του ο Στέφανος θέλησε να υπερκεράσει επικοινωνιακά την Πρόταση Δυσπιστίας που καταθέτει το κόμμα. Ωστόσο, πέραν της τρέχουσας πολιτικής διαμάχης με αιχμή τα Τέμπη, το αποτύπωμα της θεσμικής μνήμης διαφαίνεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που θα προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τον Stefanos, έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Του έμειναν οι α-πολιτικοί προσωπικοί του followers και οι φαν του Πολάκη.