Ο συμφωνημένος πόλεμος του Ιράν και η απειλή για την Ελλάδα
Ο συμφωνημένος πόλεμος του Ιράν, ο πανικός των ΗΠΑ και η επόμενη ημέρα – Ποια είναι η πιθανή απειλή για την Ελλάδα Του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress.gr
Ο συμφωνημένος πόλεμος του Ιράν, ο πανικός των ΗΠΑ και η επόμενη ημέρα – Ποια είναι η πιθανή απειλή για την Ελλάδα
Του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress.gr
Ίσως ήταν η πιο παράδοξη πολεμική επιχείρηση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με εκατοντάδες drones και πυραύλους ήταν σε γνώση των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν..
Και όμως μέσω διαρροών στα μεγάλα διεθνή δίκτυα, η Ουάσιγκτον και οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης έδιναν την εντύπωση ότι απλά είχαν υποκλέψει τα σχέδια της Τεχεράνης και ετοίμαζαν την άμυνα του Τελ Αβίβ.
Κατά κοινή ομολογία , αν δεν ήταν οι Αμερικανοί να θέσουν στη διάθεση του Ισραήλ την τεχνολογία τους, το εβραϊκό κράτος θα δέχονταν μεγάλο πλήγμα.
Η δήλωση του Μπάϊντεν, ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν μια επίθεση του Νετανιάχου στο Ιράν, ήταν ο πραγματικός λόγος που το Ισραήλ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν θα απαντήσει.
Το Ισραήλ είναι ισχυρό κράτος, αλλά μόνο του δεν μπορεί να νικήσει το Ιράν. Οπότε έχουμε μια ιδιότυπη συνεργασία Ιράν -ΗΠΑ, που καταλαγιάζει την ένταση, έστω προσωρινά. Oι ΗΠΑ ξέρουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν μια ολική κρίση.
Ο Νετανιάχου έχει αποδείξει ότι διαθέτει περιθώρια προσωπικής διαχείρισης των καταστάσεων, οπότε η επιφυλακή είναι επιβεβλημένη. Σε αυτό το πλαίσιο θυμίζουμε ότι μια διάχυση του πολέμου, απειλεί εν δυνάμει και την Ελλάδα και την Κύπρο.
Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου, το Ιράν είχε κάνει γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.
«Ανακοινώσαμε με μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι η επιχείρησή μας θα ήταν περιορισμένη και ελάσσων και θα είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», είπε ο Αμπντολαχιάν, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για το σχέδιό της «72 ώρες πριν από την επιχείρηση».
«Ανακοινώσαμε στους αδελφούς και φίλους στην περιοχή, ανάμεσά τους και τις χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ότι στόχος είναι αποκλειστικά η τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», είπε.
«Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε στο στόχαστρο τον αμερικανικό λαό ή τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τις αμερικανικές στρατιωτικές θέσεις αν εμπλακούν «στην άμυνα ή την υποστήριξη» του Ισραήλ.
Η επόμενη ημέρα
Τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο μέτωπα. Πρώτο, στην διαχείριση των οργανώσεων που ελέγχονται από την Τεχεράνη, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο , η Χαμάς, εν μέρει και οι Χούθι.
Αν δηλαδή το Ιράν επιλέγει τώρα να επανέλθει στον πόλεμο μέσω αντιπροσώπων και να σταματήσουν οι εκατέρωθεν απειλές για μετωπικό πόλεμο με το Ισραήλ. Δεύτερο, οι σχέσεις ΗΠΑ -Ισραήλ .
Ένα μέρος αυτής της σχέσης αφορά τον πόλεμο στη Γάζα και αν οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν εκεχειρία . Ένα άλλο μέρος αφορά την στάση της ΕΕ και των συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γάζας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πρόβλημα στις ΗΠΑ γιατί ο Μπάιντεν εμφανίζεται αδύναμος στα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης να ελέγξει τον Νετανιάχου και ενόψει των εκλογών το κλίμα αυτό θα ενταθεί.
Η ΕΕ ακολούθησε τις ΗΠΑ στην στήριξη του Ισραήλ, αλλά περιμένουμε τώρα την εξέλιξη στη Γάζα, που είναι και ο πυρήνας του προβλήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη αρνήθηκαν να καταδικάσουν το Ιράν. Οι αραβικές χώρες ήταν προφανώς ενημερωμένες, ήταν με λίγα λόγια η πιο φανερή επιχείρηση που έχουμε δει στην περιοχή.
Το Ιράν θεωρεί ότι έστειλε ένα μήνυμα ισχύος, με την σημείωση ότι την επόμενη φορά δεν θα ενημερώσει. Οπότε ήταν μια κίνηση εκτόνωσης που είχαν ανάγκη οι μουλάδες στο εσωτερικό της χώρας.
Το Ισραήλ ναι μεν δεν αντιμετώπισε μεγάλη κρίση ασφάλειας, ωστόσο τώρα ξέρει ότι το Ιράν μπορεί να το χτυπήσει μετωπικά και ίσως την επόμενη φορά πιο αποφασιστικά, ξαφνικά και χωρίς να ενημερώσει κανέναν.
Το πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι αυτή η παρασκηνιακή κινητικότητα αποσόβησε έναν μεγαλύτερο πόλεμο. Προφανώς οι ΗΠΑ θα δεσμεύθηκαν στο Ιράν ότι δεν θα υπάρξει κίνηση αντεπίθεσης του Ισραήλ.
Όλα αυτά φαίνεται ότι ισχύουν με βάση τις επίσημες δηλώσεις. Πέραν της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων που είναι πλέον πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, γεγονός είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους μιας γενικευμένης ανάφλεξης και πρώτοι απ΄όλους το Ισραήλ και το Ιράν.
Η απειλή για την Ελλάδα
Το Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι και η Σούδα όπου έχουν μια μεγάλη και ίσως την πιο στρατηγική βάση τους οι ΗΠΑ, είναι στόχος.
Οι πύραυλοι και τα drones που κατευθύνθηκαν στο Ισραήλ δείχνουν ότι πράγματι η Τεχεράνη διαθέτει όπλα που μπορούν να πλήξουν ελληνικό έδαφος.
Κάτι που έχει πει και η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη. Αντίστοιχη απειλή θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και για την Κύπρο και τις εκεί αγγλικές βάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η εμπλοκή της χώρας σε τυχοδιωκτικούς πολέμους δεν είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα και την ανάγκη η χώρα να αναπτυχθεί μετά από πολυετή κρίση.
Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει μια εκτός ορίων υποταγή σε οποιαδήποτε σχέδια εξυφαίνουν οι ΗΠΑ, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Ερυθρά θάλασσα, είτε στη Μέση Ανατολή.
Η κρίση ασφάλειας είναι εμφανής, ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου υπαρκτός, η παράνοια είναι πλέον εντός των τειχών…
Προτάσεις