Ο θαυμαστός κόσμος των σπορ το 2024
SHOOTANDGOAL.CYPRUSTIMES.COM
Το 2024 κάνει τα τελευταία του…βήματα πριν πάρει θέση στην ιστορία. Κουβαλώντας μαζί του ιστορίες και ανθρώπους. Από σήμερα και έως την 1/1 το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει την αθλητική ανασκόπηση στην Ελλάδα και τον κόσμο σε όλα τα σπορ, μέσα από πρόσωπα, γεγονότα, διοργανώσεις που «σημάδεψαν» τη χρονιά που φεύγει.
Παρουσιάζοντας επίσης τα αθλητικά ραντεβού της νέας χρονιάς, 2025!
ΣΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:
Αθλητισμός: Τα 8 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα 13 στους Παραολυμπιακούς, οι Έλληνες αθλητές στον κόσμο και τα σπορ στην Ελλάδα το 2024
Ποδόσφαιρο: Ο Ολυμπιακός έγραψε Ιστορία με το Conference League και το Youth League, ο ΠΑΟΚ έγινε πρωταθλητής κι ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος
Μπάσκετ: Ο Παναθηναϊκός «έραψε» το 7ο αστέρι στην Euroleague και πήρε και τον τίτλο στην Ελλάδα, με απόλυτη ανατροπή επί του Ολυμπιακού
Ποδόσφαιρο: Η χαμένη ευκαιρία της Εθνικής για το EURO2024, η έλευση Γιοβάνοβιτς και το ιστορικό διπλό στο Γουέμπλεϊ που αφιερώθηκε στον Μπάλντοκ
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Αγώνες στο Παρίσι, τα κατορθώματα και η προετοιμασία για νέο «αφεντικό» της ΔΟΕ
Ποδόσφαιρο:Ο Μπαπέ, η μάσκα, ο εφιάλτης και η «βασίλισσα»
Ποδόσφαιρο:Απόλυτη ισπανική κυριαρχία
Φόρμουλα Ένα:Τέταρτος τίτλος στη σειρά για τον «Mad Max» Φερστάπεν, αλλά η αλλαγή είναι στη…γωνία
Μοτοσικλέτα:Μπορεί κάποια ομάδα MotoGP να αμφισβητήσει την παντοδύναμη Ducati το 2025;
Τένις:Η …αστρική διαδρομή Σίνερ και Σβάτεκ αλλά και οι σκιές ντόπινγκ, το επίτευγμα του Τζόκοβιτς και τα δάκρυα αποχώρησης Ναδάλ και Μάρεϊ
Γυμναστική:Η λαμπρή επιστροφή της Σιμόν Μπαίλς
Στίβος: Αγώνες… στρωμένοι με χρυσό
Αθλητισμός:Οι γυναίκες αυξάνουν το…κύμα δημοτικότητας το 2025
Πυγμαχία: Ο Ολεξάντρ Ούσικ είναι ο βασιλιάς των βαρέων βαρών
Αθλητισμός-ΗΠΑ: Δυναστεία Τσιφς, Ντότζερς και Σέλτικς έβαλαν τέλος στην «ξηρασία» του τίτλου
Bonne nuit Παρίσι…Good morning Λος Άντζελες!
Το 2024 ήταν-πάνω από όλα- χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια Παραολυμπιακών Αγώνων. «Περνώντας» τη Μάγχη, μετά από 12 χρόνια οι 33οι Αγώνες επέστρεψαν στην Ευρώπη.
Στο Παρίσι, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία τους, η Τελετή Έναρξης έγινε εκτός σταδίου, με τη «ναυτική» παρέλαση να γίνεται στον Σηκουάνα. Μία Τελετή που «πέρασε» από τα εμβληματικά σημεία -σύμβολα της πόλης, αλλά και που προκάλεσε συζητήσεις.
Αγώνες θεαματικοί, όμορφοι θα μείνουν σε εκπληκτικούς χώρους στην καρδιά του Παρισιού και σε ολόκληρη τη Γαλλία, με εστίασή στη βιωσιμότητα, αφήνοντας κληρονομιά και παρουσιάζοντας επιδόσεις ρεκόρ αθλητών από 206 χώρες και την Ολυμπιακή ομάδα Προσφύγων.
Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων, Ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ καταρρίφθηκαν και οι αθλητές κατέγραψαν ιστορικές πρωτιές για τις χώρες τους. Τους παρακολούθησαν «περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι» στην τηλεόραση ή τις ψηφιακές πλατφόρμες, ανακοίνωσε (5/12) ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ.
Το Παρίσι παρέδωσε την Ολυμπιακή σημαία στην δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, σηματοδοτώντας το σκηνικό για τους επόμενους Αγώνες το 2028.
Ο «ιπτάμενος Τεντόγλου» και οι άλλοι
Ο «ιπτάμενος» Μίλτος Τεντόγλου συνέχισε να……περπατάει στον αέρα, φτάνοντας-για μία ακόμα φορά- πιο μακριά από όλους, στα 8,48μ.για να γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατακτά δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο στον στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Ανάποδη»…τορπίλη ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο 1:54:82 με πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ «χάλκινοι» ήταν οι Λευτέρης Πετρούνιας(ενόργανη γυμναστική/κρίκοι), Εμμανουήλ Καραλής (στίβος/επί κοντώ), Θεόδωρος Τσελίδης (τζούντο-90κ.), Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (πάλη-86κελευθέρα),Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών), Φίτσιου/Κοντού -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών).
Η «βασίλισσα Σιμόν Μπάιλς
Η «βασίλισσα» Σιμόν Μπάιλς επέστρεψε στο θρόνο της μετά τα προβλήματα ψυχικής της υγείας στο Τόκιο και κέρδισε τρεις τελικούς. Ίδιος αριθμός με τον Ιάπωνα Σινοσούκε Όκα. Η Μπάιλς έγινε η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια που κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο σύνθετο ατομικό και άλμα και η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια που κέρδισε τρία μετάλλια για ομαδικά αγωνίσματα γυμναστικής.
Λεόν Μαρσάν, ο «Γάλλος Φελπς»
Ο 22χρονος Γάλλος κολυμβητής Λεόν Μαρσάν κατέκτησε τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο στην Arena La Défense, επιβεβαιώνοντας το παρατσούκλι «Γάλλος Φελπς» και αφήνοντας την προσδοκία ότι θα είναι το όνομα που θα κυριαρχήσει στο Λος Άντζελες 2028.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Καναδή Σάμερ ΜακΊντος, η οποία σε ηλικία μόλις 17 ετών κέρδισε τρία χρυσά και ένα ασημένιο. Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι επίσης, ισοφάρισε τη Λαρίσα Λατινίνα ως η αθλήτρια με τα περισσότερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (εννέα)
Ντουμπλάντις, Ντουράντ, Τοράσι, Ρινέ και Χασάν
Φυσικά εκπληκτικό ήταν τα παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε στο επι κοντώ ο Αρμάντ Ντουπλάντις με 6,25μ.
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας, όπως είναι λογικό, μοιράζονται στα ομαδικά αθλήματα, οι τίτλοι μπάσκετ των ΗΠΑ «τοποθέτησαν» τον Κέβιν Ντουράντ και την Νριάνα Τοράσι στην ιστορία. Αυτός έγινε ο πρώτος τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης. Και εκείνη έκτη!
Ο Τεντί Ρινέ είχε παρόμοια εμπειρία. Ο Γάλλος κέρδισε σε ατομικούς και ομαδικούς αγώνες και έγινε ο τζούντοκα με τα περισσότερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (πέντε). Μπήκε στο ταπί στο Παρίσι ως αθλητικό είδωλο και έφυγε ως θρύλος.
Η Σιφάν Χασάν (Ολλανδία) κατέκτησε χρυσό στον Μαραθώνιο, χάλκινο στα 10 χλμ., χάλκινο στα 5 χλμ. Κάλυψε συνολικά 62 χιλιόμετρα στο Παρίσι και έγινε ο πρώτος άνθρωπος σε 72 χρόνια που ανέβηκε στο βάθρο στους τρεις μεγαλύτερους αγώνες του Ολυμπιακού προγράμματος.
Συνολικά, 67 ρεκόρ σε 17 αθλήματα καταρρίφθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης
Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία. Στην OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, νίκησε 1-0 τη Φιορεντίνα στην παράταση με γκολ του Ελ Κααμπί και κατέκτησε το Conference League, για να γίνει ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που έφτασε σε τρόπαιο διοργάνωσης συλλόγων της UEFA.
Ο Παναθηναϊκός της Euroleague
Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην …μπασκετική κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 13 χρόνια και της Ελλάδας έπειτα από μία διετία πρωτοκαθεδρίας του Ολυμπιακού.
Κάνοντας μία μαγική σεζόν στην Euroleague, επανήλθε στα Final-4 μετά από 12 χρόνια και με δύο συγκλονιστικά παιχνίδια απέναντι στη Φενερμπαχτσέ (73-57) και τη Ρεάλ Μαδρίτης (95-80) «έραψε» το 7ο αστέρι στη φανέλα του, ενώ ο Κώστας Σλούκας πήρε το βαρύτιμο τρόπαιο με MVP του Final-4.
Ισπανική κυριαρχία
Από το Champions League έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με ενδιάμεσο…σταθμό ένα κυριαρχικό Euro 2024, η Ισπανία ήταν η πραγματικά κυρίαρχη δύναμη στο συλλογικό και διεθνές ποδόσφαιρο φέτος, βάζοντας το -ατομικό- κερασάκι στην τούρτα, με τον Ρόδρι να κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα», αφήνοντας το…«The Best» στον Βινίσιους.
«Mad Max» και McLaren, Ducati και Μαρτίν
Ο «Mad Max» Μαξ Φερστάπεν της Red Bull, έφτασε στον 4ο σερί παγκόσμιο τίτλο το, θα ηγείται στη βαθμολογία της Formula 1 για περισσότερες από 1.000 ημέρες μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν, αλλά το 2024 φαίνεται να…υποδηλώνει ότι η «βασιλεία» του τετραπλού παγκόσμιου πρωταθλητή είναι σε κίνδυνο.
Η McLaren, με τους Μάντο Νόρις και Οσκαρ Πιάστρι να παίρνουν τις πρώτες τους νίκες στο Μαϊάμι και την Ουγγαρία, τερμάτισαν την υπεροχή της Red Bull με τον πρώτο τίτλο κατασκευαστών μετά από 26 χρόνια.
Αφού μια μοτοσυκλέτα Ducati κέρδισε τους 19 από τους 20 αγώνες της σεζόν MotoGP 2024, όπου ο Χόρχε Μαρτίν πέτυχε το παρθενικό του στέμμα στο MotoGP, το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι αντίπαλοί μπορούν να καλύψουν το έδαφος απέναντι στον Ιταλό κατασκευαστή που έχει κερδίσει τους πέντε τελευταίους τίτλους κατασκευαστών με ολοένα αυξανόμενη κυριαρχία.
Tζόκοβιτς και Ναδάλ, Σίνερ, Σβιάτεκ και Σαμπαλένκα
Ο Γιανίκ Σίνερ και η Ίγκα Σβιάτεκ απόλαυσαν ένα 2024 γεμάτο τρόπαια, αλλά και συζητήσεις περί ντόπινγκ.
O Ιταλός κατέκτησε τους δύο πρώτους τίτλους του Grand Slam στο Australian Open και στο U.S. Open για να…χωρίσει τους «majors» με τον Κάρλος Αλκαράθ.
Η Σβιάτεκ έφτασε σε πέντε τίτλους που περιελάμβαναν το τέταρτο τρόπαιό της στο French Open, αλλά έμεινε δεύτερη, κάτω από την κορυφή, όπου ανέβηκε η νικήτρια του Australian Open και του U.S. Open, Αρίνα Σαμπαλένκα, και τελείωσε τη σεζόν με αποκλεισμό ενός μήνα.
Ίσως κανένας θρίαμβος δεν σήμαινε περισσότερα για έναν παίκτη από τον Τζόκοβιτς που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον 37χρονο να…σηκώνεται μετά την ήττα από την Αλκαράθ στον τελικό του Wimbledon για να ξεπεράσει τον Ισπανό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Δάκρυα αποχαιρετισμού καθώς ο 22 φορές πρωταθλητής «Grand Slam» Ράφα Ναδάλ ακολούθησε τον Μάρεϊ στη…σύνταξη, αφήνοντας τον Τζόκοβιτς ως το τελευταίο ενεργό μέλος των «Big Four» που περιλάμβανε και τον Ρότζερ Φέντερερ.
«Αντίο»
Το 2024 φεύγοντας παίρνει μαζί του αγαπημένους ανθρώπους του αθλητισμού.
Από τον Τζόρτζ Μπάλντοκ και τον Νίκο Σαργκάνη, από τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, τον Μάριο Ζάγκαλο, τον Σβέν Γκόραν Έρικσον, τον Λουίς Σέζαρ Μενότι και από τον Κέλιβν Κίπτουμ, την Ρεμπέγκα Τσεπτεγκέι, τον Ο. Τζέι Σίμπσον, την Ρούξι Ντουμιτρέσκου και τον Ντικέμπε Μουτόμπο, μεταξύ άλλων.