Ο Ζελένσκι λέει πως το Embraer που έπεσε στο Καζακστάν ήταν στόχος και καλεί τη Ρωσία να «αναλάβει τις ευθύνες της»
«Καλούμε κάθε χώρα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τα ψέματα για τη συντριβή αυτή» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος – Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη σήμερα από το Καζακστάν
«Καλούμε κάθε χώρα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τα ψέματα για τη συντριβή αυτή» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος – Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη σήμερα από το Καζακστάν
28.12.2024, 23:28
«Με τραγικό τρόπο, υπήρξαν πολλοί νεκροί και για όλα αυτά πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη ότι το αεροπλάνο ήταν στόχος», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Καλούμε κάθε χώρα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τα ψέματα για τη συντριβή αυτή – τα ίδια ψέματα που ειπώθηκαν για το MH-17 (των Malaysian Airlines), για το Boeing που καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή του Ντονέτσκ».
Η πτήσηMH17τωνΜαλαισιανώναερογραμμών καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, καθώς μαίνονταν μάχες μεταξύφιλορώσωναυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων, προάγγελος της εισβολής τηςΡωσίαςτο2022.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλη η αλήθεια για τη συντριβή του αεροσκάφους του Azerbaijan Airlines μπορεί να αποδειχθεί, και ότι η Ρωσία δεν θα καταφέρει να κρύψει τίποτα. Τώρα υπάρχουν ήδη εταίροι που εμπλέκονται, τους οποίους μπορεί να εμπιστευτεί πρώτα απ’ όλα το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν» σημείωσε επίσης ο Ζελένσκι.
Όπως είπε, ο ίδιος συνομίλησε με τον πρόεδρο του Καζακστάν: «Στη συνομιλία μας με τον πρόεδρο Αλίγιεφ, αναγνωρίσαμε τον ηρωισμό του πληρώματος, που κατάφερε να οδηγήσει το αεροπλάνο στο έδαφος του Καζακστάν, σώζοντας 29 άτομα. Αλλά δυστυχώς, υπήρξαν πολλά θύματα, και για όλα αυτά, πρέπει να υπάρξει λογοδοσία – η λογοδοσία όσων χτύπησαν το αεροπλάνο, και εκείνων στη Ρωσία που έκαναν δυνατό κάτι τέτοιο: ότι το αεροπλάνο στοχεύτηκε. Σήμερα έλαβα μια αναφορά πληροφοριών για το τι συνέβη και τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Έδωσα εντολή να κοινοποιηθούν όλα τα γεγονότα στους εταίρους μας» επισήμανε ο Ζελένσκι.
Αρχικά, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αιτία της συντριβής ήταν η σύγκρουση του αεροσκάφους με σμήνος πτηνών. Ωστόσο, αργότερα, όταν δημοσιεύτηκαν πλάνα από το σημείο της τραγωδίας, προέκυψαν πληροφορίες ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα. Ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλ Μπουντάνοφ επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S1 σε ρωσικό έδαφος.
«Η βασική προτεραιότητα τώρα είναι μια ενδελεχής έρευνα για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη. Η Ρωσία πρέπει να παράσχει σαφείς εξηγήσεις και να σταματήσει τη διάδοση παραπληροφόρησης», επισήμανε επίσης νωρίτερα σήμερα ο Ζελένσκι σε δήλωσή του στο X μετά το τηλεφώνημα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους
Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε να διεξαχθείανεξάρτητη έρευναγια την πτώση του αεροσκάφους των αερογραμμών τουΑζερμπαϊτζάνπου πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο. «Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι επηρεάστηκαν από αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των φίλων όσων έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.
Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το Embraer που έπεσε στο Καζακστάν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, είχε το Σάββατο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το ρωσικό πρακτορείο Tass να μεταδίδει ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη «συγγνώμη» του για το «τραγικό περιστατικό της πτώσης του αεροπλάνου των Azerbaijan Airlines σε ρωσικό εναέριο χώρο».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση που έγινε, ειπώθηκε ότι το αζέρικο αεροπλάνο προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι, την ώρα που σε αυτό ήταν σε εξέλιξη επιθέσεις από ουκρανικά drones, τα οποία προσπαθούσε να αναχαιτίσει η ρωσική αεράμυνα.
«Το επιβατικό αεροσκάφος του Αζερμπαϊτζάν επιχείρησε επανειλημμένα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Την ώρα εκείνη το Γκρόζνι, το Μοζντοκ και το Βλαντικαβκάζ δεχόταν επίθεση από ουκρανικά UAV και η ρωσική αεράμυνα απώθησε αυτές τις επιθέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατά την ίδια ανακοίνωση «οι λεπτομέρειες σχετικά με την συντριβή του αεροσκάφους των Azerbaijan Airlines στις 25 Δεκεμβρίου όπου έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι, συζητήθηκαν με κάθε λεπτομέρεια».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στον ρωσικό εναέριο χώρο και εξέφρασε για άλλη μια φορά τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν».
Με αφορμή, δε, την επικοινωνία Πούτιν-Αλίγιεφ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα από ειδική επιτροπή με δύο εργαζομένους του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν να βρίσκονται στο Γκρόζνι προκειμένου να συνεργαστούν με τις ρωσικές αρχές.
«Το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines επλήγη στη Ρωσία από φυσική εξωτερική επέμβαση» απάντησε στον Πούτιν ο Αζέρος ομόλογός του, παραπέμποντας στο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το Embraer δέχθηκε τα πυρά της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας.
«Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι πολλαπλές τρύπες στην άτρακτο του αεροσκάφους, τα τραύματα των επιβατών και του πληρώματος (…) καθώς και οι μαρτυρίες των αεροσυνοδών και των επιβατών που επέζησαν, επιβεβαιώνουν τις αποδείξεις για φυσική και τεχνική εξωτερική επέμβαση» αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η αζερική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν μετέφεραν μέσω του Euronews ότι ήταν ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines στο Ακτάου.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά της πτήσης 8432 κατά τη διάρκεια εναέριας δραστηριότητας μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από το Γκρόζνι και τα θραύσματα έπληξαν τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας, καθώς εξερράγησαν δίπλα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Τότε, μάλιστα, οι πηγές από το Αζερμπαϊτζάν έλεγαν ότι δεν επιτράπηκε από τις ρωσικές Αρχές στο αεροσκάφος, που υπέστη ζημιές, να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο παρά τα αιτήματα των πιλότων σε τρία εξ αυτών για αναγκαστική προσγείωση και διατάχθηκε να πετάξει μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Ακτάου στο Καζακστάν, ώστε να συντριβεί στη θάλασσα και να χαθούν τα ίχνη.
Ο Μασκ έγραψε άρθρο γνώμης υπέρ της AfD στην Welt am Sonntag – Παραιτήθηκε η αρχισυντάκτρια
28.12.2024, 23:28
Δείτε Επίσης