Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι πρόσφερε χρήματα στον Σλοβάκο πρωθυπουργό
Ο Ρόμπερτ Φίκο είπε ότι απέρριψε προτεινόμενο ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ σε αντάλλαγμα να στηρίξει την προσπάθεια της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ…
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι πρόσφερε χρήματα στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, εν μέσω διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Κίεβο σκοπεύει να μειώσει τις προμήθειες ρωσικών καυσίμων μέσω της επικράτειάς του όταν λήξει μια πενταετής σύμβαση διαμετακόμισης στο τέλος του έτους, που η Σλοβακία λέει ότι θα υπονόμευε την ενεργειακή της ασφάλεια. Μετά από μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, ο Φίκο ισχυρίστηκε ότι είχε απορρίψει μια προσφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ (520 εκατομμύρια δολάρια) σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Μπρατισλάβα στην προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι αμφισβήτησε τον λόγο της πρότασής του σε ανάρτησή του στο X την Τρίτη.
«Του προσφέραμε λύσεις σχετικά με πιθανές αποζημιώσεις για τους Σλοβάκους –συγκεκριμένα τους Σλοβάκους– για απώλειες από τη ρωσική διαμετακόμιση, καθώς και εναλλακτικές λύσεις για τη διέλευση – οποιοδήποτε άλλο αέριο, όχι ρωσικό, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε.
Ο Ζελένσκι εξοργίστηκε που ο Φίκο αρνήθηκε τα χρήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Ζελένσκι επανέλαβε τους προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι οι πολιτικές του Φίκο υποκινούνται από «προσωπικό κέρδος» στο πλαίσιο «σκοτεινών μεθόδων» με τη Μόσχα. Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε για πρώτη φορά τους αβάσιμους ισχυρισμούς όταν αντιδρούσε στην επίσκεψη του Φίκο στη Ρωσία την περασμένη Κυριακή, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει την κατάσταση με τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Τα 500 εκατομμύρια ευρώ που ανέφερε ο Φίκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου θα προέρχονταν από ρωσικά εθνικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπως κρίνει σκόπιμο. Τα δυτικά έθνη έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που διατηρεί η Μόσχα στη δικαιοδοσία τους, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι Βρυξέλλες απέρριψαν τις εκκλήσεις του Κιέβου και της Ουάσιγκτον για κατάσχεση των ακινητοποιημένων χρημάτων, λέγοντας ότι η κίνηση θα έφερνε πλήγμα στο ευρώ και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του μπλοκ. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα ανταποδώσει την «κλοπή» της περιουσίας της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Φίκο έχει προειδοποιήσει ότι θα αναπτυχθεί μια «σοβαρή σύγκρουση» με το Κίεβο εάν ο Ζελένσκι «δεν απελευθερώσει το αέριό μας». Η Ουκρανία μεταφέρει ενέργεια ρωσικής προέλευσης σε ευρωπαίους καταναλωτές από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είναι ένας αμφισβητίας μεταξύ των δυτικών ηγετών, καθώς αντιτίθεται στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και προτρέπει την επίλυση των εντάσεων με τη Ρωσία κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είχε αναφέρει ότι στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο Ζελένσκι του πρόσφερε τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να συμφωνήσει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Σλοβάκος πολιτικός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα στηρίξει μια τέτοια απόφαση όσο κατέχει τη θέση του αρχηγού της κυβέρνησης.
Στις αρχές Δεκεμβρίου όπου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, είχε ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να μην συμφωνούν ομόφωνα υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία. Όπως σημείωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Peter Szijjártó, η πρόσκληση του Κιέβου θα σήμαινε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.