Ο Zelensky βρήκε τρόπο να εξαπατήσει τον Trump – Θα έχει την τύχη του Saddam Hussein;
Zelensky και Saddam Hussein είναι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, kάποτε απολάμβαναν και οι δύο την υποστήριξη των ΗΠΑ, και οι δύο την έχασαν… – Και τώρα ο πρώτος προσπαθεί να αποφύγει τη μοίρα του δεύτερου…
Zelensky και Saddam Hussein είναι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, kάποτε απολάμβαναν και οι δύο την υποστήριξη των ΗΠΑ, και οι δύο την έχασαν… – Και τώρα ο πρώτος προσπαθεί να αποφύγει τη μοίρα του δεύτερου…
Αν και αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από κανέναν,πολλοί τις περιμένουν και ήδη τοπικά γίνονται προετοιμασίες, όπως διέταξε το γραφείο του Volodymyr Zelensky.
Για παν ενδεχόμενο.
Ο ίδιος ο Zelensky φυσικά δεν θέλει εκλογές.
Οι πιέσεις των Αμερικανών
Τις θέλουν στην Αμερική και μετά την εκλογή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, αυτή η επιθυμία σίγουρα θα ενταθεί.
Όποιος και αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτός διαθέτει αρκετή δύναμη πάνω στην Ουκρανία, για να πάρει στο τέλος αυτό που θέλει.
Συνεχείς υπαινιγμοί ότι θα ήταν καλύτερο οι εξουσίες του προέδρου της Ουκρανίας να επικυρωθυούν εντός της νόμιμης προθεσμίας προήλθαν και από την κυβέρνηση του Joe Biden.
Αλλά ανάμεσα σε εκείνους που μετέβησαν προσωπικά στο Κίεβο για να πείσουν τον Zelensky, ήταν κυρίως Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρικτές του Trump, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν ανοιχτά, υποσχόμενοι ακόμα και χρήματα.
Η απάντηση του Zelensky
Ο Zelensky απαντούσε, επικαλούμενος την ουκρανική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές δεν γίνονται σε καιρό πολέμου.
Αν τότε αναλογιστεί κανείς, ότι η προϋπόθεση για το τέλος της σύγκρουσης, που θέτει ο Zelensky, είναι η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991, τότε αυτός μπορεί να κυβερνά επ’αόριστον.
Όσο για τα χρήματα, ο Zelensky κατανοεί ότι θα τα πάρει, αφού πρόκειται για έναν ιερό σκοπό για τις Ηνωμένες Πολιτείες – η αποτροπή της Ρωσίας.
Τελειώνουν τα χρήματα
Ωστόσο, τα χρήματα αυτά μπορεί να εξαντληθούν το 2025, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Biden έστειλε βοήθεια που επιτρέπουν στο Κίεβο να επιβιώσει για ακόμα έξι μήνες.
Ο Trump που είναι πιο φειδωλός, θέλει να απομακρύνει τον Zelensky από την εξουσία, και η μη πραγματοποίηση εκλογών στην Ουκρανία του δίνει έναν επιπλέον λόγο για να το κάνει.
Αν και η Ουάσινγκτον δεν τηρεί τον κανόνα ότι «οι ΗΠΑ βοηθούν μόνο δημοκρατικές χώρες με ελεύθερες εκλογές», τουλάχιστον αυτός προβάλλεται.
Ο Trump θέλει συμφωνία
Ο Trump, επίσης, φαίνεται να επιθυμεί την υπογραφή μιας ειρηνικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα υπογράψει τίποτα με έναν πρόεδρο της Ουκρανίας που έχει λήξει η θητεία του, γιατί η υπογραφή του μπορεί να αναιρεθεί εκ των υστέρων.
Η προετοιμασία όμως για τις εκλογές δεν σημαίνει ότι ο Zelensky έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα των εκλογών.
Στον ένα χρόνο που πέρασε, εκφράζει διάφορες επιφυλάξεις, εκτός από τον βασικό του φόβο να χάσει τις εκλογές και να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος.
Ωμή δικτατορία
Η Ουκρανία του Zelensky είναι μια ωμή δικτατορία, που χτίστηκε από τα χέρια του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Andriy Yermak.
Αλλά εάν οι εκλογές είναι απαραίτητες για τη Δύση, αυτή θα παρακολουθήσει τη διεξαγωγή τους και δεν θα επιτρέψει στο καθεστώς του Κιέβου να νοθεύσει τη διαδικασία.
Θα το έκανε, εάν βασικός αντίπαλος του Zelensky, ήταν κάποιος φιλορώσος υποψήφιος, αλλά τέτοιος υποψήφιος δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχει, καθώς οι υποψήφιοι που θα γίνουν δεκτοί, θα ανταγωνιστούν για τον ρόλο του «αγαπημένου συζύγου» των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η ήττα του Zelensky για την Δύση δεν είναι απώλεια θέσης στην Ουκρανία, αλλά η αντικατάσταση «ενός παιδιού για όλες τις δουλειές» με ένα άλλο πιο νόμιμο, πιο συνεργάσιμο και επιτυχημένο.
Θα τις καθυστερήσει
Για αυτόν τον λόγο, ο Zelensky σκοπεύει να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκλογές: είναι θέμα πολιτικής του επιβίωσης και ίσως και φυσικής.
Η κύρια στρατηγική του για το άμεσο μέλλον είναι να πείσει τους σημαντικούς αντιπάλους του να απορρίψουν την ιδέα των εκλογών.
Ένας από αυτούς το έχει ήδη κάνει — ο πρώην πρόεδρος Petro Poroshenko.
Ο μισοξεχασμένος πολιτικός παραμένει επίσημα ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία και θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τις εκλογές – τουλάχιστον για τις κοινοβουλευτικές εκλογές – καθώς στο πλαίσιο των αποτυχιών του Zelensky, το κόμμα του Poroshenko σίγουρα θα ενισχύσει τη θέση του στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, ο Poroshenko αντιτίθεται στις εκλογές.
Υποστηρίζει ότι «με αυτές τις διαδικασίες μπορεί να χαθεί η Ουκρανία», χωρίς να εξηγεί επακριβώς τι εννοεί.
Αλλά δεν χρειάζεται καμία εξήγηση: αρκεί να θυμηθούμε πόσες ποινικές καταγγελίες υπήρξαν εναντίον του Poroshenko για να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο υποχωρητικός και συμφωνεί με τον άνθρωπο που μισεί, δηλαδή τον Zelensky.
Η στάση του Poroshenko
Ο Poroshenko θα έλεγε κάτι εντελώς διαφορετικό αν γνώριζε ότι οι ΗΠΑ θα στοιχημάτιζαν πάνω του στις νέες εκλογές.
Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα ποντάρουν σε αυτόν: δεν τους αρέσει η περίοδος του Poroshenko λόγω διαφθοράς, δηλαδή για κλοπή αμερικανικών χρημάτων.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί υπό τον Zelensky, αλλά για την Ουάσιγκτον, η οποία χρειάζεται έναν αξιόπιστο αντισυμβαλλόμενο στην Ουκρανία, το ερώτημα δεν είναι τον ένα ή τον άλλο.
Η επιλογή Zaluzhny
Υπάρχει μια τρίτη επιλογή: ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
Οι Αμερικανοί στρατηγοί τον εκτιμούν και αυτός είναι πρόθυμος να υλοποιήσει την απαίτηση για μείωση της ηλικίας στράτευσης στα 18 έτη (ο ίδιος την είχε υποστηρίξει).
Η επιστράτευση νέων μπορεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να λειτουργεί ως εργαλείο για την αποδυνάμωση της Ρωσίας για περισσότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ιδανική επιλογή για την Ουάσιγκτον (τόσο για τον Biden όσο και για τον Trump) θα ήταν ο Zelensky να αναλάβει την ευθύνη, να ανακοινώσει εκλογές και να αποσυρθεί, ώστε οι επόμενες κινήσεις να γίνουν χωρίς την ενοχλητική του παρουσία.
Για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ, το γραφείο του Zelensky πιέζει τώρα τον Zaluzhny να ακολουθήσει την πορεία του Poroshenko, και να καταδικάσει την ιδέα των εκλογών σε καιρό πολέμου.
Το κόλπο και η περίπτωση Saddam Hussein
Πρέπει να σκεφτούμε ότι ο πρώην επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι άγιος.
Εναντίον του θα βρεθούν τρόποι πίεσης μέχρι και ποινικές διώξεις.
Τότε ο Zelensky θα πει στους νέους Αμερικανούς απεσταλμένους που θα θέσουν το ζήτημα των εκλογών: «Είμαι υπέρ των εκλογών, αλλά οι υπόλοιποι αντίπαλοι είναι κατά.
Τι είδους εκλογές θα είναι αυτές, αν δεν υπάρχει επιλογή;».
Αυτό κάπως θυμίζει την κατάσταση του 1991, όταν η σοβιετική ηγεσία προσπαθούσε να πείσει τον Saddam Hussein να αποσύρει τα ιρακινά στρατεύματα από το Κουβέιτ.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush είχε επιβεβαιώσει ότι το ΝΑΤΟ θα αποδεχόταν την αποτυχία της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου», εάν η Βαγδάτη εγκατέλειπε τις αξιώσεις της στο Κουβέιτ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιράκ επέμεινε και μάλιστα με έναν πρωτότυπο τρόπο.
Θα έχει την ίδια τύχη;
Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Yevgeny Primakov, ο Hussein είχε πει ότι υποστηρίζει την ειρήνη και ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει με την πρόταση των Σοβιετικών, αλλά αυτοί (δείχνοντας τους στρατιωτικούς και τους υπουργούς του) είναι κατηγορηματικά εναντίον.
Και άρα τι μπορεί να κάνει αυτός, αν είναι μόνος απέναντι σε όλους;
Όλοι θυμούνται τι συνέβη στη συνέχεια: ο ιρακινός στρατός υποχώρησε από το Κουβέιτ.
Ο ουκρανικός στρατός επίσης θα αναγκαστεί να υποχωρήσει -σε ορισμένα μέρη γρήγορα και με μεγάλες απώλειες, καθώς η κατάσταση σε ορισμένα μέτωπα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για αυτόν.
Και ο ανώτατος διοικητής του θα πλέκει ίντριγκες μόνο για να κερδίσει για τον εαυτό του άλλο έναν μήνα ή έναν χρόνο στη θέση του, από την οποία είναι επικίνδυνο να φύγει.
«Εσείς πεθαίνετε σήμερα, εγώ αύριο».
Zelensky και Saddam Hussein είναι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι.
Κάποτε απολάμβαναν και οι δύο την υποστήριξη των ΗΠΑ, και οι δύο την έχασαν…
Και τώρα ο πρώτος προσπαθεί να αποφύγει τη μοίρα του δεύτερου…
www.bankingnews.gr