Οι πολιτικοί και οι ηλικίες τους: Οι γηραιότεροι στις ΗΠΑ, «από κοντά» και η Ελλάδα
Οι Boomers κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή του δυτικού κόσμου, σύμφωνα με την κατάταξη που παρουσιάζει ο Economist
Την ηλικιακή κατάταξη των πολιτικών στις χώρες του «πλούσιου κόσμου», παρουσιάζει ο Economist, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι οι γηραιότεροι, αλλά οι ανησυχίες για την ηλικία υπερβαίνουν τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Όταν ο Τζέι Ντι Βανς αναδείχθηκε «νικητής» στον ιδιότυπο διαγωνισμό του Τραμπ σε στυλ μαθητευόμενων υποψηφίων, χαρακτηρίστηκε ως ακραίος από πολλές απόψεις, όπως παρατηρεί ο Economist. «Είναι ένας από τους λιγότερο έμπειρους αντιπροέδρους στην ιστορία της Αμερικής. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν τον γνώριζαν καν. Και, στην ηλικία των 39 ετών, είναι νεότερος από το 90% περίπου των Αμερικανών νομοθετών στο Κογκρέσο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η υποψηφιότητά του ωστόσο φαίνεται πως φέρνει μερικούς ακόμα νέους στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, που, τουλάχιστον μέχρι την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιουλίου, κυριαρχούνταν από ερωτήματα ηλικίας. Τόσο οι επικριτές όσο και οι σύμμαχοι του Τζο Μπάιντεν, του 81χρονου προέδρου, έχουν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητά του να αναλάβει το αξίωμα. Στις 17 Ιουλίου βρέθηκε θετικός στον Covid-19, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες για την υγεία του. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, είναι μόλις τρία χρόνια νεότερος του. Αλλά οι ανησυχίες που σχετίζονται με την ηλικία στην αμερικανική πολιτική είναι βαθύτερες από τους Μπάιντεν και Τραμπ.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, έναν οργανισμό με έδρα την Ελβετία, δείχνουν ότι η Αμερική έχει τους παλαιότερους νομοθέτες στον πλούσιο κόσμο. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων κάθονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία είναι 59, δύο δεκαετίες μεγαλύτερος από την ηλικία του Βανς και σχεδόν μία δεκαετία μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για τους εκλεγμένους νομοθέτες στον κόσμο.
Ο Μπάιντεν είναι 22 χρόνια μεγαλύτερος από τον μέσο αρχηγό κυβέρνησης στις χώρες αυτές.
Περίπου το 45% των εκπροσώπων της Αμερικής είναι άνω των 60 ετών. Αυτό είναι ένα υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, όπου ο μέσος όρος είναι 19%.
Η Δανία, το Βέλγιο και η Κολομβία έχουν τους νεότερους νομοθέτες: μόνο το 10% περίπου των ατόμων που βρίσκονται σε εκλεγμένες θέσεις είναι boomers ή μεγαλύτεροι, και πολλοί εκπρόσωποι είναι στα 30 τους.
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, όπου η αρχαιότητα είναι σεβαστή, βρίσκονται πιο κοντά στην Αμερική, με μέσο όρο ηλικίας 55 και 56 ετών αντίστοιχα. Ακολουθεί η Ελλάδα, με μέσο όρο ηλικίας πολιτικών στα 54.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η Αμερική έχει τη λιγότερο ηλικιακά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση του ΟΟΣΑ. Στις περισσότερες χώρες οι νομοθέτες είναι περίπου δέκα χρόνια μεγαλύτεροι από τον μέσο όρο του πληθυσμού και στη Δανία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο λιγότερο από πέντε χρόνια μεγαλύτεροι. Στην Αμερική, όμως, το χάσμα είναι πάνω από 20 χρόνια. Ο κόσμος μόλις είχε αρχίσει να χειρίζεται τα τηλέφωνα με τα κουμπιά όταν γεννήθηκε ο μέσος Αμερικανός νομοθέτης.
Από τη δεκαετία του 1940, οι πολιτικοί ηγέτες στον ΟΟΣΑ έγιναν νεότεροι, παρόλο που το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε. Αλλά στην Αμερική η ίδια γενιά κυριαρχεί στην πολιτική για περισσότερα από 30 χρόνια. Η μέθοδος με την οποία στρατολογούνται οι υποψήφιοι και το γεγονός ότι οι κατεστημένοι ηγέτες τείνουν να έχουν πλεονέκτημα συχνά προβάλλονται ως λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι πολιτικοί τείνουν να υπερεκπροσωπούνται, όπως εξηγεί ο Economist.
Με πληροφορίες από τον Economist
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Νέα ανακοίνωση Μπάιντεν – Στηρίζει την Καμάλα Χάρις για διάδοχό του Καιρός: Πού ξεπέρασε τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα Αρκαδία: Πώς έγινε η άγρια δολοφονία του 64χρονου μετά το γλέντι βάπτισης στην πλατεία χωριού
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις