Οι προσδοκίες από τον νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων – Αντισταθμίζουν τις ανησυχίες από την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση
Ο Τζερόμ Πάουελ ανήγγειλε από το Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ την έναρξη της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal στις 18 Σεπτεμβρίου, έχοντας πεισθεί ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2% ενώ παράλληλα η οικονομία επιβραδύνει το βηματισμό της. Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί μείωση του ύψους 5,25% επιτοκίου αναχρηματοδότησης ακόμη και κατά 50 μ.β. (πιθανότητα 30% περίπου).
Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για την Ευρώπη που συνεχίζει να απειλείται από το σενάριο της ύφεσης (στο 0,3% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2ο τρίμηνο) αν και οι Ολυμπιακοί Aγώνες τόνωσαν την οικονομία τον Αύγουστο. Είναι επομένως πιθανό η ΕΚΤ να σπεύσει στις 12 Σεπτεμβρίου να μειώσει πάλι τα παρεμβατικά της επιτόκια (στο 4,25% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μετά τη μείωση της 6ης Ιουνίου κατά 25 μ.β.).
Την ίδια ώρα, «ωκεανός αβεβαιοτήτων» κατά την έκφραση του Μοχάμεντ Ελ Αριάν κατακλύζει το διεθνές περιβάλλον: ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται μετά την κατάληψη ρωσικών εδαφών από την Ουκρανία, ενώ στη Μ. Ανατολή η εκεχειρία στη Γάζα παραμένει ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις αλλά την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ένταση καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει από το Λίβανο πυραύλους σε Ισραηλινούς στόχους.
Παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία παραμένει ασταθές καθώς δεν έχει οριστεί νέος Πρωθυπουργός ενώ στη Γερμανία η κυβέρνηση Σολτς αντιμετωπίζει νέα τρομοκρατικά χτυπήματα που οδηγούν σε δημοσκοπική άνοδο της Ακροξεξιάς.
Τα παραπάνω δεδομένα που διαμορφώνουν σκηνικό αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας εν μέσω της συνεχιζόμενης προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αναταράξεις στις αγορές. Ωστόσο, οι αγορές διατηρούν την ψυχραιμία τους με τους δείκτες μάλιστα στη Ν. Υόρκη να κινούνται προς τα υψηλά τους και πάλι. Παράλληλα, η υποχώρηση του δολαρίου ενόψει της υποχώρησης των επιτοκίων είναι ελεγχόμενη, ενώ η τιμή του πετρελαίου brent μόλις τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε τα 80 δολάρια/βαρέλι. και η χρυσόφιλη διάθεση αποκλιμακώνει τη δυναμική της, προσώρας τουλάχιστον, με την τιμή να είναι λίγο πάνω από τα $2500/ουγγιά.
Στο ελληνική χρηματιστήριο, η Αυγουστιάτικη ραστώνη συνεχίζει να διαμορφώνει χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές που δύσκολα ξεπερνούν τα €70 εκ. Μετά την αποκατάσταση των ύψους 90 μονάδων απωλειών της Μαύρης Δευτέρας 5/8 (από τις 1430 μονάδες στις 1340 για το Γ.Δ.), η στάση αναμονής είναι το κυρίαρχο σκηνικό.
Αν και οι ελληνικές μετοχές παραμένουν οι φθηνότερες στην ευρωζώνη, οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες και άλλα blue chips διαμορφώνονται από τους διεθνείς οίκους ψηλότερα και η S&P αναβαθμίζει τον Τιτάνα, στο ελληνικό χρηματιστήριο ισχύει η ρήση «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σάρξ ασθενής»: οι αγοραστές αποπειρώνται στις πρώτες ώρες να οδηγήσουν το Γ.Δ. ψηλότερα αλλά σύντομα οι πωλητές ανακτούν την υπεροπλία και ακυρώνουν το εγχείρημα καθώς με τους παρόντες τζίρους ακόμη και υπέρβαση των 1440 μονάδων συνιστά ακατόρθωτο άθλο!
Ωστόσο, οι αναμενόμενες θετικές επιδόσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για κορυφαία blue chips όπως είναι η Cenergy, η Motor Oil και η Helleniq Energy, η είσοδος της Cenergy στο δείκτη Large Cap και της Intralot στο Mid Cap του οίκου FTSE Russell και το rebalancing του MSCI στις 30/8 είναι πιθανό να προσφέρουν θετικούς καταλύτες για την αναζωογόνηση της αγοράς.
Διαφορετικά, θα χρειαστεί να αναμείνουμε την ετυμηγορία της Moody’ s στις 13/9, που είναι ο μόνος οίκος πιστοληπτικής ικανότητας που δεν έχει ακόμη αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, το δημόσιο χρέος της οποίας ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει περισσότερο από εκείνο της Ιταλίας (στο 138,8% το ελληνικό έναντι 144,9% της Ιταλίας το 2029), όπως προβλέπει το ΔΝΤ.
Δημήτρης Τζάνας
Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Διαβάστε επίσης
Wall Street: Ήπια κέρδη αναμένοντας την Nvidia, οριακά σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones
Cenergy: Τι φέρνει η αύξηση κεφαλαίου και το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ- Χρονιά ρεκόρ το 2025
Έγκριση για παράγωγα σε δείκτη Bitcoin ζητά το Nasdaq
Οι προσδοκίες από τον νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων – Αντισταθμίζουν τις ανησυχίες από την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική