Όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Περί πολιτικής ευθύνης, προστασίας κι αστυνομικής σύστασης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε κάθε πολιτική ευθύνη για την τραγική γυναικοκτονία που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους μετά την πλήρη αστυνομική αδιαφορία προς το πρόσωπο της Κυριακής. Επισημαίνοντας, βέβαια, τον φρικτό χαρακτήρα του συμβάντος, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάγκη αλλαγών στην κοινωνία.
«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους», είπε ο κ. Μητσοτάκης με σαφήνεια. «Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες.»
Αναφέρθηκε επίσης στη σοκαριστική φύση του εγκλήματος αλλά και τη σημασία της εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατά την κρίση του υπάρχει και είναι ισχυρή από τον Έλληνα πολίτη και δη τις γυναίκες: «Υπάρχει αίσθημα εμπιστοσύνης στην ΕΛ.ΑΣ. έχουμε όμως καθημερινά πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Και αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά και αισθάνονται αυτή την άνεση, πιστεύω, υπάρχει -παρ΄ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους- αίσθημα εμπιστοσύνης στην Ελληνική Αστυνομία πως μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά αυτά και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν να μιλήσουν γιατί ξέρουν πως τελικά θα έχουν προστασία». Ενδεχομένως βέβαια το ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας αναφέρει ότι γίνονται καθημερινά πάρα πολλές καταγγελίες, να είναι από μόνο του ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ποιος μετράει θύματα;
Επέστησε επίσης την προσοχή στην ανάγκη για αλλαγές στην κουλτούρα της ΕΛ.ΑΣ. και στην κοινωνία γενικότερα. Αναφέρθηκε στη σημασία της παροχής φυσικής και νομικής προστασίας στις κακοποιημένες γυναίκες, καθώς και στην ανάγκη για περισσότερους πόρους και εκπαίδευση στους αστυνομικούς: «Σίγουρα μπορεί να υπάρχει και στο κράτος αλλά και στην αστυνομία αυτή η κουλτούρα του ωχαδελφισμού, υπάρχει όμως και η άλλη όψη, πως υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί πως κάνουν καλά τη δουλειά τους και εκτός υπηρεσίας μπορεί να συλλαμβάνουν κλέφτες, αστυνομικοί που μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα. Πρέπει να είναι και ταξί, και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά τα περιπολικά. Η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει την αίσθηση του καθήκοντος».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία της αντοχής σε αλλαγές και της συνέχισης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. «Για μένα κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος θα υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά θα πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτό», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και δράση στον τομέα της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προστασίας.
Οι δηλώσεις του μπορούν και πρέπει να κριθούν, γιατί είναι βαρύνουσας σημασίας. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για αλλαγές μετά τα τραγικά συμβάντα, λες και πρέπει μονίμως σε αυτή τη χώρα να συμβεί η καταστροφή για να δώσουμε σημασία. Όπως επίσης, είναι εμφανώς οξύμωρο να μην αναγνωρίζεται καμία πολιτική ευθύνη, τη στιγμή που ο ίδιος αναγνωρίζει πως το να αλλάζουν 3 Υπουργοί στην ίδια θέση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να μη συμβάλει θετικά στην οργάνωση της Αστυνομίας. Είναι πολύ ενδιαφέροντες οι συναισθηματικοί λόγοι και σίγουρα σε ανθρώπινο επίπεδο υπάρχει λύπη και διάθεση συμπαράστασης, όμως αυτή η χώρα έχει κουραστεί πάρα πολύ να βλέπει πολιτικά πρόσωπα κι έχοντες εξουσία να κάνουν πίσω και να αποδίδουν το σφάλμα σε σταθμάρχες κι ανθρώπινα λάθη. Αν όντως μιλάμε λοιπόν για αλλαγές, τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε από αυτή;