Ουκρανία: Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να πάρει τα F-16
Τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παραχώρηση των F-16 στην Ουκρανία. Ο σχεδιασμός και η αισιοδοξία για την χρήση κατά των Ρώσων τους εντός του καλοκαιριού.
Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος για την απόκτηση των F-16 από την Ουκρανία σύμφωνα με τον Guardian. Σε μια στρατιωτική βάση στο αγροτικό νότιο τμήμα της Ολλανδίας, ο διοικητής της ολλανδικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 να απογειωθούν επιτέλους πάνω από την Ουκρανία.
«Περίπου αυτό το καλοκαίρι, όλα είναι έτοιμα», είπε, μιλώντας μπροστά σε δύο παροπλισμένα F-16 μέσα σε ένα υπόστεγο της βάσης, όπου μόλις είχε ολοκληρωθεί ένα πρόσφατο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας στη συντήρηση των αεροσκαφών.
Ο στρατηγός είπε ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πιλότων και του προσωπικού εδάφους για τη λειτουργία των αεροσκαφών δεν ήταν απλό. «Δεν είναι μόνο οι πιλότοι που χρειάζονται εκπαίδευση- οι τεχνικοί και οι μηχανικοί χρειάζονται επίσης ενδελεχή εκπαίδευση. Παρέχουμε ολοκληρωμένη εκπαίδευση υποστήριξης για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να συντηρούν αποτελεσματικά τα αεροσκάφη. Επομένως, όλα πρέπει να συνδυαστούν», δήλωσε.
«Κάνουμε το συντομότερο δυνατό»
Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Όλονγκρεν, δήλωσε επίσης ότι οι πρώτες παραδόσεις αεροσκαφών στην Ουκρανία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, και αντέκρουσε τις επικρίσεις για τις καθυστερήσεις εν μέσω αναφορών ότι το Κίεβο έχει απογοητευτεί από το ρυθμό εκπαίδευσης των πιλότων.
«Καταλαβαίνω πλήρως την ουκρανική θέση, θέλουν να το κάνουν αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα… Κάνουμε το έργο όσο πιο γρήγορα μπορούμε, πραγματικά τεντώνουμε τις δυνατότητές μας», δήλωσε η υπουργός της Ολλανδίας.
Ο Ολόνγκρεν δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη που δόθηκαν από την Ολλανδία για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, με την προϋπόθεση ότι η χρήση θα είναι για αμυντικούς σκοπούς και θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Η Δανία δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της για να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας.
«Είδαμε ότι είναι απαραίτητο για την Ουκρανία να είναι σε θέση να επιτίθεται εντός της Ρωσίας. Διαφορετικά, η Ρωσία θα έχει πάντα πλεονέκτημα. Το να επιτρέπουμε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα πέρα από τα σύνορα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών ενεργειών της», δήλωσε ο Ollongren.
Τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παραχώρηση των F-16 στην Ουκρανία
Ποιες χώρες θα δώσουν F16 στην Ουκρανία;
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η Ουκρανία θα πάρει μαχητικά από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει να λάβουν 80 F16.
Γιατί καθυστέρησε η παράδοση;
Οι Ουκρανοί είχαν ζητήσει τη συγκεκριμένη βοήθεια εδώ και περίπου ένα χρόνο, ωστόσο παρά την επίτευξη διακρατικής συμφωνίας υπήρξε καθυστέρηση στις παραδόσεις, αλλά και στην εκπαίδευση των πιλότων.
Τι πιστεύει η Ουκρανία ότι θα πετύχει επί του πεδίου;
Η Ουκρανία περιμένει εδώ και μήνες να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα μαχητικά αεροσκάφη και ελπίζει ότι η εισαγωγή τους θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου, αναγκάζοντας τη Ρωσία να υιοθετήσει πιο συντηρητική τακτική στις επιθέσεις της σε περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα.
Ποια είναι η διαφορά των F-16 με τα αεροπλάνα που διαθέτει ήδη η Ουκρανία;
Το F-16 αποτελεί σημαντική αναβάθμιση για τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των MiG-29, Su-24 και Su-25. Σε σύγκριση με τα αυτά ένα F-16 μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο όπλων, αντίστοιχο με τη χωρητικότητα του τακτικού βομβαρδιστικού της Ουκρανίας, του Su-24. Επιπλέον, το F-16 είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρότερο σύστημα ραντάρ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του μειονεκτήματος που αντιμετώπισε το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Πώς θα τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία;
Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί. Κυκλοφορούν πολλά σενάρια πρώτα απ’ όλα για το σημείο που θα βρίσκονται τα αεροσκάφη. Κάποια από αυτά αναμένεται να είναι εκτός Ουκρανίας, κάποια άλλα θα περάσουν στο ουκρανικό έδαφος. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί. Αντίθετα, είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να τα χτυπήσει ακόμα κι όταν αυτά θα είναι καθηλωμένα στο έδαφος.
Στέλνει Patriot η Ρουμανία
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απόφαση της Ρουμανίας να προωθήσει στην χώρα του ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot θα υποστηρίξει την ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Αυτή η κρίσιμη συνεισφορά θα στηρίξει την ασπίδα της αντιαεροπορικής μας άμυνας και θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε καλύτερα τον λαό μας και τις κρίσιμες υποδομές από την αεροπορική τρομοκρατία της Ρωσίας», είπε μέσω ανάρτησης του στο Χ.