Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ αρχίζει να αναπτύσσει στρατιώτες ενώ η Ρωσία βιάζεται να κερδίσει τον πόλεμο
Το ΝΑΤΟ αρχίζει ν’ αναπτύσσει στρατεύματα στην Ουκρανία και η Ρωσία επιδίδεται σ’ έναν αγώνα δρόμου για να κερδίσει τον πόλεμο.
Το ΝΑΤΟ αρχίζει ν’ αναπτύσσει μάχιμους στρατιώτες στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένστολους που συγκεντρώνονται κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, αν και σ’ ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται στ’ ανατολικά, κοντά στις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες (στη φωτογραφία του Reuters/Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko, επάνω, βολές του ουκρανικού πυροβολικού σε περιοχή του Ντονέτσκ).
Στρατιώτες από την Πολωνία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ καταφθάνουν σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς. Αυτοί οι στρατιώτες δεν είναι μισθοφόροι.
Με την είσοδο αμερικανικών δυνάμεων στη σύγκρουση, η Ευρώπη θα βυθιστεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Φέρουν διακριτικά της χώρας τους στις στολές τους. Σχετικά με τους μισθοφόρους, η Ρωσία λέει ότι υπάρχουν πάνω από 3.100 στην Ουκρανία.
Λίγο-πολύ πρόκειται για το ίδιο σχέδιο που εφάρμοζαν οι ΗΠΑ όταν έστελναν «συμβούλους» στο Βιετνάμ. Στην πραγματικότητα, ήταν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που συμμετείχαν στις μάχες.
Το ΝΑΤΟ λέει ότι δεν είναι μάχιμοι στρατιώτες αλλά βρίσκονται στην Ουκρανία για να χειριστούν προηγμένο δυτικό υλικό. Αλλά εφόσον ανοίγουν πυρ εναντίον των Ρώσων, ο μόνος ακριβής τρόπος για να ερμηνευτεί η παρουσία τους είναι ότι παίζουν ενεργό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.
Καταστροφικό πλήγμα για το ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, τουλάχιστον για δημόσια κατανάλωση, λέει ότι αντιτίθεται στην αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ομως, η αλήθεια είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να περιμένει την επανεκλογή του προτού δώσει εντολή να πολεμήσουν οι αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα καθώς τότε θα έχει όλη την εξουσία να πράξει οτιδήποτε αποφασίσει.
Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο σηματοδοτεί ότι το Κογκρέσο θα στηρίξει ό,τι θελήσει να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν «πολεμώντας τους Ρώσους».
Το κατεστημένο της εθνικής ασφάλειας φοβάται μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία. Θ’ αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση στη στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ και πλήγμα, ακόμη και καταστροφικό, για το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός είναι τώρα κατά 15% μεγαλύτερος από ό,τι πριν τον πόλεμο. Είναι επίσης πολύ πιο έμπειρος, και οι Ρώσοι έχουν βρει τρόπους ν’ αντιμετωπίσουν συστήματα υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα παρεμβολές και παραπλάνηση.
Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ βρίσκεται πολύ πίσω από τη Ρωσία τόσο σε εξοπλισμό όσο σε ανθρώπινο δυναμικό και βιομηχανική ισχύ.
Επιπλέον, τ’ αποθέματα όπλων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτά που υποτίθεται ότι προορίζονται για την εθνική άμυνα των χωρών έχουν σταλεί στην Ουκρανία, αφήνοντας ελλιπή την υποστήριξή τους.
Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο
Η επικρατούσα άποψη στο κατεστημένο της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είναι ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμό της με τους Ρώσους και θα μπορούσε ενδεχομένως ν’ αντιμετωπίσει την κατάρρευση του στρατού της.
Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι μερικές από τις κορυφαίες ταξιαρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων – συμπεριλαμβανομένης της 25ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου, της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που εγκατέλειψε θέσεις στο Τσάσιβ Γιαρ, της 115ης Ταξιαρχίας που αρνήθηκε ν’ ακολουθήσει εντολές και της 47ης Μηχανοκίνητης που απαιτούσε εναλλαγή δυνάμεων έπειτα από έναν και πλέον χρόνο παραμονής της στην πρώτη γραμμή – αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές των διοικητών τους.
Πρόκειται για κορυφαίες ταξιαρχίες του στρατού και όχι για μονάδες εδαφικής άμυνας (σ.σ. εθελοντικές στρατιωτικές μονάδες). Οι Ρώσοι ξέρουν τι συμβαίνει και στοχεύουν κατά των ξένων δυνάμεων, ενώ καταστρέφουν ουκρανικές μάχιμες μονάδες, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες.
Ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη χάσει σχεδόν 500.000 στρατιώτες στον πόλεμο και ο αριθμός αυτών που σκοτώνονται στη μάχη αυξάνεται σε καθημερινή βάση.
Αποτυχημένη η εκπαίδευση στα F-16
Η Ουκρανία απεγνωσμένα αναζητά νεοσύλλεκτους και δέχεται βοήθεια από χώρες στις οποίες κρύβονται ουκρανοί πρόσφυγες. Η Λιθουανία σχεδιάζει να στείλει πίσω στην πατρίδα τους στρατεύσιμους Ουκρανούς. Το ίδιο και η Πολωνία.
Μια αναφορά για την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων στα F-16 είναι επίσης αποκαλυπτική. Σύμφωνα με ορισμένους από τους δυτικούς αξιωματικούς που συνεργάζονται με τους Ουκρανούς, ακόμη και έπειτα από ένα χρόνο εκπαίδευσης των πιλότων στον χειρισμό των F-16 το αποτέλεσμα κρίνεται πως δεν είναι καθόλου επιτυχημένο.
Τα γλωσσικά εμπόδια και η μη εξοικείωση με τα δυτικά συστήματα και τις τακτικές μάχης, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Φημολογείται πως όταν τα F-16 αρχίσουν επιτέλους να φτάνουν στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι, τα αεροσκάφη είναι πιθανό να τα χειρίζονται «βετεράνοι» πιλότοι από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις.
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ φαίνεται πως είναι, με την αποστολή «συμβούλων», να καλυφθούν τα κενά στις δυνάμεις της Ουκρανίας προκειμένου ν’ αποτραπεί η καταστροφή τους, περιμένοντας τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου να ρίξουν στη μάχη τον στρατό τους.
Αγώνας δρόμου
Η Μόσχα το γνωρίζει αυτό και έχει αποδυθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για να προκαλέσει την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού πριν επιστρέψει ο Μπάιντεν στην εξουσία, εφόσον το καταφέρει.
Εάν οι Ρώσοι πετύχουν, θ’ αποφευχθεί ένας μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. Εάν όχι, με την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στη σύγκρουση, η Ευρώπη θα βυθιστεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.