Π. Πετράκης στο ΕΡΤΝews: Προβλέπουμε ένα χαμήλωμα των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία
Σε θέματα οικονομίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ειδικά στις ανησυχίες για το αν μπαίνουμε σε μία περίοδο ύφεσης αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Πετράκης,
Σε θέματα οικονομίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ειδικά στις ανησυχίες για το αν μπαίνουμε σε μία περίοδο ύφεσης αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Πετράκης, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room (Σ. Παπαμιχαήλ).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναμφισβήτητα μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά γενικά ο δυτικός κόσμος θα γνωρίσει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μια μακροχρόνια πρόβλεψη.
Την έχουμε εδώ και 3, 4, 5 χρόνια, μην φανταστείτε ότι είναι κάτι καινούργιο.
Οι ευκαιρίες είναι λιγότερες, οι επιχειρηματικές, οι οικονομίες έχουν ωριμάσει και δεν απορροφούν εύκολα να δώσουν πολύ μεγάλους ρυθμούς.
Άρα σε αυτό το κλίμα, πράγματι, αυτοί που έχουν ανάγκη τους σταθερούς υψηλούς ρυθμούς για να βελτιωθεί και το δικό τους εισόδημα, αυτοί θα έχουν μία αυξημένη δυσκολία».
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Ως προς το θέμα της κρίσης που αντιμετωπίζουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ανέφερε ότι: «Δεν έχει να κάνει με αυτό που μπορεί να προκαλέσει η ύφεση. Αυτό έχει συμβάλει σε αυτό που συζητάμε σημαντικά. Αλλά αυτό οφείλεται και στις επιλογές τις τεχνολογικές που έγιναν με την ηλεκτροκίνηση, όπου αυτό, προϋπέθετε ότι θα υπήρχαν δίκτυα και όλα αυτά τα οποία δεν υπάρχουν.
Συν τα τεχνολογικά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως συνδέονται με όλη αυτή την ιστορία, συνδέονται πολύ σημαντικά με την εισαγωγική αδυναμία της Κίνας, που πάντοτε ήταν ένας μεγάλος τροφοδότης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Και βεβαίως συνδέονται και με την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, όπου η ενέργεια είναι πάρα πολύ ακριβή πια και για την παραγωγή, αν θέλετε την ίδια στη Γερμανία και στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Είναι λοιπόν επιπλέον επιπρόσθετα θέματα.
Συνήθως βέβαια, να σας πω κάτι;
Πάντοτε έτσι συμβαίνει. Δηλαδή κάνουμε, λέμε, προβλέπουμε ένα χαμήλωμα των ρυθμών ανάπτυξης, δεν είναι ύφεση.
Ύφεση είναι όταν πέφτουν κάτω από το μηδέν. Δεν έχουμε τέτοιο πράγμα.
Έχουμε ένα χαμήλωμα των ρυθμών ανάπτυξης και μετά βρίσκουμε τους λόγους και τις αιτίες που είναι σαν αυτές που συζητάμε. Άρα δεν μπορούμε να συζητάμε για ύφεση.
Η ύφεση, επαναλαμβάνω, είναι κάτι, μια πολύ σοβαρή έκφραση που μας ρίχνει κάτω από το μηδέν τον ρυθμό ανάπτυξης.
Εδώ μιλάμε για ένα χαμήλωμα των ρυθμών και θα δούμε αν θα διατηρηθούν.
Να σας πω κάτι για την τύχη που σας έλεγα προηγουμένως.
Πέστε διότι τελικά στην τυχαιότητα το ανάγω ότι σταματάει ο πόλεμος στην Ουκρανία και για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να φανταστώ βεβαίως, αλλά τέλος πάντων, πέστε ότι σταματάει και μπαίνει η ευρωπαϊκή οικονομία και μάλιστα η κεντροευρωπαϊκή σε μια διαδικασία ανοικοδόμησης του ουκρανικού προβλήματος με τον άλφα η βήτα τρόπο.
Αυτό θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.
Δηλαδή μπορεί να κάνουμε μια πρόβλεψη και να λέμε ότι ναι, τα χρόνια που έρχονται θα είναι έχουν χαμηλότερη ύφεση γιατί έχουν ωριμάσει οι κοινωνίες και οικονομίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμπεριλάβει όλους τους παράγοντες που μπορεί να παίξουν».
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Συνεχίζοντας ο κ. Πετράκης, επισήμανε πως: «Από την άλλη μεριά, να πούμε και να σκεφτούμε ότι έχουμε αυτόν τον φίλο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο οποίος δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς από αυτά που έχει εξαγγείλει θα εφαρμόσει.
Διότι άλλο οι εξαγγελίες, άλλο οι εφαρμογές. Πράγματι τον βλέπουμε να έχει μία διάθεση να θέτει θέμα LNG, δηλαδή φυσικού αερίου από την Αμερική, να θέτει θέμα δασμών και όλα αυτά για τα οποία τίποτα από όλα αυτά δεν είναι θετικό για την Ευρώπη, να θέτει θέμα αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, που αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση της ευημερίας των Ευρωπαίων.
Θα έλεγα λοιπόν με μια κουβέντα ότι το 2025 οικονομικά θα είναι στην προέκταση του 2024, αλλά ο βαθμός αβεβαιότητας για τα βασικά ζητήματα θα είναι αυξημένος. Τώρα θα μετατραπεί η αβεβαιότητα σε κίνδυνο;
Θα μετατραπεί η αβεβαιότητα σε κάτι το οποίο θα αποφύγουμε με την ικανότητα του ενός, δηλαδή οι πολιτικές ηγεσίες τι ρόλο θα παίξουν κτλ.;
Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν μπορούμε σήμερα να τα πούμε. Σε γενικές γραμμές θα έχουμε μία βελτίωση, μία ακόμα και στην Ελλάδα βελτίωση των εισοδημάτων».
Οι προσδοκίες για την Ελλάδα
Τέλος, ο κ. Πετράκης τόνισε ως προς το αν θα δούμε βελτίωση εισοδημάτων, πως: «Δυστυχώς αυτό που έχουμε εντοπίσει, είναι ότι έχουμε βελτίωση και την έχουμε εδώ και 2 – 3 χρόνια, αλλά είναι αργή. Σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο οποίος ξέσπασε μέσα σε μία νύχτα και οι επιχειρήσεις αναπροσάρμοσαν τις τιμές τους μέσα σε 2-3 μήνες, ουσιαστικά, όχι μόνο οι ελληνικές αλλά και διεθνώς, η βελτίωση των εισοδημάτων έχει χρόνο μπροστά της.
Διότι ξέρετε πότε βελτιώνουν τα εισοδήματα, κάθε 31/12 του επόμενου χρόνου. Άρα είναι κάτι το οποίο θα εξελίσσεται, αλλά δεν εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Παρόλα αυτά, εμείς πρέπει να κρίνουμε αν βρισκόμαστε σε ένα δρόμο ο οποίος είναι ότι δεν χειροτερεύουν τα πράγματα. Είναι μακρύς ο δρόμος».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος