Παγκόσμιες προκλήσεις: Η πολιτική – γρίφος του Τραμπ, η στρατηγική Πούτιν και οι συσχετισμοί στη γεωπολιτική σκακιέρα
Το 2025 έρχεται με ανοιχτά δύο μεγάλα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, με την προεδρία Τραμπ να θεωρείται καταλύτης εξελίξεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατά ακόμα
Το 2025 έρχεται με ανοιχτά δύο μεγάλα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, με την προεδρία Τραμπ να θεωρείται καταλύτης εξελίξεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατά ακόμα κλειστά χαρτιά για τις κινήσεις του στη γεωπολιτική σκακιέρα, με τον Πούτιν από την άλλη να δηλώνει ανοιχτός σε επαφές με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Παρά την επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, είναι η πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2022 που όλες οι πλευρές, άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες, επιθυμούν μια διπλωματική λύση. Επιταχυντής των εξελίξεων χαρακτηρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά δήλωνε ότι θα λήξει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, όμως πλέον αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Νομίζω ότι στην Μέση Ανατολή θα πάνε καλά τα πράγματα. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ενδεικτικά.
«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με βάση διαπραγμάτευσης, όσα είχαμε συμφωνήσει στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη το 2022», διαμηνύει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο άνθρωπος που θα αναλάβει να επιλύσει την σύγκρουση είναι ο Κιθ Κέλλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος που όρισε ο Τραμπ για την Ρωσία και την Ουκρανία. Το σχέδιο του προβλέπει 20ετή αναβολή της ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, με την Ρωσία όμως να απαιτεί μόνιμη στρατιωτική ουδετερότητα.
Σε συνέντευξη του στις 29 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία αν το ΝΑΤΟ έθετε υπό την προστασία του τα ουκρανικά εδάφη που δεν ελέγχονται από την Ρωσία, κάτι που σε αυτή τη φάση μοιάζει απίθανο.
Τα μέτωπα της Μ. Ανατολής
Η Γάζα έχει ισοπεδωθεί, η Χαμάς είναι ακέφαλη και ο άξονας της αντίστασης διαλυμένος μετά την εκδίωξη του Άσαντ από την Συρία. Αν οι φιλοδοξίες του Τραμπ περιορίζονται στην σύναψη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τότε πράγματι η αποστολή είναι σχετικά απλή.
Η εξεύρεση πιο μόνιμης λύσης ωστόσο φαίνεται πιο μακρινή από ποτέ. Και ο νέος αμερικανός πρόεδρος και η κυβέρνηση του Ισραήλ στέλνουν αντιφατικά μηνύματα.
Από τη μία δηλώνουν ότι θέλουν να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία για τη σύναψη συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία που θα περιλαμβάνει και κάποιου είδους διευθέτηση με τους Παλαιστίνιους. Το 2020 προέβλεπε παλαιστινιακά καντόνια, χωρίς εδαφική συνέχεια και με παραχώρηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.
«Μαζί με τους Αμερικανούς μας φίλους, σκοπεύω να επεκτείνω τις συμφωνίες του Αβραάμ και έτσι να αλλάξουμε άρδην την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», δηλώνει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ορίζει ως επόμενο πρέσβη στο Ισραήλ τον Μάικ Χακαμπι που δεν αναγνωρίζει τους Παλαιστινίους ως έθνος ενώ οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου δηλώνουν έτοιμοι να προσαρτήσουν την Δυτική όχθη και πιέζουν για εποικισμό της βόρειας Γάζας.
Το 2025 θα είναι η χρονιά που με τη βοήθεια του Θεού θα αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλελ Σμότριτς.
Ενώ οι συγκρούσεις μεταφέρονται στην Υεμένη, κλιμακώνεται η ρητορική κατά του Ιράν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει αποφασισμένος «να ξεριζώσουμε αυτόν τον τρομοκρατικό βραχίωνα του Ιρανικού άξονα του κακού».
Το 2025 βρίσκει το Ισραήλ πανίσχυρο στρατιωτικά και γεωπολιτικά. αλλά με τεράστιες απώλειες στο συμβολικό του κεφάλαιο, καθώς είναι αντιμέτωπο με την κατηγορία της γενοκτονίας.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος