Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Κλείνουν τα σφαγεία- Σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης» η περιοχή
Η διακίνηση του γάλακτος συνεχίζεται ανεμπόδιστα με υψηλή παστερίωση
Σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης» κηρύχθηκε η Θεσσαλία, μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα με τους ελέγχους να συνεχίζονται και τα σφαγεία να κλείνουν.
Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν το Σάββατο από την περιοχή του Δομένικου όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της πανώλης. Μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά.
Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Από τη Δευτέρα, αναμένεται παραπάνω από 100 κτηνίατροι να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης. Σε αυτή τη ζώνη υπάρχουν περίπου 360 κτηνοτροφικές μονάδες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: 100 επιπλέον κτηνίατροι στη Λάρισα – Προβλέπονται αποζημιώσεις
Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή ενώ τα δείγματα θα στέλνονται στην Αθήνα για έλεγχο. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο ζώο μολυσμένο από πανώλη, θα θανατώνεται άμεσα και η υπόλοιπη κτηνοτροφική μονάδα θα μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης.
Οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανώλης, έχουν λάβει και ορισμένα πρόσθετα μέσα όπως το να μην βγάζουν τα ζώα έξω για να βοσκήσουν.
Σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν θανατωθεί περίπου 2.400 αιγοπρόβατα στην περιοχή.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πανώλη.
Τα μέτρα που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο στοχεύουν στον περιορισμό της νόσου και περιλαμβάνουν, τη δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χλμ και την απαγόρευση μετακίνησης των ζώων.
Η διακίνηση του γάλακτος συνεχίζεται ανεμπόδιστα με υψηλή παστερίωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται από τα κρούσματα πανώλης.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Εννέα τα κρούσματα- Έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – 12 ερωταπαντήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Αρκαδία: Πώς έγινε η άγρια δολοφονία του 64χρονου μετά το γλέντι βάπτισης στην πλατεία χωριού Τροχαίο στην Κέρκυρα: Νεκρός ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου- Δύο σοβαρά τραυματίες Mουσικός ασελγούσε σε 12χρονο κορίτσι ΑμεΑ – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις