Πασχαλινό τραπέζι: Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία – Τι προτιμά ο κόσμος – PatrisNews
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οικογένειες, φίλοι και γνωστοί, θα καθίσουν μαζί στο Πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και το λαμπρό Πάσχα. Και παρότι οι Ελληνικές οικογένειες έχουν «πληγεί» από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, εντούτοις δεν θα … τσιγκουνευτούν και θα εφοδιάσουν το Πασχαλινό τραπέζι με ό,τι πιο εκλεκτό υπάρχει.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οικογένειες, φίλοι και γνωστοί, θα καθίσουν μαζί στο Πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και το λαμπρό Πάσχα.
Και παρότι οι Ελληνικές οικογένειες έχουν «πληγεί» από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, εντούτοις δεν θα … τσιγκουνευτούν και θα εφοδιάσουν το Πασχαλινό τραπέζι με ό,τι πιο εκλεκτό υπάρχει.
Η εφημ. «Πατρίς» όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έκανε ρεπορτάζ στην αγορά της Ηλείας για το Πασχαλινό τραπέζι, ζητώντας την άποψη των επαγγελματιών κρεοπωλών, τόσο για την επάρκεια, όσο και για την τιμή των προϊόντων που πωλούνται και οι απαντήσεις τους ήταν αρκετά κατατοπιστικές για το που κινείται η τοπική αγορά.
Υπάρχει λοιπόν επάρκεια αγαθών, προϊόντα για όλα τα γούστα, ενώ και οι τιμές έχουν συγκρατηθεί όσο γίνεται περισσότερο και η πολύ μικρή αύξηση που υπάρχει σε κάποια προϊόντα, δεν πρόκειται να αποθαρρύνει τους πολίτες από το να ψωνίσουν αυτό που θέλουν για το Πασχαλινό τραπέζι τους.
«Οι πολίτες προετοιμάζονται για να αγοράσουν τα απαραίτητα»
Η Μαριάντζελα Μαλλιοπούλου από το κρεοπωλείο «Μαλλιόπουλος», τόνισε ότι η κίνηση για το Πασχαλινό τραπέζι θα κορυφωθεί έως το Μ. Σαββάτο.
«Από την Μ. Δευτέρα ξεκίνησε ο κόσμος σταδιακά να προετοιμάζεται για να αγοράσει τα απαραίτητα για την παραδοσιακή μαγειρίτσα, να κάνει τις προπαραγγελίες για το αρνάκι και το κατσικάκι. Η κίνηση θα είναι μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες, έως και το Μεγάλο Σάββατο. Πέρα από το κατσίκι και το αρνί, ο κόσμος ζητάει και το χοιρινό που έχει μεγάλη ζήτηση, για αυτή την περίοδο. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ότι η νέα γενιά δεν προτιμάει το αρνί και τείνει προς το χοιρινό, οπότε υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε αυτό το είδος. Όσον αφορά τις τιμές, είναι πάρα πολύ καλές».
«Είναι ικανοποιητικές οι τιμές πάντα στην επαρχία»
Ο Λεωνίδας Πατρινός από το κρεοπωλείο «Πατρινός» τόνισε ότι πάντα στην επαρχία οι τιμές είναι καλύτερες από τις μεγάλες πόλεις.
«Η κίνηση για το Πασχαλινό τραπέζι έχει ξεκινήσει και ο κόσμος περισσότερο ζητάει τα παραδοσιακά, δηλαδή το αρνάκι και το κατσικάκι, την μαγειρίτσα για το βράδυ του Μ. Σαββάτου και μετά πάμε στο κοκορέτσι και στο κοντοσούβλι για την ημέρα του Πάσχα. Υπάρχει κίνηση στην αγορά, αλλά ο κόσμος δείχνει να σκέφτεται τι θα καταναλώσει, γιατί σκέφτεται το οικονομικό. Δεν μπορεί ο κόσμος να καταναλώσει όλο το μισθό για ένα τριήμερο. Όσον αφορά τις τιμές, στην επαρχία είναι συγκρατημένες, δεν φτάνει το κόστος τόσο ψηλά, όσο ακούγαμε στις τηλεοράσεις και φοβήθηκε ο κόσμος. Είναι ικανοποιητικές οι τιμές και η ποιότητα πάντα στην επαρχία είναι καλύτερη από τι στις μεγάλες πόλεις».
«Είμαστε δίπλα στους πολίτες, για να τους εξυπηρετούμε»Ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος από το κρεοπωλείο «Μαλλιόπουλος», αναφέρει ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και ο κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα κρεοπωλεία που εμπιστεύεται όλο το χρόνο.
«Η κίνηση αυτές τις ημέρες έχει αυξηθεί, υπάρχει ενδιαφέρον και επάρκεια προϊόντων, έχουμε αρνιά ντόπια, της περιοχής μας. Ο κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα κρεοπωλεία που εμπιστεύεται όλο το χρόνο, είμαστε εδώ δίπλα τους για αυτό το λόγο, για να τους εξυπηρετούμε, για να προσφέρουμε στις οικογένειές τους σωστά και ποιοτικά προϊόντα και σε πολύ οικονομικές τιμές. Με 11,99 το κιλό μόνο το αρνάκι το ντόπιο, σε οποιαδήποτε κιλά, από 5 και πάνω. Σίγουρα η ακρίβεια σε σχέση με παρελθόντα έτη έχει επηρεάσει τον κόσμο. Οι ποσότητες που αγοράζουν είναι μικρότερες, όμως ψωνίζουν τον παραδοσιακό οβελία όπως κάθε χρόνο».
«Η κίνηση σιγά-σιγά κορυφώνεται»
Από την πλευρά του Χαράλαμπος Βαλσαμίδης από το κρεοπωλείο «Βαλσαμίδης», δηλώνει πως ο κόσμος πέρα από τα καθιερωμένα, δηλαδή του αρνί και το κατσίκι, ζητάει το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, το χοιρινό, που είναι λίγο πιο οικονομικό.
«Η κίνηση σιγά-σιγά κορυφώνεται και μέχρι το Μ. Σάββατο όλοι θα έχουν αγοράσει τα προϊόντα που θέλουν. Τώρα ετοιμάζουμε τις παραγγελιές που μας έχουν δώσει και θέλουμε ο κόσμος να περάσει ένα ευτυχισμένο Πάσχα. Ο κόσμος πέρα από τα καθιερωμένα, δηλαδή το αρνί και το κατσίκι, ζητάει το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, το χοιρινό, που είναι λίγο πιο οικονομικό. Όσον αφορά τις τιμές, έχουν μία διαφορά, γύρω στο 1 ευρώ σε σχέση με πέρσι».
«Ο κόσμος θα αγοράσει λίγο απ’ όλα»
Ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος από το κρεοπωλείο «Αντωνόπουλος» τονίζει ότι οι παραγγελίες έχουν δοθεί και έρχονται πλέον οι πελάτες να τις παραλάβουν.
«Υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση πλέον, η οποία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και ως το Μεγάλο Σάββατο. Οι παραγγελίες έχουν δοθεί και έρχονται πλέον οι πελάτες μας να τις παραλάβουν. Αυτό που θέλουν περισσότερο είναι το αρνάκι, αλλά και το κοκορέτσι που είναι τα παραδοσιακά για το Πάσχα. Και φυσικά ο κόσμος θα αγοράσει λίγο απ’ όλα, όπως μπριζόλες, πανσέτες και ότι άλλο επιθυμεί. Όσον αφορά τις τιμές, στην περιοχή μας έχουν μείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι».
«Προσπαθούμε να κρατάμε το αρνί φθηνό»
Ο Αναστάσιος Κούρτης από το κρεοπωλείο «Κούρτης» τονίζει πως ο κόσμος ψωνίζει για το Πασχαλινό τραπέζι απ’ όλα τα είδη.
«Ο κόσμος ψωνίζει για το Πασχαλινό τραπέζι και προτιμάει απ’ όλα τα είδη, ανάλογα βέβαια και την οικονομική κατάστασή του. Οι ποσότητες μπορεί να είναι λίγο μειωμένες, αλλά θα πάρει αυτό που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθούμε να κρατάμε το αρνί φθηνό, πουλάμε 11,90 το κιλό, είναι όλα ελληνικά από την περιοχή μας μόνο και εξαιρετικής ποιότητας».
«Αγοράζουν και ποσότητες και τα απαραίτητα»
Ο Πολυζώης Καψιμάλης από το κρεοπωλείο «Καψιμάλης» τονίζει και αυτός πως κορυφώνεται πλέον η κίνηση για το τραπέζι του Πάσχα.
«Έχει ξεκινήσει η κίνηση για τα πασχαλινά, ο κόσμος αγοράζει αυτά που θέλει, και κυρίως αρνάκι, κατσικάκι και χοιρινό. Επίσης θέλει κοκορέτσι και κοντοσούβλι, που πάντα είναι στο Πασχαλινό τραπέζι. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αγοράζουν ποσότητες, ενώ κάποιοι άλλοι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση που έχει ο καθένας. Για τις τιμές, κάποια προϊόντα έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι, κάποια άλλα είναι λίγο ακριβότερα, γύρω στο 1 ευρώ».
«Είμαστε στο φουλ της δουλειάς»
Ο Ευστάθιος Παπανδρέου πρόεδρος των κρεοπωλών νομού Ηλείας αναφέρει πως ο κόσμος προτιμάει τα παραδοσιακά προϊόντα όπως κάθε χρόνο.
«Η κίνηση πλέον είναι αυξημένη, δεχόμαστε πολλές παραγγελίες και πλέον είμαστε στο φουλ της δουλειάς, όπως άλλωστε είναι φυσικό τέτοιες μέρες. Δόξα τω Θεό καλά πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος προτιμάει τα παραδοσιακά προϊόντα όπως κάθε χρόνο, παρ’ όλο που ένα ελάχιστο ποσοστό από τα προϊόντα είναι λίγο πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι. Πέρα από το αρνί και το κατσίκι, ζητάει κοκορέτσι, κοντοσούβλι και γενικά από όλα τα προϊόντα. Εύχομαι υγεία σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχουμε, πάντα με υγεία».
«Θέλουν περισσότερο αρνί και μπριζόλες»
Ο Νίκος Ζάχος από το κρεοπωλείο «Αυστραλός» αναφέρει πως υπάρχουν αρκετές παραγγελίες για ολόκληρο αρνί και κατσίκι, ανάλογα και με πόσα άτομα θα καθίσουν στο Πασχαλινό τραπέζι.
«Από χθες η κίνηση είναι αυξημένη, ο κόσμος έρχεται στο κατάστημα για να ψωνίσει για την Ανάσταση και το Πάσχα και τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο κόσμος ζητάει περισσότερο αρνί και μπριζόλες, ενώ υπάρχουν αυτοί οι οποίοι παίρνουν μεγάλες ποσότητες και αυτοί οι οποίοι αγοράζουν λιγότερα. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε πελάτη. Υπάρχουν αρκετές παραγγελίες για ολόκληρο αρνί και κατσίκι, ανάλογα και με πόσα άτομα θα καθίσουν στο Πασχαλινό τραπέζι».
«Το Πάσχα είναι μία ξεχωριστή ημέρα και ο κόσμος θέλει να γιορτάζει»
Ο Σπύρος Κλειδέρης από το κρεοπωλείο «Αφοί Μαλλιόπουλοι» δηλώνει πως η κίνηση έχει ξεκινήσει δυναμικά τις τελευταίες ημέρες.
«Η κίνηση έχει ξεκινήσει δυναμικά τις τελευταίες ημέρες, ο κόσμος προτιμάει αρνί και κατσίκι από την περιοχή μας, ντόπια γάλακτος αρνιά, μετά πάμε σε χοιρινό, μπριζόλα και κοντοσούβλι το παραδοσιακό, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν το μοσχάρι για τα πιτσιρίκια. Υπάρχουν όπως κάθε χρόνο παραγγελίες για σουβλιστά αρνιά, γιατί το Πάσχα είναι μία ξεχωριστή ημέρα και ο κόσμος θέλει να γιορτάζει. Επίσης έχουμε παραγγελίες σε κοκορέτσι, σε ικανοποιητικά κιλά».
«Έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά»
Ο Νικήτας Μυλωνάς με κρεοπωλείο στα Κρέστενα δηλώνει για το πασχαλινό τραπέζι, ότι ο κόσμος ζητάει περισσότερο τα παραδοσιακά και ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό.
«Έχουν ξεκινήσει οι αγορές από τους πελάτες μας, για το Πασχαλινό τραπέζι, με τον κόσμο να ζητάει περισσότερο τα παραδοσιακά, δηλαδή το αρνάκι και το κατσικάκι. Επίσης αγοράζει κοντοσούβλι, χοιρινό, λόγω της τιμής περισσότερο. Έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά, οι διαφορές σε κάποια προϊόντα είναι γύρω στο μισό ευρώ παραπάνω. Η κίνηση αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είναι καλύτερη από πέρσι, ο κόσμος ψωνίζει τα προϊόντα που θέλει, ενώ επειδή είναι πολλές οι ημέρες αργίας φέτος, θα κατέβει πολύς κόσμος στην επαρχία και έτσι θα υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση. Πέρσι είχαμε ένα καλό Πάσχα και το φετινό θα ναι ακόμη καλύτερο».
«Το αρνί και το κατσίκι έχουν την τιμητική τους»
Ο Διονύσιος Κουτσογιαννόπουλος που διατηρεί κρεοπωλείο στα Λεχαινά, τόνισε ότι θα περάσουν όμορφα όλοι αυτές τις άγιες μέρες και δεν θα λείπει τίποτα από το τραπέζι.
«Από την Μ. Δευτέρα ξεκίνησε η κίνηση και στα Λεχαινά για το Πασχαλινό τραπέζι, ενώ έως το Μεγάλο Σάββατο πιστεύω ότι θα κορυφωθεί. Ο κόσμος ζητάει διάφορα πράγματα, φυσικά το αρνί και το κατσίκι έχουν την τιμητική τους, ενώ υπάρχουν και τα προϊόντα που αγοράζει ο κόσμος για τη μαγειρίτσα. Από κει και πέρα αγοράζει κοντοσούβλι, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια, ενώ ακολουθούν οι μπριζόλες οι χοιρινές. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, ο κόσμος ψωνίζει για την Ανάσταση και το Πάσχα. Θέλω να περάσουν όμορφα όλοι αυτές τις άγιες μέρες και να μην λείπει τίποτα από το τραπέζι».
«Υπάρχει προβληματισμός στον κόσμο»
Ο Παναγιώτης Κλημαντίρης που διατηρεί κρεοπωλείο στην Ζαχάρω, τονίζει πως ο κόσμος είναι λίγο προβληματισμένος φέτος, λόγω της οικονομικής κατάστασης.
«Ο κόσμος ζητάει περισσότερο τα παραδοσιακά προϊόντα για το τραπέζι του Πάσχα, δηλαδή αρνάκι, κατσικάκι, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια και άλλα. Ο κόσμος είναι λίγο προβληματισμένος φέτος, λόγω της οικονομικής κατάστασης, αλλά θα αγοράσει τα απαραίτητα για το τραπέζι της οικογένειάς του. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές είναι σχεδόν ίδιες με τις περσινές, με πολύ μικρή διαφορά».
«Τα παραδοσιακά έχουν πέραση»
Ο Θεόδωρος Παπαδάτος που διατηρεί κρεοπωλείο στην Αμαλιάδα, τονίζει πως όσον αφορά τις τιμές, είναι όπως οι περσινές και σε κάποια προϊόντα είναι λίγο ακριβότερες.
«Έχει ξεκινήσει η κίνηση στην αγορά της Αμαλιάδας και στις αρχές ο κόσμος έπαιρνε πατσές και άντερα προκειμένου να ετοιμάσει τη μαγειρίτσα. Ακολουθεί η παραγγελία για το τραπέζι του Πάσχα και έρχονται πολλοί την τελευταία μέρα και τα παίρνουν. Ο κόσμος ζητάει και τα παραδοσιακά, δηλαδή αρνί, κατσίκι, ενώ όσον αφορά τις τιμές, είναι όπως οι περσινές και σε κάποια προϊόντα είναι λίγο ακριβότερες».
«Ζητάνε περισσότερο το αρνί»
Ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος που διατηρεί κρεοπωλείο στα Κρέστενα τονίζει πως ο κόσμος ζητάει περισσότερο το αρνί.
«Ο κόσμος ζητάει περισσότερο το αρνί και ακολουθούν και τα άλλα προϊόντα για το Πασχαλινό τραπέζι. Οι τιμές είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πελάτες μας, άλλοι αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες και άλλοι λιγότερες, ανάλογα και με την οικονομική τους κατάσταση».
«Ο κόσμος σκέφτεται τι θα ξοδέψει»
Ο Παναγιώτης Βυθούλκας που διατηρεί κρεοπωλείο στην Αμαλιάδα τονίζει πως οι πωλήσεις αφορούν μικρότερες ποσότητες, αλλά ο κόσμος θα αγοράσει από όλα για το πασχαλινό τραπέζι.
«Έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά η κίνηση στην αγορά της Αμαλιάδας και ο κόσμος ζητάει από όλα και χοιρινό και αρνάκι και κατσικάκι. Δηλαδή και τα παραδοσιακά και τα άλλα προϊόντα κρέατος. Βέβαια οι πωλήσεις αφορούν μικρότερες ποσότητες, αλλά ο κόσμος θα αγοράσει απ’ όλα για το Πασχαλινό τραπέζι. Ο κόσμος σκέφτεται τι θα ξοδέψει και για αυτό πολλοί προτιμούν το χοιρινό που είναι πιο οικονομικό. Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα, με 12€ το κιλό το αρνάκι το ολόκληρο και 13€ το κατσίκι. Και όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά και εξαιρετικής ποιότητας».