ΠαΣοΚ: Πρόβα σύγκρουσης – Τι θα γίνει στο Πολιτικό Συμβούλιο
Τα στρατόπεδα στο ΠαΣοΚ, οι διαγραφές και οι αντιδράσεις – Ηρεμία πριν από την καταιγίδα.
Η βαριά σιδερένια πόρτα που βρίσκεται στην είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη θα κλείσει στις 12:00 ακριβώς. Στο ισόγειο της ιστορικής έδρας του ΠαΣοΚ, στο σημείο που συναντιούνται οι δημοσιογράφοι, θα πραγματοποιηθεί η μετεκλογική κι απολογιστική, συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Το κλίμα χαρακτηρίζεται τεταμένο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Προεδρικοί και δελφίνοι έχουν πάρει θέση κι έχουν ακονίσει τις προηγούμενες ημέρες τα «ξίφη» τους σε κανάλια, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα πόλεμο πλήκτρων, αναρτήσεων και σχολίων που δεν ωφελεί κανέναν.
Τα στρατόπεδα και ο Σπυρόπουλος
Από τη μία μεριά, στην όχθη της αμφισβήτησης ή μάλλον στην όχθη των δελφίνων όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, θα βρεθούν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Απόστολος Πάνας και Νίκος Παπανδρέου οι οποίοι έθεσαν θέμα ηγεσίας.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να γίνει μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση του αποτελέσματος και η Μιλένα Αποστολάκη μια νηφάλια συζήτηση για την περιορισμένη άνοδο του ΠαΣοΚ και την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης.
Παράλληλα, σφοδρή αντίδραση αναμένεται και από τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έχει αναφερθεί επανειλημμένα εναντίον της ηγετικής ομάδας και των επιλογών της.
Ερωτηματικό προκύπτει για την στάση της Ευαγγελίας Λιακούλη της οποίας οι δηλώσεις χαρακτηρίζονται ως αμφίσημες. Αλλά και του Παύλου Χρηστίδη που κάποιοι πιστεύουν πως μαζί με τον «Νέστωρα» της παράταξης Κώστα Σκανδαλίδη θα κρατήσουν ισορροπίες, σε μία εκρηκτική όπως προμηνύεται συνεδρίαση.
Στην απέναντι όχθη, την προεδρική, θα βρεθούν όλοι οι άλλοι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ελέγχει τα όργανα και δεν αναμένονται εκπλήξεις αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας. Ωστόσο, ένα από τα θέματα που αναμένεται πως θα τεθούν, εκτός από αυτό της εκλογικής αποτίμησης, είναι κι αυτό της νομιμοποίησης ή όχι του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου. Το θέμα αυτό αποκτά μία επιπλέον βαρύτητα καθώς ο κ. Σπυρόπουλος υπήρξε, εκτός από γραμματέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής, χωρίς όμως να καταφέρει αν εκλεγεί.
Διαγραφές και αντιδράσεις
Η προαναγγελθείσα συνεδρίαση έρχεται δύο ημέρες μετά την συνέντευξη του πρόεδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, την ανάλυση του αποτελέσματος, αλλά και την αποστροφή του για διαγραφές που έφερε αντιδράσεις. «Μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος και οι αποφάσεις, όποιος βγει με τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠαΣοΚ και το λέω ευθαρσώς» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η αιχμή του κ. Ανδρουλάκη, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον ομογάλακτο του, από τα νεανικά τους χρόνια στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της Νεολαίας ΠαΣοΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ο κ Κωνσταντινόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήκωσε το γάντι και δήλωσε «οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν» προσθέτοντας πως «μου έχει δώσει χρόνο μέχρι την ΚΕ, δηλαδή δέκα μέρες» κατέληξε.
Ηρεμία πριν από την καταιγίδα
Ως ηρεμία πριν από την καταιγίδα χαρακτηρίζουν προεδρικοί και δελφίνοι την χθεσινή ημέρα, που ομολογουμένως έπεσαν λίγο οι τόνοι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Stefan Löfven στο γραφείο του στη Βουλή. Εκεί, παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έδωσε την στήριξη του στο πρόσωπο του Αντόνιο Κόστα, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Χάρης Δούκας, βρέθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών. Από το πάνελ της συγκεκριμένης εκδήλωσης τόνισε μεταξύ άλλων πως η «διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα». Παίρνοντας ουσιαστικά αποστάσεις από τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη.
Βουλευτές και στελέχη προσέρχονται σήμερα για μία αναγνωριστική μάχη χαρακωμάτων. Με τους καλά γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για τους πρώτους διαξιφισμούς μίας προδιαγεγραμμένης εσωκομματικής σύγκρουσης που θα συνεχιστεί στο τέλος του μήνα, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.