Peking University: Τι θα συμβεί στην οικονομία της Κίνας το 2025 – Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του 2024, από 5,3% σε 4,7% και στη συνέχεια σε 4,6%, εγείροντας κύματα ανησυχίας
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του 2024, από 5,3% σε 4,7% και στη συνέχεια σε 4,6%, εγείροντας κύματα ανησυχίας
Έρχονται και άλλα μέτρα
Σύμφωνα με τον Huang Yiping, τόσο ο Pan όσο και ο Lan έχουν υποδείξει ότι έρχονται περισσότερα μέτρα τόνωσης, με τον Lan να σημειώνει ότι η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας έχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων της. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα για οικονομικούς δείκτες υψηλής συχνότητας, που τείνουν να ανταποκρίνονται ταχύτερα στις αλλαγές μακροοικονομικής πολιτικής, δείχνουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης άρχισαν να αποδίδουν σχεδόν άμεσα.Τον Οκτώβριο, η συνολική “κοινωνική χρηματοδότηση” (η συνολική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας) αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ενώ τα εκκρεμή τραπεζικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 7,7%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση, και κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης PMI μεταποίησης έφτασε το 50,1, μετά από τρεις μήνες κάτω από το όριο του 50, και αυξήθηκε ξανά, στο 50,3, τον Νοέμβριο.Σε ακόμη καλύτερα νέα, το ποσοστό ανεργίας στις αστικές περιοχές που μετράται μέσω ερευνών μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο, φτάνοντας το 5%. Ακόμη και η αγορά ακινήτων παρουσίασε μικρή βελτίωση, αν και οι πωλήσεις γης και οι επενδύσεις σε ακίνητα παραμένουν αδύναμες. Εάν αυτές οι θετικές τάσεις συνεχιστούν, η ανάπτυξη του ΑΕΠ πιθανότατα θα επιστρέψει κοντά στο 5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Ωστόσο, η προοπτική για το 2025 είναι λιγότερο σαφής. Εάν η Κίνα θέλει να επιτύχει ανάπτυξη 5% το επόμενο έτος –με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης– οι πολιτικοί ιθύνοντες θα πρέπει να ξεπεράσουν τρεις βασικές προκλήσεις, ξεκινώντας με τη σταθεροποίηση του τομέα ακινήτων, ο οποίος συνεισφέρει περίπου 20% της ανάπτυξης του ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει το 70% του πλούτου των νοικοκυριών.
Η δεύτερη πρόκληση είναι οι ισολογισμοί των τοπικών κυβερνήσεων. Η έλλειψη πόρων έχει ωθήσει πρόσφατα τις τοπικές αρχές να μειώσουν τις δαπάνες, όπως με τη μείωση των μισθών των αξιωματούχων, και να αναζητήσουν έσοδα, όπως με την επιδίωξη παλαιών εταιρικών φόρων, ακόμη και τη σύλληψη ιδιωτών επιχειρηματιών από άλλες περιοχές. Τίποτα από αυτά δεν είναι θετικό για την ανάπτυξη.Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι οι δαπάνες πλέον υπερβαίνουν τα δημοσιονομικά έσοδα, τα οποία δεν ενισχύονται πλέον από τις πωλήσεις γης και τους μηχανισμούς επενδύσεων των τοπικών κυβερνήσεων. Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να μεταφέρει σημαντικά ποσά στις τοπικές αρχές. Πιο θεμελιωδώς, η Κίνα χρειάζεται να αναδιαμορφώσει την κατανομή των δημοσιονομικών ευθυνών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Κίνα το 2025 είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα κατά το πρώτο έτος της θητείας του. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 3% του ΑΕΠ της, τέτοιοι δασμοί – ή ακόμη και πολύ χαμηλότεροι – θα είχαν ουσιαστική επίπτωση στην ανάπτυξη το 2025. Για παράδειγμα, η επενδυτική τράπεζα UBS προέβλεψε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2025.Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στην Κίνα σχετικά με το εάν η οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή περισσότερη μακροοικονομική τόνωση. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται και τα δύο. Ένα αποφασιστικό πακέτο τόνωσης, με ισχυρό δημοσιονομικό σκέλος, πρέπει να προηγηθεί• αυτό θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά άμεσα. Αλλά μόλις τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο, η κυβέρνηση θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των επενδυτών και των επιχειρηματιών.Τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνηση της Κίνας έχει δημοσιεύσει αρκετά έγγραφα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, «δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν έχουν πειστεί πλήρως, πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, εφαρμόζοντας – τολμηρά και εμφανώς – ορισμένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, όπως η ενίσχυση της προστασίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο περιορισμός της επιθετικής εξέτασης παλαιών φορολογικών αρχείων από τοπικούς αξιωματούχους για εξεύρεση οφειλών θα συνέβαλε επίσης σημαντικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» καταλήγει ο Huang Yiping.
www.bankingnews.gr