Ποια είναι τα ‘κλειδιά’ που λύνουν τον γρίφο μίας τρίτης τετραετίας για ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη
Γιατί το Μαξίμου θεωρεί το 2025…γέφυρα που οδηγεί μέχρι την εθνική κάλπη του 2027. Τα “στοιχήματα”, οι “γέφυρες” σε ψηφοφόρους και τα μέτωπα που αναζητούν απαντήσεις.
Συνεχης ενημερωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Θα δώσω τη μάχη των εκλογών, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας το 2027, την υγειά μας να έχουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου”. Έχοντας εδώ και εβδομάδες θέσει τέλος σε μία σεναριολογία που τον ήθελε να πραγματοποιεί έτερες σκέψεις για το πολιτικό του μέλλον, όπως για παράδειγμα τη μετακίνηση σε μία από τις θέσεις-κλειδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο πρωθυπουργός χαράσσει ρότα ολοκλήρωσης και του δεύτερου τετραετούς κύκλου της κυβερνητικής παράταξης.
Ο κ. Μητσοτάκης, που τοποθετεί την ερχόμενη εθνική κάλπη την άνοιξη του 2027 (κι αυτό καθώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης) αποτυπώνει τις πολιτικές του σκέψεις. Σε 30 μήνες από τώρα θα διεκδικήσει το ρεκόρ της τρίτης συνεχόμενης επανεκλογής του. Κάτι που ουδείς άλλος πρωθυπουργός έχει καταφέρει από το 1974 μέχρι σήμερα. Θα το καταφέρει; Ουδείς σε μία περίοδο πυκνού πολιτικού χρόνου, δυόμισι χρόνια πριν την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να… μαντέψει ή να στοιχηματίσει. Τα δεδομένα, στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι ξεκάθαρα. Η Νέα Δημοκρατία, με…πληγωμένα τα ποσοστά της στη μετά την ευρωκάλπη εποχή, με την πλειονότητα των πολιτών (όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις) να στέκεται αρνητικά απέναντι στις…γαλάζιες κινήσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση κομβικών προβλημάτων, παραμένει φαβορί, με βάση την ανάγνωση των συσχετισμών. Εάν το κυβερνών κόμμα θα είναι εξίσου δυνατό ή οι αντίπαλοί του (κυρίως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη) θα έχουν πείσει για τη δική τους ικανότητα στη διακυβέρνηση θα απαντηθεί από το χρόνο. Ή ακόμα και από τα αποτελέσματα που θα παράξει η κυβέρνηση εντός του 2025, το οποίο για τους… γαλάζιους και τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετατρέπεται σε…γέφυρα για ένα καλύτερο 2026, για ένα καλύτερο 2027 για την κοινωνία. Την ίδια τη χώρα. Το οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό ίχνος που θα αφήσει αυτό που οι…γαλάζιοι χαρακτηρίζουν ως επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση διαρκείας, με αιχμή τον επόμενο μεταρρυθμιστικό κύκλο.
Ο οδικός χάρτης
“Οι κατευθύνσεις του 2025 είναι μέρος μίας διαδρομής που μας οδηγεί έως το 2027. Από τη μια πλευρά να υπερβαίνουμε εμπόδια και καθυστερήσεις δεκαετιών, από την άλλη να αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να κοιτά πάντα μπροστά”, συνηθίζει να σημειώνει ο πρωθυπουργός, στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να προτάσσει την έννοια της “σταθερότητας”, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (όπως το Βερολίνο και το Παρίσι) σε μία επιχείρηση που έχει ως βασικό συστατικό στοιχείο την ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με την “πρόοδο” και τις “μεταρρυθμίσεις”. Η νέα χρονιά που…ξημέρωσε εδώ και λίγες ώρες κρύβει…εσωτερικές και διεθνείς παγίδες. Το κορυφαίο ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει να ταλανίζει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών. Οι…κίτρινες κάρτες για την καθημερινότητα εμφανίζονται τακτικά στις έρευνες κοινής γνώμης, με τους πολίτες να ζητούν περισσότερο έργο στα μέτωπα της Υγείας, της Παιδείας, της ασφάλειας, της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
“Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, όπως και τις παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να υπερβούμε. Όμως, έχουμε αποδείξει ότι με σύμμαχο την κοινωνία η χώρα μας κινείται με ταχύτητα και πάντα μπροστά”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σε άρθρο του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”, τοποθετώντας τον πήχη της επιτυχίας για το 2025. Οι περιλάλητοι “μπλε φάκελοι” βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπουργών, μαζί με την πρωθυπουργική υπενθύμιση. Ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού. Αναφέρθηκε και νωρίτερα. Συζητείται, άλλωστε, πολλαπλώς στα…γαλάζια πηγαδάκια. Το έτος που μόλις…χάραξε είναι, ίσως, το πιο κρίσιμο στην σχεδόν εξαετή πορεία της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς περιλαμβάνει:
– 89 νομοσχέδια που πρέπει να κατατεθούν προς ψήφιση στη Bουλή.
– 130 υπουργικές αποφάσεις που θα υλοποιήσουν παλαιότερους και νέους νόμους.
– 101 διαγωνισμούς που πρέπει να προκηρυχθούν.
– 244 συμβάσεις δημοσίων έργων.
Το πόσο γρήγορα θα… τρέξουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, με κοινωνικό πρόσημο θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, το περιβάλλον που θα βρεθεί η Νέα Δημοκρατία σε 364 ημέρες από σήμερα. Θα κρίνει, επίσης σε μεγάλο βαθμό, το πώς θα διαμορφωθεί η δυναμική των κομμάτων, πριν την τελική στροφή προς την εθνική κάλπη του 2027. Θα κρίνει, εξίσου, την επιτυχία που θα έχουν τα…σινιάλα της Ηρώδου Αττικού 19 όσον αφορά στο αφήγημα της πραγματικής σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η κυβέρνηση ρίχνει νέες γέφυρες προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είναι εμφανές ότι θέλει να προλάβει κάθε σημάδι… μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήδη έχουν λάβει το σήμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το έργο τους, ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις βρίσκονται στο…μικροσκόπιο του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, η αξιολόγηση είναι διαρκής. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη σεναριολογία του ανασχηματισμού, η οποία εσχάτως έκανε την εμφάνισή της.
Τα… ντεσιμπέλ της δυναμικής, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία να πορευθούν, με…δυνατά χαρτιά στο τραπέζι για τη διεκδίκηση μίας τρίτης τετραετίας, περνούν μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Ποιες είναι αυτές;
Η ανάπτυξη της οικονομίας
– Η ενίσχυση των εισοδημάτων, με τελικό στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.
– Οι μόνιμες μειώσεις φόρων, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.
– Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
– Η ολοκλήρωση επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας.
– Η υλοποίηση μίας κοινωνικής ατζέντας, με πρόταγμα την Υγεία, την Παιδεία, το στεγαστικό, το δημογραφικό, την ασφάλεια.
– Την περαιτέρω πτώση της ανεργίας.
– Την άμβλυνση των ανισοτήτων.
“Οι φόροι και εισφορές εξακολουθούν να μειώνονται…Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι πια ένα “ευχολόγιο” αλλά έχει απτά αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα και δημιουργεί τις βάσεις για περαιτέρω μειώσεις των επιβαρύνσεων, ιδίως για τη μεσαία τάξη”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, σε άρθρο του στο “Βήμα”. Θα κατορθώσει η κυβέρνηση εντός του 2025 να ξεπεράσει τυχόν αρρυθμίες; Θα κατορθώσει να φέρει στην πρώτη γραμμή και, κυρίως, να ολοκληρώσει πολιτικές για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μία καλύτερη δημόσια Παιδεία, για μία καλύτερη καθημερινότητα; Θα κατορθώσει να βρει απαντήσεις στο μείζον πρόβλημα της ακριβής στέγης και στο επιτακτικό αίτημα για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά και των ευάλωτων εισοδημάτων; Θα κατορθώσει το… γαλάζιο οικοσύστημα να βρει απαντήσεις στην, έτσι κι αλλιώς, αναμενόμενη φθορά μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης; Στο κατά πόσο αυτά τα ερωτήματα θα έχουν στο τέλος του 2025 περισσότερα…ναι στον κυβερνητικό λογαριασμό θα είναι μία πρώτη, αν και ουσιαστική ένδειξη, για τη δυναμική με την οποία η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός θα μπουν στη… μάχη για μία τρίτη θητεία. Το έχει ζητήσει, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης από τους πολίτες. Να κρίνουν την κυβέρνηση το 2027, με βάση την υλοποίηση όσων εξαγγελιών πρωταγωνίστησαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2023. Αυτό είναι το…σταθερό σημείο, στην… κούρσα των επόμενων δυόμισι ετών.
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
09:52
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπόσχεται να αγωνιστεί το 2025 τόσο “στο πεδίο της μάχης” όσο και “στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”
09:43
Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις στην ορκωμοσία του Μαδούρο
09:39
Ο Τραμπ θα παρευρεθεί στην κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
09:32
Με μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ αναμένεται να εξοπλιστεί η Ελλάδα μέσα στους επόμενους 19 μήνες
09:25
ΕΕ: Η Πολωνία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη εξαμηνιαία προεδρία
09:19
Τα σημαντικά γεγονότα που αναμένεται να καθορίσουν την επιστήμη το 2025
09:15
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου ανήμερα την Πρωτοχρονιά με drones
09:00
Ηπειρωτική Βιοµηχανία Εµφιαλώσεων: Διαρκής ανάπτυξη με επενδύσεις και σχέση ποιότητας-τιμής
08:54
Θετικός στον κορωνοϊό ο Κ. Τασούλας – Δεν θα παραστεί στην πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών
08:46
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στη Νότια Κορέα: Οι ερευνητές καταφόρτωσαν τα πρώτα δεδομένα από το ένα από τα μαύρα κουτιά
Ο Γενικός Δείκτης και οι 3.750 μονάδες
Ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει… την Τουρκία
Ποιο είναι το αεροδρόμιο-έκπληξη που θα μετατραπεί σε κόμβο cargo
Μύθοι και αλήθειες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από τις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς
Μειώσεις φόρων, νέες φοροαπαλλαγές και αυξήσεις αποδοχών φέρνει το 2025
Έκτη ακριβότερη στην ΕΕ η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού το 2024
Η μάχη για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και το μηδενιστικό στιλ του Τραμπ
Ποια είναι τα “κλειδιά” που λύνουν τον γρίφο μίας τρίτης τετραετίας για ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη
“Μποναμάς” 296 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Ελλάκτωρ
Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από τις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς
(4)
Έκτη ακριβότερη στην ΕΕ η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού το 2024
(4)
Ο Μασκ συνεχίζει την καμπάνια υπέρ της ακροδεξιάς στη Γερμανία – Ετοιμάζει δημόσια συζήτηση με την επικεφαλής της AfD
(2)
Οι νέες τιμές των διοδίων στην Ολυμπία και την Ιόνια οδό, στον Μορέα και στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου
(1)
Μειώσεις φόρων, νέες φοροαπαλλαγές και αυξήσεις αποδοχών φέρνει το 2025
(1)
Ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει… την Τουρκία
(1)
Ο Γενικός Δείκτης και οι 3.750 μονάδες
(1)