«Πόλεμος» στο Δήμο Κω για την Πολιτική Προστασία: «Πού πήγαν 173.000 ευρώ;»
«Πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ της δημοτικής αρχής στην Κω και τις αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαχείριση των πόρων για την Πολιτική Προστασία. Την αρχή έκανε ο Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης, εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος με τη Δύναμη Αλλαγής αλλά και υπάλληλος του Δασονομείου, ο οποίος με δηλώσεις του στο Βήμα της Κω, επέρριψε ευθύνες στο δήμο για […]
«Πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ της δημοτικής αρχής στην Κω και τις αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαχείριση των πόρων για την Πολιτική Προστασία.
Την αρχή έκανε ο Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης, εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος με τη Δύναμη Αλλαγής αλλά και υπάλληλος του Δασονομείου, ο οποίος με δηλώσεις του στο Βήμα της Κω, επέρριψε ευθύνες στο δήμο για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών στα δάση του νησιού.
Ο Δήμος Κω απάντησε με οργισμένη ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσαμπουνιάρης γνωρίζει ότι «διεκδικούμε την υλοποίηση δράσεων προστασίας των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά συναντούμε όχι μόνο την άρνηση μα και την απειλή να οδηγηθούμε στη δικαιοσύνη».
Ο. κ. Τσαμπουνιάρης επανήλθε με νέα παρέμβαση, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να απαντήσει «πού πήγαν οι 173.000 € που πήρε τα 2 τελευταία χρόνια για την Πολιτική Προστασία».
Η ανακοίνωση του Δήμου Κω:
Κάποιοι νομίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν τελειώσει και κινδυνολογούν ως υποψήφιοι δημοτικής παράταξης, αντί να αντιληφθούν ότι η θεσμική τους θέση επιβάλλει σοβαρότητα και ευθύνη.
Είναι εξαιρετικά λυπηρό, όσο και εξοργιστικό, ο κ. Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης, εκλεγμένος σύμβουλος με τη Δύναμη Αλλαγής αλλά και υπάλληλος του Δασονομείου, να επιρρίπτει ευθύνες στο δήμο, με δηλώσεις του στο «Βήμα της Κω», για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών στα δάση του νησιού, αντί να αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που ανήκει.
Γνωρίζει πως ως Δήμος Κω, αλλά και συνολικά ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικούμε την υλοποίηση δράσεων προστασίας των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά συναντούμε όχι μόνο την άρνηση μα και την απειλή να οδηγηθούμε στη δικαιοσύνη.
Ο Δήμαρχος και τα στελέχη του δήμου βροντοφωνάζουν με όλη την ένταση της φωνής τους, ότι οι αντιπυρικές ζώνες προστατεύουν και δεν προκαλούν αλλοίωση στο περιβάλλον.
Διεκδικούν πως πρέπει να υπάρξει εθνική πολιτική για τα δάση και ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την στελέχωση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου και πολύ περισσότερο του Δασονομείου Κω.
Συναντούν όμως κλειστές πόρτες, όπως άλλωστε και ο ίδιος διαπιστώνει, για αυτό ας ρίξει αλλού τις ευθύνες και ας αφήσει τον δήμο έξω από την κριτική του.
Η προστασία των δασών απαιτεί συνεργασία, συμπόρευση, εμπιστοσύνη και κατανόηση της σπουδαιότητας τους από όλους όσοι εμπλέκονται θεσμικά.
Δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή εκτόνωσης.
Αναλυτικά η απάντηση του Χριστόδουλου Τσαμπουνιάρη:
Φίλες και φίλοι,
Με παρέμβαση μου σε τοπική εφημερίδα σχετικά με την κατάσταση στα δάση του νησιού και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία και την εξυγίανση τους, αποτύπωσα την κατάσταση και με ευθύνη και σοβαρότητα που απορρέει από την θέση του υπαλλήλου του Δασονομείου, εξήγησα το ρόλο που πρέπει να αναλάβει καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς.Στο πλαίσιο αυτό είπα ότι δόθηκαν χρήματα και το 2023 αλλά και το 2024 στο Δήμο της Κω για την Πολιτική Προστασία συνολικά 173000 ευρώ.
Αντί να λυπάται και να εξοργίζεται λοιπόν η Δημοτική Αρχή ας απαντήσει δημόσια σε ποιες δράσεις δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα.
Επιπλέον λέει ότι διεκδικεί και συναντά άρνηση, απειλές και κλειστές πόρτες.
Ας κατονομάσει λοιπόν δημόσια ποιοι αρνούνται, απειλούν και βρίσκονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Η Δημοτική Αρχή, η οποία είναι γνωστό ότι έχει αλλεργία στην κριτική, αντί να απαντήσει σε όλα αυτά, θεώρησε την παρέμβαση μου ως κινδυνολογία και πρόθεση για αντιπολίτευση λόγω της άλλης μου ιδιότητας αυτής του αυτοδιοικητικού για 30 και πλέον συναπτά έτη.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αν αυτός ήταν ο στόχος μου υπάρχουν δεκάδες άλλοι λόγοι για να το κάνω αφού η συνολική παρουσία της Δημοτικής Αρχής και κυρίως η παρουσία της στις
Κοινότητες είναι ανεπαρκής σε όλους τους τομείς.Αυτό είναι κοινή διαπίστωση και δεν νομίζω ότι χωράει αμφισβήτηση.
Για αυτά όμως θα επανέλθω με την ιδιότητα του Κοινοτικού Συμβούλου της Κοινότητας Πυλίου της οποίας η εγκατάλειψη συνεχίζεται.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο, οι περιβαλλοντικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων επιδεινώνουν τα προβλήματα και κάνουν τις παρεμβάσεις στα δάση μας πιο επιτακτικές από ποτέ.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της συναντίληψης ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.