Politico: Τα αναδυόμενα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης – Τέσσερις στοχαστές παρουσιάζουν τις προβλέψεις τους για την επόμενη νέα τάξη πραγμάτων
Καθώς η νέα ισορροπία ισχύος επανέρχεται, αναμένεται να αναδυθούν νέοι πόλοι επιρροής.
Politico: Τα αναδυόμενα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης – Τέσσερις στοχαστές παρουσιάζουν τις προβλέψεις τους για την επόμενη νέα τάξη πραγμάτων
Τελευταία Νέα
Καθώς η νέα ισορροπία ισχύος επανέρχεται, αναμένεται να αναδυθούν νέοι πόλοι επιρροής.
Η πολιτική του απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους δασμούς θα προκαλέσει αστάθεια σε μια ήπειρο όπου το πολιτικό και πολιτειακό κατεστημένο τελεί ήδη σε αδυναμία.
Καθώς η νέα ισορροπία ισχύος επανέρχεται, αναμένεται να αναδυθούν νέοι πόλοι επιρροής.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Politico ζήτησε από μια ομάδα κορυφαίων στοχαστών — ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων με ειδικότητες που καλύπτουν από την μεσαιωνική περίοδο μέχρι και τη σύγχρονη εποχή — να μοιραστούν τις προβλέψεις τους για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.
Desmond Dinan: Η επιστροφή της Βαρσοβίας
Σύμφωνα με τον Desmond Dinan, καθηγητή δημόσιας πολιτικής στη Σχολή Πολιτικής και Κυβέρνησης του Πανεπιστημίου George Mason, «η ανάδειξη της Πολωνίας ως κέντρου ισχύος οφείλεται εν μέρει στην κατάρρευση του παραδοσιακού πυλώνα Γαλλίας-Γερμανίας και στην αυξανόμενη σημασία των μεθοριακών χωρών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οφείλει επίσης πολλά στην αλλαγή της κυβέρνησης το 2023 και στην επιστροφή του Donald Tusk στην πρωθυπουργία.
Σε μια επίδειξη του νέου αναβαθμισμένου ρόλου της Πολωνίας τον περασμένο μήνα -μόλις μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ- ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslav Sikorsky φιλοξένησε τους ομολόγους του από τα πέντε μεγαλύτερα μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη λήψη μέτρων στήριξης για την Ουκρανία μεταξύ των πιο στρατιωτικά ικανών χωρών της Ευρώπης.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Tusk συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής των ηγετών χωρών της Βαλτικής, η οποία κατέληξε σε κοινή δήλωση για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση με τη Σουηδία.
Είναι ξεκάθαρο ότι το άστρο της Πολωνίας φωτίζει τις προοπτικές της ΕΕ σε μια αλλιώς ζοφερή περίοδο.
Ο Sikorsky, ιδιαίτερα, είναι ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές. Πραγματικός ατλαντιστής, θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει το θερμόμετρο να πέσει κάτω από το μηδέν στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον — είτε σε Κελσίου είτε σε Φαρενάιτ.
Έχοντας δουλέψει στην Ουάσιγκτον επί σειρά ετών, θα αξιοποιήσει τις πολλές επαφές του για να μετριάσει τα χειρότερα ένστικτα της διοίκησης Τραμπ 2.0.
Ο Sikorsky ήταν ευρωσκεπτικιστής τότε, αν και σε πιο ήπια μορφή από αυτή που επικρατεί σήμερα.
Γέλασε με τη Στρατηγική της Λισαβόνας και ειρωνεύτηκε τη συνθήκη που καθιερώνει το Σύνταγμα για την Ευρώπη κατά τη διαδικασία επικύρωσης.
Αλλά, όπως υποδεικνύει η πρόσφατη πορεία του από ήπιο ευρωσκεπτικιστή σε πυλώνα του ευρωπαϊκού κατεστημένου, μπορεί να μεταμορφώνεται – κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει να κερδίσει την εύνοια του Trump.
Αν και ο Sikorsky προσπάθησε ανεπιτυχώς να γίνει ο υποψήφιος του κόμματός του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, φαίνεται ως το κατάλληλο άτομο για τη θέση.
Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να κάνει καλή εντύπωση στον εύπιστο μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Sikorsky θα μπορούσε να παίξει το παλιό του κόλπο, απλώς με την αντίστροφη σειρά.
Θα μπορούσε να συμπυκνώσει τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα μικρό βιβλιαράκι. Φυσικά, θα έπρεπε να το ονομάσει διαφορετικά — ίσως «Σύνταγμα της ΕΕ»;
Στη συνέχεια, θα μπορούσε να το βγάλει σε κρίσιμες στιγμές στην Ουάσιγκτον, καταπλήσσοντας τη νέα διοίκηση με την εξυπνάδα του και την ευελιξία της ΕΕ, βοηθώντας να τελειώσει η ψύχρα στις διατλαντικές σχέσεις.
Eleanor Janega: Η νέα αριστερά
Όπως αναφέρει η Eleanor Janega, ιστορικός και δημοσιογράφος, ειδικευμένη στην προπαγάνδα και την ύστερη μεσαιωνική και πρώιμη νεωτερική περίοδο, «Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους ψηφοφόρους της αριστεράς.
Τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, πρώην κεντροαριστερές παρατάξεις ξεκίνησαν να αποκλείουν τους αριστερούς ακτιβιστές και να εκδιώχνουν την παραδοσιακή τους βάση ψηφοφόρων: Το Εργατικό Κόμμα πραγματοποίησε εκστρατεία για να απομακρύνει τους αριστερούς από το κόμμα και τώρα υπερηφανεύεται για τα σχέδια να σκληρύνει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί έκαναν εκστρατεία και υποσχέθηκαν θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο σε Ρεπουμπλικάνους, περισσότερο από όσο μίλησαν για ζητήματα ανισότητας πλούτου.
Και στις δύο περιπτώσεις, με την αριστερά να μην έχει πραγματική εκπροσώπηση, οι αριστεροί ψηφοφόροι έμειναν σπίτι.
Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, είδαμε ότι μια ευρεία αριστερή συμμαχία μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και να εμποδίσει τις ακραία δεξιές τάσεις, με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron να διορίζει πρωθυπουργό εντέλει από το κόμμα, τον δεξιό Michel Barnier, ο οποίος υποστήριζε (έκπληξη!) αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση από μη ευρωπαϊκές χώρες (o Barnier ανετράπη από τη Le Pen).
Έτσι, με τα παραδοσιακά κόμματα να δείχνουν αδιαφορία για τα συμφέροντα της αριστεράς και την προθυμία να απογοητεύσουν, αποξενώσουν και απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους, πού μπορούν να στραφούν αυτοί που επιθυμούν έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο για να βρουν ελπίδα και δύναμη το 2025;»…
Mike Duncan: Οι καλύτεροι φίλοι του Trump
Ο Mike Duncan είναι podcaster και συγγραφέας πολιτικής ιστορίας, πιο γνωστός για τα βραβευμένα podcasts “History of Rome” (2007–2012) και “Revolutions”.
Όπως λέει, «Μεταξύ των μεγαλύτερων ευεργετηθέντων από τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ θα είναι οι ολιγάρχες της Silicon Valley που κατέχουν τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας μας.
Ο Elon Musk αγόρασε αυτό που κάποτε ήταν το Twitter, χειραγώγησε τους αλγόριθμούς του και, ως αποτέλεσμα, έβαλε και αυτός το χεράκι του για την εκλογή του Trump. Όπως και οι Peter Thiel και ο Marc Andreessen…
Τώρα θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο για να προωθήσουν μια ψευδοφιλελεύθερη ατζέντα που επιδιώκει να καταργήσει το ρυθμιστικό κράτος και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τους θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, χωρίς εποπτεία.
Ο βασικός τους στόχος είναι η επέκταση της προσωπικής τους περιουσίας, αλλά για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, θα παραμορφώσουν τον παγκόσμιο λόγο για να αντανακλά τις δικές τους αντιλήψεις, ενώ θα αντιμετωπίσουν ελάχιστη αντίσταση από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ουάσιγκτον.
Εν τω μεταξύ, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα της τελευταίας δεκαετίας είναι η μετανάστευση, και ο Trump έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα περιοριστεί στο να εμποδίσει νέους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αλλά θα απελάσει και εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη βρίσκονται εκεί.
Για να πετύχει αυτόν τον στόχο, θα στραφεί στον αντι-μετανάστη φανατικό Stephen Miller — τον αρχιτέκτονα των πιο σκληρών πολιτικών του Trump κατά τα πρώτα του χρόνια στην εξουσία.
Και ο Miller θα συνεργαστεί με τον νέο τσάρο των συνόρων Tom Homan, για να απελάσουν εκατομμύρια κατοίκους που ζουν χρόνια εκεί, ανεξαρτήτως του ανθρώπινου ή οικονομικού κόστους.
Ακόμα και αν η εσωτερική ατζέντα του Trump αποτύχει, ο Miller και ο Homan θα έχουν ελεύθερο πεδίο να ακολουθήσουν τις πιο σκληρές πολιτικές που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Τέλος, στη διεθνή σκηνή, η νίκη του Trump θα ενδυναμώσει δύο ηγέτες που εμπλέκονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin θα χαρεί με την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο.
Αναμένονται κινήσεις του Trump για μείωση της βοήθειας στην Ουκρανία και να υιοθετήσει την ερμηνεία του Putin για τον πόλεμο: ότι είναι η λογική επιδίωξη των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας.
Τo 2025 θα μπορούσε πολύ εύκολα να σηματοδοτήσει μια αποφασιστική στροφή υπέρ του Putin.
Ο άλλος ηγέτης που θα ενδυναμωθεί από τη νίκη του Τραμπ είναι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έκανε ελάχιστα για να ανακόψει τη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά με τον Trump στο Λευκό Οίκο, ο Netanyahu θα αισθάνεται πλέον ελεύθερος να φτάσει την σύγκρουση στο λογικό της τέλος: να εκκαθαρίσει τη Γάζα από όλους τους Παλαιστίνιους και να προσαρτήσει την περιοχή».
Caterina Froio: Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης
Η Caterina Froio είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Sciences Po.
Όπως γράφει, «Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εξελίσσονται σε ισχυρούς καταλύτες για κοινωνικές αλλαγές.
Το 2025, θα βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής σύγκρουσης — τόσο διαμορφώνοντας όσο και διαμορφωνόμενα από ευρύτερες κοινωνικές μεταμορφώσεις.
Σήμερα, τα φοιτητικά κινήματα δημιουργούν συνδέσεις για να συντονίσουν κοινωνικούς αγώνες υπό ολοένα και πιο αυταρχικά καθεστώτα, αναλαμβάνοντας δράση για το κλίμα, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Η τεκμηρίωση των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων από αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Γάζα, έχει αποκτήσει παγκόσμια προσοχή, φτάνοντας μέχρι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα αντιμετωπίζει σημαντική αντίδραση. Οι ακροδεξιές εκστρατείες στοχεύουν συστηματικά τα πανεπιστήμια, προσπαθώντας να απονομιμοποιήσουν την έρευνα που αμφισβητεί δυσάρεστες ιστορικές και σύγχρονες πραγματικότητες.
Τομείς όπως η επιστήμη του κλίματος, οι σπουδές φύλου, η θεωρία της φυλετικής διάκρισης και η ηθική της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Η αντίσταση και επιβίωση των ακαδημαϊκών σε αυτούς τους τομείς θα είναι καθοριστική.
Η έρευνα για το κλίμα, για παράδειγμα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης των πολιτικών και εταιρικών αφηγήσεων που προτεραιοποιούν τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της επιβίωσης του πλανήτη.
Οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές δεν περιορίζονται στην καταγραφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης• αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προσαρμογή στο κλίμα.
Η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, εν τω μεταξύ, έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο τομέα στον οποίο τα πανεπιστήμια εξετάζουν τα βαθιά ηθικά και πρακτικά ζητήματα της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Οι ερευνητές δημιουργούν πλαίσια για υπεύθυνη καινοτομία που δίνουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα και την ισότιμη πρόσβαση — συχνά σε άμεση αντίθεση με ισχυρούς ιδιωτικούς παράγοντες όπως ο Elon Musk.
Αυτό παρουσιάζει στη ηγεσία των πανεπιστημίων ένα πρωτοφανές ηθικό δίλημμα.
Οι διοικητές δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν ουδέτεροι στους κλιμακούμενους «πολέμους πολιτισμού» μεταξύ ανταγωνιστικών κοινωνικών αξιών.
Και οι αποφάσεις τους -είτε να προστατέψουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και να στηρίξουν τους ευάλωτους ερευνητές είτε να υποχωρήσουν- θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τη δημοκρατική σταθερότητα.
Καθώς τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας ανακατευθύνουν τις ισορροπίες και οι αυταρχικές τάσεις αναζωπυρώνονται, τα πανεπιστήμια προσφέρουν έναν κρίσιμο αντίβαρο στην αποδόμηση της δημοκρατίας.
Είναι χώροι όπου φανταζόμαστε εναλλακτικά μέλλοντα, αναλύουμε συστημικές αδικίες και αντιλαμβανόμαστε τη συλλογική αντίσταση.
Η μεταμόρφωση είναι θεμελιώδης: Τα πανεπιστήμια δεν είναι πια απλώς εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι καθοριστικοί παράγοντες στην παγκόσμια μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη, αντιτάσσονται στις υπάρχουσες εξουσίες και προσφέρουν κρίσιμες προοπτικές που αμφισβητούν τα κυρίαρχα αφηγήματα.
www.bankingnews.gr
Ρoή Ειδήσεων
Δείτε επίσης
‘);
document.write(‘
if(f>48){
//pancreta
document.write(‘‘);
}else if(f>36){
//lidl
document.write(‘‘);
}else if(f>24){
document.write(‘‘);
}else{
//allianz
document.write(‘‘);
}
document.write(‘
‘);
document.write(‘
if(f>40){
document.write(‘‘);
}else if(f>30){
//metropolitan
document.write(‘‘);
}else if(f>20){
document.write(‘‘);
}else if(f>10){
document.write(‘‘);
}else{
document.write(‘‘);
}
document.write(‘
‘);
‘);
//——
document.write(‘
if(f<10){
//dovalue-finthesis-stegastiko
document.write(‘‘);
}else if(f<20){
//dovalue-finthesis
document.write(‘‘);
}else if(f<30){
document.write(‘‘);
}else if(f<50){
document.write(‘‘);
}else{
document.write(‘‘);
}
document.write(‘
‘);
//—–
//document.write(‘
‘);
//document.write(‘
‘);
//window.scrollTo(0,0);
}else{
//left
document.write(”);
//right
document.write(”);
}