Πολιτική κρίση στη Γεωργία για το νομοσχέδιο των «ξένων πρακτόρων» – Απόσυρση ζητούν ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ουάσινγκτον
Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται μπροστά από το κοινοβούλιο της Γεωργίας στην Τιφλίδα – Τι προβλέπει ο αμφιλεγόμενος νόμος περί ξένων πρακτόρων
Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται μπροστά από το κοινοβούλιο της Γεωργίας στην Τιφλίδα – Τι προβλέπει ο αμφιλεγόμενος νόμος περί ξένων πρακτόρων
Ασημίνα Αγγελίνη
15.05.2024, 15:02
Χθες κατά την τρίτη και τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου περί ξένων πρακτόρων, 84 Γεωργιανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 30 κατά. Ωστόσο, Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έσπευσαν να καλέσουν την κυβέρνηση της Τιφλίδας να αποσύρει άμεσα τον νόμο τον οποίο, όπως είπαν, δεν είναι προς όφελος της χώρας αφού δεν την πάει μπροστά.
Μέσω του Twitter, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟΦάρα Ντακλάλαχ, έγραψε:«Προτρέπουμε τη Γεωργία να αλλάξει πορεία και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία».
Η έγκριση του νόμου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο της Γεωργίας στην πορεία της προς την ΕΕ, τονίζουν από την πλευρά τους ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν. Επισημαίνουν ακόμη η επιλογή για την πορεία προς τα εμπρός είναι στα… χέρια της Γεωργίας.
«Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αποσύρουν το νόμο, να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην πορεία προς την ΕΕ και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στα 9 βήματα», αναφέρουν, τονίζοντας πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Γεωργιανούς που εργάζονται για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν έξω από τη Βουλή της Γεωργίας, κάνοντας λόγο για ένα ρωσικού τύπου νομοσχέδιο που εμποδίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τιφλίδας θεωρεί ότι με τον νόμο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στη χρηματοδότηση.
Oι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την Τιφλίδα, ενώ ήδη η Ε.Ε. προειδοποίησε την κυβέρνηση της Γεωργίας ότι η υιοθέτηση του νόμου αυτού θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ευρωπαική οικογένεια.
Την ίδια ώρα, μπροστά από το κοινοβούλιο παραμένουν από χθες χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζοντας την οργή τους και φωνάζοντας «Όχι στον ρωσικό νόμο». Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη με τις αρχές να συλλαμβάνουν δεκάδες διαδηλωτές επειδή «δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές της αστυνομίας», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας.
Τώρα ο νόμος πρέπει να λάβει την έγκριση από την πρόεδρο της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο. Ωστόσο το κοινοβούλιο μπορεί να το παρακάμψει διεξάγοντας νέα ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, όπως μεταδίδει το CNN.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος περί ξένων πρακτόρων
Βάσει του σχετικού νόμου, όλοι οι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα χαρακτηρίζονται ξένοι πράκτορες.
Οι επικριτές του το έχουν χαρακτηρίσει «ρωσικό νόμο», καθώς το συγκρίνουν με τη νομοθεσία του Κρεμλίνου που χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιήσει τους αντιπάλους του Πούτιν. Επιπλέον, πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, καθώς θα καθορίσει αν η Γεωργία θα προχωρήσει προς την ένταξή της στην ΕΕ ή θα στραφεί περισσότερο προς το καθεστώς του Πούτιν.
Την ίδια ώρα, η γεωργιανή κυβέρνηση αναφέρει ότι ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για την προώθηση της διαφάνειας, για την αντιμετώπιση των «δήθεν φιλελεύθερων αξιών» που προωθούν ξένοι και για να διατηρηθεί η αυτονομία της χώρας.
Σημειώνεται ότι, ένα χρόνο πριν, μαζικές διαδηλώσεις είχαν αναγκάσει το κυβερνών κόμμα, το «Γεωργιανό Όνειρο», να εγκαταλείψει αντίστοιχο νομοσχέδιο.
Αυτή τη φορά όμως, οι περισσότεροι βουλευτές το ενέκριναν, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, που βρίσκεται στην Τιφλίδα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να επιβάλει οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, αν δεν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ή αν οι δυνάμεις της τάξης διαλύσουν με τη βία τις διαδηλώσεις.
«Αν το νομοσχέδιο προχωρήσει χωρίς να συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτή η ρητορική και η δυσφήμηση εναντίον των ΗΠΑ και άλλων εταίρων μας συνεχιστεί, πιστεύω ότι η σχέση μας κινδυνεύει», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός προσθέτοντας ότι: «Η οικονομική βοήθεια, ύψους 390 εκατ. δολαρίων που παρέχουν ετησίως οι ΗΠΑ στη Γεωργία, θα επανεξεταστεί, αν θεωρηθούμε αντίπαλοι και όχι πλέον εταίροι».
Στη Βρετανία, η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη Νουσράτ Γκάνι κάλεσε τη γεωργιανή κυβέρνηση «να αποσύρει το νομοσχέδιο αυτό», θεωρώντας ότι «δεν συμβαδίζει με τις δημοκρατικές αξίες μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στο Βορειοατλαντική Συμμαχία».
Η Ε.Ε, η οποία έδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρα, έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι το νομοσχέδιο θα φρενάρει περαιτέρω την ένταξη της Τιφλίδας στο μπλοκ.
Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» δηλώνει πάντως ότι επιθυμεί η χώρα να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κοινή γνώμη της χώρας.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γεωργιανών τάσσεται υπέρ της ένταξης της πατρίδας τους στην Ε.Ε, ενώ πολλοί γυρίζουν την πλάτη στη Ρωσία, καθώς στηρίζει τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε χθες «την έντονη επιθυμία των Γεωργιανών αξιωματούχων να προστατεύσουν τη χώρα τους από οποιαδήποτε κατάφωρη παρέμβαση».
Νοσηλεύεται στο Τζάνειο με εγκεφαλικό ο Δημήτρης Σταρόβας – Είναι ελαφρύ, δεν είναι στη ΜΕΘ
Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης με σκόνη από την Πέμπτη – Επηρεάζονται κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη
Ασημίνα Αγγελίνη
15.05.2024, 15:02
Δείτε Επίσης