Πολιτική τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ: Πέσαν οι υπογραφές κατά Κασσελάκη
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει πέντε βουλευτές από την σημερινή κοινοβουλευτική του δύναμη, αυτό αυτομάτως σηματοδοτεί την απώλεια της θέσης της αξιωματικ
Με διαρκές σφυροκόπημα της κυβέρνησης για τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τα επίδικα της κοινωνίας αλλά και τα θεσμικά «ατοπήματα», κλιμακώνει την αντιπολιτευτική τακτική του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να εγείρει θέμα προανακριτής επιτροπής, αυτή την φορά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το Predator. Μάλιστα στέλνει μήνυμα και στα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τη σύσταση προανακριτικής.
Την ίδια ώρα, η επιστολή των 87 φαντάζει ως πρόβα διάσπασης, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ+ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ+ΚΑΙ+ΜΕΛΩΝ+Κ.Ε
Με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις για το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «φωτογραφίζει» τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, καθώς βάζει στο κάδρο τον πρωθυπουργικό ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Σμυρλή.
Στην ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνει τα εξής:
«Μετά από 25 μήνες προανάκρισης, η υπόθεση των υποκλοπών επιτέλους κινείται. Καλούνται οι πρώτοι ύποπτοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να υπάρξει ενημέρωση για το πόσοι στόχοι του Predator είχαν τεθεί ταυτόχρονα υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Αυτό για να καταδειχθεί το ενιαίο κέντρο παρακολούθησης και ο ρόλος των Δημητριάδη – Κοντολέων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ενημέρωση και για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε η Intellexa σε Μαξίμου και ΕΥΠ για ζητήματα διακρατικής συνεργασίας, κάτι που έχει τεκμηριωθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα.
Ακόμη έχουμε ζητήσει το πόρισμα του υπουργείου Εξωτερικών για τις άδειες εξαγωγής του Predator που δόθηκαν σε Intellexa και Krikel από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Σμυρλή.
Ελπίζουμε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Γεωργία Αδειλίνη να μας δώσει εγκαίρως τις απαντήσεις για αυτά τα θέματα.
Δεδομένου ότι, τα άτομα που σήμερα καλεί η Δικαιοσύνη ως υπόπτους είχαν φυγαδευτεί τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με απόφαση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι θα υποστηρίξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης», καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Επιστολή «φωτιά» από 87 βουλευτές και στελέχη κατά Κασσελάκη
Με επιστολή που υπογράφουν 87 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Την ύπαρξη της επιστολής, είχε αποκαλύψει το Newpost, το απόγευμα της Τετάρτης.
Αφορμή για αυτήν την κίνηση ήταν η παρέμβαση έξι σημείων του Στέφανου Κασσελάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρέμβαση αυτή περιλάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, θέτοντας παράλληλα σημαντικά ηθικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις αξίες του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μια νέα στρατηγική που θα εστιάζει στη συλλογική λειτουργία και στη διαφάνεια, επισημαίνοντας ότι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού είναι απαραίτητη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την αριστερά.
Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και ζυμώσεις εντός του κόμματος, με στόχο την επίτευξη μιας νέας, ενιαίας και πιο αποτελεσματικής προσέγγισης. Η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να δώσει την ευκαιρία για έναν εκτενή και ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές και την πορεία του κόμματος στο μέλλον.
Την επιστολή συνυπογράφουν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής: Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει πέντε βουλευτές από την σημερινή κοινοβουλευτική του δύναμη, αυτό αυτομάτως σηματοδοτεί την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής την επιστολή συνυπογράφουν οι Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Τσίπρας, Ζανέτ Τσίπρα, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας κ.ά.
«Βαριές» υπογραφές και «ηχηρές» απουσίες
Από τα ονόματα που υπέγραψαν την εν λόγω επιστολή, λάμπουν διά της απουσίας τους αυτά των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, παρά το γεγονός πως οι δυο τους τα έχουν “σπάσει” με την ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρένα Δούρου, η οποία έχει πάρει απόσταση από την ηγεσία, όμως δεν θα ήθελε να συγκρουστεί τόσο ανοιχτά στην παρούσα φάση.
Οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Καραμέρος, Συμεών Κεδίκογλου και Έλενα Ακρίτα δεν υπογράφουν την επιστολή με τις αιχμές κατά του προέδρου, έχουν όμως υπογράψει άλλη που απευθύνεται στον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο με την οποία ζητούν την σύγκληση της ΚΟ για να συζητήσουν σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές.
Επίσης, λείπει και το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου, όμως αυτό δικαιολογείται λόγω της θεσμικής ιδιότητας ως προέδρου της ΚΟ.
Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη είναι και βουλευτές προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, Ζανέτ, ο ξάδελφός τους, Γιώργος και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η επιστολή των 87
ΠροςΠρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σ. Στέφανο ΚασσελάκηΓραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, σ. Ράνια Σβίγκου
Σύντροφε Πρόεδρε,Συντρόφισσα Γραμματέα,
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.
Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.
Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.
Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσειςΤαυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.
Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβάλλει, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οφείλει να γίνει άμεσα και επι διημέρου για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
«Απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο», τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, στον απόηχο της επιστολής των 87.
Στη συνέχεια προσθέτουν, με αιχμές: «Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα».«Ως γνωστόν στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή», καταλήγουν.
ολες οι ειδησεις
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr