Πώς η οικολογία μπορεί να βελτιώσει τη διατροφή και την υγεία μας;
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι, τα ζώα και το περιβάλλον εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον. Ωστόσο, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα ζήσουν σε έναν κόσμο γεμάτο υγεία και ευημερία;
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι, τα ζώα και το περιβάλλον εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον. Ωστόσο, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα ζήσουν σε έναν κόσμο γεμάτο υγεία και ευημερία;
07.08.2024, 16:35
Η κρυφή δύναμη στην κλιματική αλλαγήΠερίπου το 1/3 όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί ο άνθρωπος σχετίζεται με την τροφή. Καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά, διανομή, προετοιμασία, κατανάλωση και απόρριψη, κάθε στάδιο επηρεάζει τοπεριβάλλον. Τα βοοειδή παράγουν μεθάνιο, τα λιπάσματα είναι αζωτούχα, τα δάση αποψιλώνονται για να επεκταθεί η καλλιεργήσιμη γη. Την ίδια στιγμή που τα αγροτικά μηχανήματα, η ψύξη, η μεταποίηση, η μεταφορά και οι βιομηχανικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή χαρτιού και αλουμινίου, επιβαρύνουν τον πλανήτη. Ακόμα και η κακή διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την πρόκληση.
Περισσότερη φρέσκια τροφή, λιγότερη απόσταση από το χωράφι στο πιάτοΤα βιολογικά, φρέσκα, εποχικά και τοπικά παραγόμενα φρούτα και λαχανικά παρέχουν θρεπτικά συστατικά που συνδυάζουν γεύση και υγεία. Όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου. Η καλλιέργεια αυτών των προϊόντων ενισχύεται μέσω αναγεννητικών και αγρο-οικολογικών συστημάτων που απαιτούν λιγότερους πόρους, ενώ προστατεύουν το έδαφος και το νερό, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
07.08.2024, 16:35