Πρόταση δυσπιστίας: Ενισχυμένος ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Ικανοποίηση επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή, της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης στον απόηχο των αποκαλύψεων για μονταρισμένες συνομιλίες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Ναι μεν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε, ως αναμενόταν άλλωστε, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως δικαιώθηκαν για την πρωτοβουλία του αρχηγού του κόμματος να φέρει το θέμα στη Βουλή, όπου – όπως σχολίαζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ – «αναδείχθηκε ο ηγετικός του ρόλος».
Περιγράφοντας τους λόγους, για τους οποίους θεωρούν πως «πέτυχε» η πρόταση δυσπιστίας ανέφεραν χαρακτηριστικά στη «Βτκ», πως «βρέθηκαν απολογούμενοι οι Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν απάντησαν επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε για άλλη μία φορά “στα σχοινιά”, ενώ δεν είπε τίποτα για το μοντάζ, και η αποψίλωση στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίστηκε με την αποπομπή-παραίτηση των Μπρατάκου – Παπασταύρου». Επιπλέον, στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν τουλάχιστον «τραγική ειρωνεία», το γεγονός ότι «κατηγορούσαν εμάς για διαπλοκή με τα μίντια και τα οικονομικά συμφέροντα, την ώρα που οι δύο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού έπιναν ποτά μαζί τους, για να έρθουν μετά οι ηχηρές παραιτήσεις με οσμή διαπλοκή, στην αυλή του πρωθυπουργού».
Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Ανδρουλάκης, «ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους στενότερούς του συνεργάτες, αποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μαξίμου». Μάλιστα, όπως έλεγαν στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη, μετά την πρόταση δυσπιστίας, «με τις ενέργειές του ο Ανδρουλάκης έχει ήδη οδηγήσει σε παραίτηση Δημητριάδη, Κοντολέοντα, Μπρατάκο και Παπασταύρο», θυμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το «σκάνδαλο των υποκλοπών».
Όσον αφορά στα περί «προσυνεννόησης» με ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «αστείο επιχείρημα μίας πανικοβλημένης κυβέρνησης». Σύμφωνα με άλλους, βέβαια, ακόμη και συνεννόηση να υπήρξε, δεν «βλέπουν» κάτι μεμπτό σε αυτό, «αφού επρόκειτο για μία συνεργασία στο επίπεδο της Βουλής», και δανειζόμενοι τα λόγια του κ. Ανδρουλάκη τόνιζαν εμφατικά πως «πρέπει με κάθε τρόπο να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης».
Στο ερώτημα αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει και δημοσκοπικά αυτή την «καλή εικόνα» των τελευταίων ημερών μετά την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, έμπειρο στέλεχος του Κινήματος εμφανίζεται πεπεισμένο πως «αυτό θα φανεί σε κάθε περίπτωση στην κάλπη των Ευρωεκλογών», και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στο ίδιο τέμπο, αποδεικνύοντας πως υπάρχει αντιπολίτευση και φέρνει αποτελέσματα όταν λειτουργεί μεθοδικά, με σοβαρότητα και χωρίς επικοινωνιακά σόου».
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, χθες Παρασκευή έλαβε χώρα, μέσα σε πολύ θετικό κλίμα – ύστερα από καιρό και τα «τραύματα» που προκάλεσαν τα νομοσχέδια για το γάμο των ομοφύλων και τα μη κρατικά πανεπιστήμια – η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., όπου φυσικά έγινε θετική αποτίμηση της πρωτοβουλίας Ανδρουλάκη για την πρόταση δυσπιστίας, ενώ, παράλληλα, καταγράφηκε από πολλούς πως «πρέπει να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου». Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν έλειψε και η κριτική για την «απουσία ενεργειών για τη θεσμική λειτουργία του κόμματος».
Τέλος, την επόμενη Κυριακή 7 Απριλίου, αναμένεται να ανακοινωθεί σχεδόν το 90% του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.