Reuters: Χάνει η Ελλάδα στη μάχη με το δημογραφικό | Moneyreview.gr
Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την υπογεννητικότητα.
Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την υπογεννητικότητα, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το πρόβλημα ως απειλή για την οικονομία σε βάθος χρόνου.
Όπως επισημαίνεται σε εκτενές ρεπορτάζ του Reuters, το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης, που οδήγησε σε χρόνια λιτότητας και μετανάστευσης, καθώς και λόγω της αλλαγής στη στάση των νέων. Ανεπίσημα στοιχεία μάλιστα δείχνουν νέα πτώση το 2023.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων, με ορισμένα χωριά μάλιστα να εμφανίζουν επί χρόνια μηδενικό αριθμό γεννήσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει τον Μάιο νέα μέτρα για ενίσχυση των γεννήσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται νέα επιδόματα για οικογένειες, μέτρα προσιτής στέγης για νέους, οικονομικά κίνητρα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ενσωμάτωση μεταναστών στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον σύμφωνα με το προσχέδιο των μέτρων.
Ωστόσο, αντίστοιχα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες είχαν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Έτσι, οι δημογράφοι δεν έχουν υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα, ενώ ακόμη και αυτοί που ετοιμάζουν τα μέτρα εκφράζουν αμφιβολίες.
«Θα ήταν ψέμα αν σας έλεγα ότι οποιοσδήποτε υπουργός σε οποιοδήποτε υπουργείο…μπορεί να αντιστρέψει την τάση», δήλωσε στο Reuters η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Ωστόσο, τόνισε, «πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε».
Το μέγεθος του προβλήματος είναι αισθητό στον Δήμο της Ορεστιάδας, μία από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, όπου ο πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 16% μεταξύ 2011 και 2021. Συγκεκριμένα το Ορμένιο, ήταν παλαιότερα γεμάτο με παιδιά, ενώ τώρα περίπου 200 από τους 300 κατοίκους είναι άνω των 70 ετών.
«Παλιά πηγαίναμε σε γάμους, σε βαφτίσεις. Τώρα, βρισκόμαστε σε κηδείες», δήλωσε στο Reuters 61χρονη κάτοικος του χωριού. «Υπάρχουν ελάχιστες γεννήσεις», τόνισε.
Η κατάσταση του χωριού συναντάται σε διάφορα επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ε.Ε., όπου οι κυβερνήσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία και αλλού έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε μέτρα ενίσχυσης των γεννήσεων, τα οποία όμως συχνά έχουν ελάχιστα αποτελέσματα.
Το τραύμα της κρίσης
Παρότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια, η πτώση των γεννήσεων είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «εθνική απειλή» και «ωρολογιακή βόμβα» για τις συντάξεις.
Εκτός των μέτρων που προγραμματίζονται για τον Μάιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αυξήσει το επίδομα γέννησης, έχει μειώσει τον ΦΠΑ σε βρεφικά και παιδικά είδη και έχει παρατείνει την άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Τα μέτρα όμως αυτά δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.
«Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα πράγματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε.», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι η προτεραιότητά μας…ό,τι κι αν χρειαστεί», τόνισε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόκληση της κυβέρνηση είναι εν μέρει να ξεπεράσει το τραύμα της κρίσης. Πριν από μερικά χρόνια, όσο γίνονταν αλλεπάλληλες διαδηλώσεις για τα μέτρα λιτότητας, η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 60%. Σήμερα, παραμένει περίπου στο 25%.
Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από τη χώρα. Όσοι έχουν απομείνει είναι συχνά αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας λόγω πληθωρισμού και της εκτίναξης των ενοικίων. Πολλοί ζουν με τους γονείς τους ακόμα και μετά τα 30.
Σύμφωνα πάντοτε με το Reuters, η κατάσταση στο Ορμένιο είναι ενδεικτική, με το κοντινότερο σχολείο που εξυπηρετεί 17 χωριά να έχει μόλις 4 παιδιά στην πρώτη τάξη. Η δασκάλα από την πλευρά της δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει οικογένεια, αλλά παίρνει 1.000 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων το ένα τρίτο φεύγει στο ενοίκιο. Πηγαίνει μέχρι την Τουρκία για να αγοράσει φθηνότερα τη βενζίνη και η μητέρα της βοηθά με τους λογαριασμούς.
«Όταν είσαι στα 30 σου και παίρνεις 1.000 ευρώ, προφανώς και σκέφτεσαι αν θα κάνεις οικογένεια», δήλωσε στο Reuters, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει το νόημα. «Το ότι θα σου δώσουν 20 ευρώ για το πρώτο παιδί ή 50 ή 100 δεν λύνει το πρόβλημα», τόνισε στο Reuters.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Το δημογραφικό πρόκληση για την αγορά εργασίας – Οι 4 αναδυόμενες τάσεις
Ευρώπη: Η βόμβα του δημογραφικού θα σκάσει στα χέρια των κυβερνήσεων
ΙΟΒΕ: Μείζονος σημασίας πρόβλημα το δημογραφικό – «Ροκανίζει» την αγορά εργασίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News