«Σαν Αμερικανός δεν θέλω ένα πυρηνικό Ιράν, σαν επιστήμονας το προτιμώ»
Όταν μια πρόταση για το Ιράν ακούγεται παράλογη, αλλά είναι;
Έκπληκτος έμεινε Βρετανός δημοσιογράφος, όταν άκουσε έναν από τους πιο διαπρεπείς Αμερικανούς πολιτικούς επιστήμονες να υποστηρίζει ότι θα ήταν πιο ασφαλής ο κόσμος, εάν η Τεχεράνη διέθετε πυρηνικά όπλα.
Μιλώντας στην εκπομπή Uncensored του Πιρς Μόργκαν, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζον Μιρσχάιμερ, εξήγησε τους λόγους που ένα πυρηνικό Ιράν ίσως να μην ήταν και τόσο αρνητική εξέλιξη για την διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται ότι οι θεωρίες του Μιρσχάιμερ διδάσκονται σε ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διεθνολόγους των τελευταίων 40 ετών.
Σίγουρα, όπως ανέφερε ο ίδιος, από αμερικανικής ισραηλινής πλευράς, θα ήταν μόνο καλό εάν το Ιράν δεν διέθετε πυρηνικά όπλα.
«Πιστεύω ότι από ιρανικής απόψεως έχει νόημα να διαθέτει πυρηνική αποτροπή γιατί τα πυρηνικά είναι η τελική αποτροπή. Συνεπώς θέλω να ξεχωρίσω μεταξύ αυτού που νομίζω ως αμερικανική και ισραηλινή οπτική από τη μία και ιρανική πλευρά από την άλλη».
Όταν ο καθηγητής ρωτήθηκε στη συνέχεια για το τι πιστεύει ο ίδιος, είπε:
«Η οπτική μου, ως Αμερικανός, είναι πως ελπίζω το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα» ωστόσο θεωρεί ότι «η πολιτική του Ισραήλ είναι αυτή που σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση [απόκτησης όπλων από το Ιράν]».
Ο Τζον Μιρσχάιμερ είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ είναι αυτό που ξεκίνησε τη σύγκρουση με το Ιράν φέροντας την ευθύνη για τον κίνδυνο της κλιμάκωσης. «Στην πραγματικότητα νομίζω ότι το Ισραήλ κάνει μεγάλο λάθος επισπεύδοντας την πρόσφατη σύγκρουση, διότι αυξάνει την πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ» ανέφερε.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είμαι υπέρ της απόκτησης πυρηνικών από το Ιράν» τόνισε ο ίδιος.
Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο δημοσιογράφος για διευκρινήσεις.
«Τότε γιατί λέτε ότι ο κόσμος θα ήταν ασφαλέστερος εάν εσείς προσωπικά θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε να διαθέτει πυρηνικά το Ιράν;» Ρώτησε ο Πιρς.
Ο καθηγητής εξετάζει την κατοχή πυρηνικών υπό την έννοια της αμοιβαίας αποτροπής.
«Τα πυρηνικά είναι όπλα μαζικής καταστροφής και αυτό θα έκανε τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς εξαιρετικά διστακτικούς να επιτεθούν στο Ιράν -το οποίο θα ήταν εξοπλισμένο με πυρηνικά- από φόβο μήπως το Ιράν τα χρησιμοποιήσει είτε εναντίον μας είτε εναντίον του Ισραήλ» απάντησε ο Αμερικανός καθηγητής.
«Αναμφίβολα εάν κοιτάξετε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ διέθεταν πυρηνικά όπλα, κάνοντας την πιθανότητα της σύγκρουσης των δύο υπερδυνάμεων πολύ μικρότερη» προσέθεσε.
«Συνεπώς, εάν έχουν και οι τρεις δυνάμεις πυρηνικά όπλα θα είναι προσεκτικές στην προσέγγισή τους έναντι των άλλων μέσω στρατιωτικής ισχύος».
«Εάν έχεις μια Μέση Ανατολή που κανένας δεν έχει πυρηνικά όπλα, σκέφτεσαι να διεξάγεις έναν συμβατικό πόλεμο ο οποίος είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από τον πυρηνικό για ευνόητους λόγους».
Έτσι, ο καθηγητής υποστηρίζει συνεπώς ότι τα πυρηνικά είναι όπλα βασικά της «ειρήνης».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις ποτέ πυρηνικό πόλεμο, εάν το Ιράν έχει πυρηνικά όπλα και αυτός είναι ο λόγος που δεν θες το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα, αλλά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχεις πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ή Ιράν και ΗΠΑ εάν η Τεχεράνη έχει πυρηνικά» κατέληξε ο καθηγητής.