Σε αναζήτηση συναινέσεων στη Βουλή το ’25
Ενα συν δύο είναι, για το νέο έτος, τα βασικά επίπεδα επί των οποίων θα δοκιμαστεί στη Βουλή το πολιτικό σύστημα κυρίως ως προς τη λήψη αποφάσεων μείζονος σημασίας και, φυσικά, τη νομοθέτηση.
Ενα συν δύο είναι, για το νέο έτος, τα βασικά επίπεδα επί των οποίων θα δοκιμαστεί στη Βουλή το πολιτικό σύστημα κυρίως ως προς τη λήψη αποφάσεων μείζονος σημασίας και, φυσικά, τη νομοθέτηση. Η πρωτοβουλία των κινήσεων σε κάθε περίπτωση ανήκει στην κυβερνώσα πλειοψηφία, τουλάχιστον στον βαθμό που η αντιπολίτευση παραμείνει πολυκερματισμένη και εν πολλοίς με τις μεταξύ των δυνάμεών της προοπτικές συντονισμού εξαιρετικά ανίσχυρες, όπως έως τώρα συμβαίνει.
Κυριαρχεί ασφαλώς, και μάλιστα πολύ νωρίς, εντός Φεβρουαρίου, η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο βασικό επίπεδο θα έρθει να συμπληρώσει αργότερα, και ειδικότερα βάσει των σχεδιασμών κατά το δεύτερο ήμισυ του 2025, το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη εκ των διαδικασιών αυτών είναι που θα δοκιμαστούν όρια συγκρούσεων και περιθώρια συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτό το αρχικό και με έντονους συμβολισμούς επίπεδο, επιπρόσθετη σημασία έχει το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες όσον αφορά τη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας. Με άλλα λόγια, στην παρούσα φάση παραμένει ασαφές το ποιες συγκροτημένες κοινοβουλευτικές ομάδες θα πάρουν θέση επί των κρίσιμων ζητημάτων, δεδομένου ότι επικρατεί αβεβαιότητα ως προς αρκετές πτυχές: ενδεικτικά αναφέρονται το αν θα συγκροτηθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα από στελέχη προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη ή ποια θα είναι η τύχη της εναπομείνασας Κ.Ο. των Σπαρτιατών και κατ’ επέκταση τι θα απογίνει με τις έδρες που σήμερα κατέχουν οι πέντε βουλευτές του σχήματος ή και οι άλλοι που λειτουργούν ως «ανεξάρτητοι».
Προεδρική εκλογή και συνταγματική αναθεώρηση θα καταδείξουν τα περιθώρια συγκλίσεων μεταξύ των κομμάτων – Ερώτημα το εάν θα συγκροτήσει Κ.Ο. ο Στέφανος Κασσελάκης.
Το δεύτερο εκ των επιπέδων έχει ευθεία αναφορά στην κυβερνώσα πλειοψηφία, με τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου να έχει καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητές του τουλάχιστον για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς: Στη λίστα των σχεδίων νόμων που ήδη εντάχθηκαν στη νομοθετική ατζέντα, η οποία αναμένεται να είναι και το νέο έτος εξαιρετικά «φορτωμένη», ξεχωρίζουν τα νομοσχέδια: Α) Δύο αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας, μέσω των οποίων προωθούνται αφενός η «ίδρυση και λειτουργία των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων» και αφετέρου η «εισαγωγή του ΙΒ στα Πρότυπα και Πειραματικά Λύκεια, με στόχο την πολυτυπία στην εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες για τους μαθητές και τις μαθήτριες». Β) Του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Γ) Του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Το τρίτο επίπεδο έχει ως επίκεντρο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέσω κυρίως τροπολογιών αλλά και προτάσεων νόμων, που σχεδιάζει να καταθέσει η αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ εδώ να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Ηδη η Χαριλάου Τρικούπη έχει προαναγγείλει μια τέτοια κίνηση άμεσα, με επίκεντρο ζητήματα σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες.