Σε τουρισμό από Ινδία και Σαουδική Αραβία στοχεύει η Ελλάδα – Τα σχέδια για το ‘25
Η Ελλάδα εστιάζει σε νέες τουριστικές αγορές, βιώσιμες υποδομές και αυθεντικές εμπειρίες, προωθώντας τη διεθνή της εικόνα για το 2025.
Η Ελλάδα εστιάζει σε νέες τουριστικές αγορές, βιώσιμες υποδομές και αυθεντικές εμπειρίες, προωθώντας τη διεθνή της εικόνα για το 2025.
Σε νέες αγορές στοχεύει πλέον ο ελληνικός τουρισμός, ταυτόχρονα με την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών, και με την επίσημη πολιτεία να σχεδιάζει στρατηγικές που θα βοηθήσουν περεταίρω τη δυναμική του.
Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Ανδρέας Φιορεντίνος σε άτυπη συνάντησή τους με δημοσιογράφους εξήγησαν τις νέες προτεραιότητες και δράσεις της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τουρισμός στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Όπως τόνισε η κα Κεφαλογιάννη, η Ινδία αναδεικνύεται σε βασικό στόχο της ελληνικής τουριστικής στρατηγικής για το 2025, ενώ η χώρα μας αυτή την στιγμή εστιάζει στις ανάγκες διαφορετικών περιοχών της Ινδίας, όπως το Νέο Δελχί και η Βομβάη. Όπως η ίδια εξήγησε, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης του Νέου Δελχί, ελληνική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει συνεργασίες με φορείς της τοπικής αγοράς.
«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη: να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των Ινδών ταξιδιωτών στην Ελλάδα» σημείωσε η υπουργός, εξηγώντας ότι η αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας και η ενίσχυση των προξενικών υπηρεσιών, αποτελεί προτεραιότητα.
Ανάμεσα στις νέες αγορές που σχεδιάζει να προσελκύσει επισκέπτες η χώρα μας, βρίσκονται ακόμη η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία. Με τη Νότια Κορέα πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, μόλις ξεπεραστούν τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζεται από «εξαιρετική διάθεση» και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με νέες δράσεις. Οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, γενικότερα, εμφανίζουν ισχυρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για στοχευμένες καμπάνιες.
Οι παραδοσιακές αγορές στο επίκεντρο
Η υπουργός Τουρισμού μίλησε για την ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένουν στο επίκεντρο. Η φετινή χρονιά σημείωσε ρεκόρ απευθείας πτήσεων από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, με την κα Κεφαλογιάννη να στοχεύει πλέον και στη Δυτική Ακτή, παρά τις προκλήσεις που θέτει η οργάνωση νέων πτήσεων από αυτή την περιοχή.
Αναφορικά με τη Μεγάλη Βρετανία, αναμένεται η πρώτη διμερής συμφωνία τουριστικής συνεργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος αλλά και ενδεχόμενη επενδυτική συνεργασία. Άλλωστε, τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι το 2025, οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν σε αφίξεις τους Γερμανούς. Πάντως η γερμανική αγορά, που παραδοσιακά είναι σημαντική για την Ελλάδα, παραμένει ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης.
Ο γ.γ. του ΕΟΤ, μίλησε για την τάση και την έννοια του slow tourism, που εστιάζει στην αυθεντικότητα και την πολιτιστική εμπειρία, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, ειδικά στη γαλλική αγορά, με τη χώρα μας να είναι έτοιμη να προσφέρει αυτή την εμπειρία.Ο κ. Φιορεντίνος είπε ακόμη ότι η τουριστική προβολή της χώρας για το 2025 προβλέπεται ενισχυμένη, με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για δράσεις. «Κάθε ευρώ που επενδύουμε επιστρέφει πολλαπλάσιο», τόνισε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΟΤ έχει θέσει ως προτεραιότητά του την ενίσχυση των 17 γραφείων εξωτερικού με την αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους δυνατότητας έτσι ώστε να λειτουργούν το καθένα από αυτά «ως ένας μικρός ΕΟΤ». Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα γραφείο εξωτερικού αλλά δεν υπάρχει και σχεδιασμός για άνοιγμα κάποιου νέου.
Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη
Η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι αλλαγές στις τουριστικές συνθήκες απαιτούν αναπροσαρμογές.
Όπως σημείωσε η κα Κεφαλογιάννη, «οι παρατηρήσεις από τη δημόσια διαβούλευση ενσωματώνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ είναι απαραίτητο να οριστεί μια νέα κατεύθυνση για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το νέο έτος, περιλαμβάνεται και το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας. Με τη συνδρομή των δύο Επιμελητηρίων, του Ξενοδοχειακού και του Τεχνικού, «φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο και στην Ευρώπη, δίνοντας ως χώρα την κατεύθυνση για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα». Αν και ακόμα η ανάπτυξη αυτού του συστήματος έχει πολύ δρόμο, ωστόσο στόχος είναι να συνδεθεί και με χρηματοδοτικά εργαλεία.