Σκοτεινός Νοέμβρης, Πολιτική φαντασία μιας εκτροπής ΧΙΙ
Η parallaxi φιλοξενεί ένα πολιτικό θρίλερ δια χειρός Φώτη Κυζάκη, σε συνέχειες – Σήμερα το δωδέκατο μέρος.
Λέξεις: Φώτης Κυζάκης
Στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στην Ελλάδα συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο Μάρκος Κορωναίος είναι ο πολιτικός που καταφέρνει να φέρει το Φιλελεύθερο Κόμμα ξανά στην εξουσία έπειτα από δεκατρία χρόνια πολιτικής κυριαρχίας του Εργατικού Κόμματος.
Η πραγματική δύναμη του όμως πηγάζει από τις δυνάμεις του παρακράτους. Την στιγμή που μια κοινωνική εξέγερση ξεσπά στην Αθήνα, με αφορμή σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης και σωματεμπορίας, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις αναδεικνύουν την Ελλάδα στο πιο σημαντικό κομμάτι της διεθνούς σκακιέρας.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Είναι η ηγεμονία στην Ευρώπη. Το παρελθόν των πολιτικών ελίτ, οι ρίζες της ηγεμονίας του Εργατικού Κόμματος και η συνταγή της νίκης του Μάρκου Κορωναίου ξεδιπλώνονται σε μια ελληνική κοινωνία, που μοιάζει περισσότερο από ποτέ με πυριτιδαποθήκη.
Τον σκοτεινό Νοέμβρη του 2018, η Ελλάδα είναι μια χώρα που φλερτάρει επικίνδυνα με την εκτροπή και ο λαός πρέπει να αποφασίσει: ο Μάρκος Κορωναίος είναι η αυγή μιας νέας βάρβαρης εποχής ή ένας διάττοντας αστέρας, πριν την μεγάλη ανατροπή;
θυμηθείτε εδώ τα προηγούμενα μέρη:
Κεφάλαιο 12ο
Μάρκος Κορωναίος
Ψυχικό, 23 Οκτωβρίου 2021
Δεν αισθανόταν καλά. Είχε στρεσαριστεί. Πάθαινε διάφορες κρίσεις από την μέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός και κανένας δεν μπορούσε να τον ηρεμίσει. Πάντα το αντιμετώπιζε μόνος του, μέσα στον κρύο ιδρώτα, απέναντι από τον καθρέπτη, βλέποντας το πρόσωπο του να αλλάζει, να μεταμορφώνεται σε ένα τέρας και στην συνέχεια να γίνεται ξανά ο εαυτός του. Απαραίτητος βοηθός του ήταν ένα μπουκάλι ουίσκι, ένα καλό κλασσικό Famous Grouse, στο γραφείο του. Η σημερινή νύχτα όμως ήταν αρκετά διαφορετική. Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία ποτήρια μπορούσαν να τον ηρεμίσουν και ο καθρέπτης τον κατάπινε σε κάθε αντικατοπτρισμό.
Οριακά έκλαιγε. Τα μάτια του υγράνθηκαν, η μύτη του άνοιξε, αλλά δεν επέτρεψε στον εαυτό του να ξεσπάσει. Η γυναίκα του, Λοξάντρα Σπήλιου, τον κοίταξε μέσα από το σχίσμα της πόρτας και ήθελε να επέμβει. Τον έβλεπε έτοιμο να καταρρεύσει και δίσταζε. «Θα μου πεις γιατί είσαι έτσι;».
«Τίποτα Λοξάντρα. Τίποτα. Όλα καλά!», είπε και σκούπισε την υγρασία των ματιών του χαμογελώντας της στην συνέχεια.
Εκείνη δεν έφυγε. Έκατσε στον καναπέ μπροστά από το γραφείο του και τον κοίταξε. «Δεν με άκουσες; Σου είπα όλα καλά! Φύγε!», της φώναξε, αλλά εκείνη έμεινε εκεί.
«Είσαι βλαμμένη κορίτσι μου;», φώναξε ξανά και σηκώθηκε όρθιος. «Θέλω να μείνω μόνος μου! Φύγε!».
Σηκώθηκε από τον καναπέ και τον κοίταξε χαμογελώντας.
«Έχεις μεγάλο πρόβλημα», του απάντησε.
«Τι;», είπε και μύρισε η ανάσα του αλκοόλ. Κατάπιε γρήγορα το σάλιο του και αέρα, τσεβδά από το ποτό.
«Είσαι πρωθυπουργός και κάθεσαι και μυξοκλαίς. Είσαι ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Ένας τιποτένιος. Ένας ανθρωπάκος, που δεν αντέχει την πίεση. Γιατί κλαις; Αυτό ήθελες. Αυτό θέλαμε. Την πρωθυπουργία, την εξουσία, την χώρα. Την κατακτήσαμε με το παραπάνω. Παντρευτήκαμε για αυτόν τον λόγο, το θυμάσαι; Θυμάσαι; Έχουμε ένα σχέδιο Μάρκο! Ένα γαμημένο σχέδιο που αν δεν το τηρήσεις…».
Σταμάτησε.
«Τι; Τι θα γίνει; ΠΕΣ!».
«Αν δεν το τηρήσεις, δεν θα είσαι πλέον απαραίτητος».
Ο Κορωναίος ανατρίχιασε. «Δεν θα είσαι πλέον απαραίτητος». Αυτή η φράση ήχησε ξανά και ξανά στο κεφάλι του κάνοντας αντίλαλο στον μεθυσμένο εγκέφαλο του. «Τι πάει να πει αυτό;», ρώτησε τον εαυτό του και αμέσως η εικόνα του Γρίβα και του Ράλλη ήρθαν στο κεφάλι του και η ανατριχίλα έγινε ρίγος.
«Η εξουσία είναι ο στόχος. Όσο δεν συνδέεσαι μαζί της, δεν σε χρειάζεται κανείς!», συνέχισε η Λοξάντρα.
«Εγώ την κατέκτησα! Με ακούς;! Εγώ!», φώναξε και η Λοξάντρα όρμησε και τον χαστούκισε δυνατά, χωρίς να μιλήσει. Περίμενε να σηκωθεί, και μόλις πήγε να σηκώσει το χέρι του, τον χαστούκισε ξανά, πιο δυνατά από την πρώτη φορά φέρνοντας τον σε έκπληξη. Αντίκρυσε το πρόσωπο της, όπως ποτέ άλλοτε. Είχε αλλάξει και θύμιζε το σφιγμένο και αυταρχικό πρόσωπο του πατέρα της, του Απόστολου Σπήλιου, που βρισκόταν παντού σε φωτογραφίες στο σπίτι τους.
«Είσαι ένα τίποτα, χωρίς εμένα! Εγώ σε έφερα εδώ! Για αυτό είμαι μαζί σου! Γιατί έπρεπε να φτάσεις εδώ που είσαι, να κάθεσαι εκεί που κάθεσαι! Αυτό είναι το σχέδιο άχρηστε. Είσαι εδώ, γιατί το ήθελα εγώ! Αν όμως τα χάσεις αυτά…». Χαμογέλασε. «Τέλειωσες!».
Έφυγε, αλλά πριν κλείσει την πόρτα τον κοίταξε πάλι. «Σύνελθε! Γελοίε!», είπε και έκλεισε την πόρτα δυνατά. Κατέρρευσε πάνω στον καναπέ του ψιθυρίζοντας ένα «σ’ αγαπώ», που ακούστηκε τόσο απελπισμένο.
Πράγματι χάρη σε αυτήν ουσιαστικά είχε γίνει πρωθυπουργός. Η Λοξάντρα Σπήλιου ήταν το μοναδικό εν ζωή μέλος της πιο πλούσιας οικογένειας της Ελλάδας. Η οικογένεια Σπήλιου ήταν ιδιοκτήτρια της Εταιρείας Ανάπτυξης ΖΕΥΣ ΑΕ, του πιο σημαντικού εταιρικού σχήματος στην σύγχρονη Ελλάδα. Όσο ακόμα ζούσε ο πατέρας και ο παππούς της, η εταιρεία έλεγχε σχεδόν τις πιο σημαντικές δομές του ελληνικού κράτους: κατείχε το 43% της ΔΕΗ, ως πιο μεγάλος της μέτοχος, κατείχε το 25% του ΟΤΕ, τα αεροδρόμια της χώρας, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τον ΟΛΗ, τα Κρατικά Λαχεία, τον ΟΠΑΠ και πολλά άλλα. Το 2005 όμως, έπειτα από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, όλα τα μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν. Πολλοί τότε κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ως ενορχηστρωτή μιας «τρομοκρατικής επίθεσης», τα στοιχεία όμως έδειξαν ότι επρόκειτο για βλάβη του αεροπλάνου και του συστήματος αερισμού. Η έφηβη Λοξάντρα είχε μείνει μόνη στον κόσμο, με μοναδικό στήριγμα τον νονό της, Παντελή Γρίβα. Ο Γρίβας την πείρε στην κηδεμονία του, με αντάλλαγμα τα τρία Λιμάνια, που πλέον είχαν ενταχθεί σε μια νέα εταιρεία με το όνομα ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ. Η ηγεμονία της οικογένειας και ο τραγικός θάνατος των περισσότερων μελών της κλόνισε την κυβέρνηση, οδηγώντας στην εκλογική ήττα της το 2005 από το Εργατικό Κόμμα. Φυσικά ο πλούτος των Σπήλιου δεν έχασε την αξία του. Η Λοξάντρα ήταν η μοναδική κληρονόμος. Γαλουχήθηκε με το μίσος απέναντι στο Εργατικό Κόμμα και έπειτα από συμφωνία του Παντελή Γρίβα και της Ελένης Κορωναίου, παντρεύτηκε τον Μάρκο Κορωναίο, υποψήφιο τότε για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος, με την προοπτική ότι θα εκλεγεί πρωθυπουργός, όπως και έγινε. Ήταν όλα μέρος ενός τέλειου σχεδίου.
Ζήτω ο Πρωθυπουργός
Φρουραρχείο Αθηνών, 28 Οκτωβρίου 2018
Ο Μάρκος Κορωναίος κατέβηκε από το μαύρο jeep, φόρεσε το σακάκι του και συμμάζεψε λίγο την γκρίζα γραβάτα του. Οι στρατιώτες παρατάχθηκαν με τα όπλα στο χέρι να κοιτούν τον ουρανό. Τα πρόσωπα τους ήταν σφιγμένα, έντονα και άγρια. Κοιτούσαν ψηλά περιμένοντας τον πρωθυπουργό να περάσει από μπροστά τους για να επιθεωρήσει το στράτευμα. Ο Κορωναίος στάθηκε για λίγο και χαιρέτησε τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ο Αριστόξενος Μαύρος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε πρώτος τον πρωθυπουργό και αμέσως τον σύστησε στον νέο Αρχηγό, στρατηγό Γεράσιμο Αγγελή, ο οποίος τον χαιρέτησε στρατιωτικά. Ο Κορωναίος έκανε μια δυνατή χειραψία μαζί του χαμογελώντας πλατιά. Ο Γεράσιμος Αγγελής ήταν ο εκλεκτός του Φιλελεύθερου Κόμματος και του Παντελή Γρίβα για αυτήν την θέση. Ήθελαν ένα πολύ έμπιστο άτομο για αυτήν την θέση και ο Αγγελής είχε πραγματικά αποδείξει τις προθέσεις του. Ήδη από το 2016 που τοποθετήθηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, είχε ξεκινήσει την κάθαρση της διοίκησης του στρατού από Εργατικούς στρατιωτικούς, έργο εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης της μαζικής ανανέωσης του προσωπικού των Επιτελείων την διετία 2006-2007. Σε δύο χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει την πλήρη και πιστή σύνδεση του ΓΕΣ με την τότε αντιπολίτευση, τον αρχηγό της και τον επιχειρηματία Παντελή Γρίβα. Σε μία φάση, που οι Υπουργοί δεν συνεννοούνταν μεταξύ τους, που η πρωθυπουργός Μαργαρίτα Ορφανού προσπαθούσε να διατηρήσει ένα κόμμα με συνεχή φθορά, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε περάσει ήδη στον αντίπαλο χωρίς κανένας να πάρει χαμπάρι. Η επιβράβευση του Αγγελή ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Έτσι στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την 20η Οκτωβρίου, ο στρατηγός Γεράσιμος Αγγελής εκλέχθηκε Α/ΓΕΕΘΑ.
«Καλή αρχή Στρατηγέ. Η άμυνα της πατρίδας μας βρίσκεται στα έμπειρα χέρια σας», είπε ο Κορωναίος και ο Αγγελής υποκλίθηκε ελαφρώς.
Ο πρωθυπουργός ακολούθησε τον Αριστόξενο Μαύρο προς το παρατεταμένο στράτευμα και ο Αγγελής ακολούθησε. Μόλις έφτασε στον πρώτο στρατιώτη, ο λοχαγός που στεκόταν απέναντι φώναξε: «Ζήτω η Ελλάς!».
«ΖΗΤΩ!», φώναξαν όλοι μαζί οι φαντάροι με μια φωνή σαν βρυχηθμό θηρίου.
«Ζήτω το έθνος!», συνέχισε ο λοχαγός.
«ΖΗΤΩ!», επανέλαβαν.
«Ζήτω η θρησκεία!».
«ΖΗΤΩ!».
«Ζήτω ο πρωθυπουργός!».
Το τελευταίο σύνθημα λογικά θα ξάφνιαζε τους περισσότερους, αλλά δεν έγινε αυτό. Κανείς δεν ξαφνιάστηκε. Όλοι ακολουθούσαν την διαδικασία και φώναζαν με ορμή, γρέζι και ένταση σαν να ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έκαναν στην ζωή τους.
«ΖΗΤΩ!».
Ο λοχαγός επανέλαβε πιο γρήγορα. «Ζήτω η Ελλάς!».
«ΖΗΤΩ!».
«Ζήτω το έθνος!».
«ΖΗΤΩ!».
«Ζήτω το πρωθυπουργός!».
«ΖΗΤΩ!».
Ο Κορωναίος στάθηκε στην μέση και χαμογέλασε. Είχε ανατριχιάσει. Ένιωθε ανανεωμένος. Ένιωθε δυνατός. Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου. Μια δυνατή φωνή ενός λόχου τον έκανε να ανασηκώσει το κορμί του. Να βγάλει έξω το στέρνο. Να σταθεί περήφανα μπροστά. Να πάρει μια βαθιά ανάσα. Να σφίξει τα χέρια. Να βγάλει μια εκπνοή και με εντελώς καινούργια μάτια να κοιτάξει τα πρόσωπα των φαντάρων και να σκεφτεί: «Δεν μπορεί κανένας να με κερδίσει! Είμαι αήττητος».
Μόνο που ξεχνούσε κάτι. Ξεχνούσε την σκιά της Λοξάντρας και του Γρίβα που ακολουθούσαν την περπατησιά του.
Παντελής Γρίβας
Μέγαρο Μαξίμου, 31 Οκτωβρίου 2021
Ήπιε μια γουλιά από το Famous Grouse που του έβαλε ο Κορωναίος. Εκείνος έπινε Haig, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πρωθυπουργού για ουίσκι. Ολόκληρα ράφια ήταν γεμάτα από μπουκάλια Famous Grouse και το τελευταίο που είχε στο μυαλό ο Κορωναίος ήταν τα γούστα του Γρίβα στο αλκοόλ. Παρόλαυτα δεν είχε τόσο μεγάλο θέμα με το ποτό. Το θέμα ήταν άλλο. Η τεχνητή πόλωση, το σκάνδαλο που θα καθήλωνε το Εργατικό Κόμμα και η επικοινωνιακή δόμηση της διαρκούς άμυνας της κυβέρνησης προς κάθε συγκυριακή επίθεση της κοινωνίας. Ο πολιτικός αναλυτής Βασίλης Κιρκόπουλος, που ανέλαβε την σύλληψη της ιδέας για το Σχέδιο Δίας, το σχέδιο που θα τελείωνε μια και καλή το Εργατικό Κόμμα. Άνοιξε το λάπτοπ του και το συνέδεσε με την οθόνη, απέναντι από το γραφείο, όπου κάθονταν ο Κορωναίος και ο Γρίβας. «Το ονομάζω Σχέδιο ΔΙΑΣ!», είπε ενθουσιασμένος καθώς ξεκινούσε η παρουσίαση του, ενώ ο πρωθυπουργός και ο επιχειρηματίας ανέμεναν να τον ακούσουν.
«Κύριοι, το Σχέδιο Δίας βάζει σε λειτουργία όλους τους βραχίονες της εξουσίας στην Ελλάδα. Εξουσία υπάρχει εκεί που θεωρείς ότι υπάρχει! Αυτό είναι το βασικό θεμέλιο του σχεδίου και για αυτό θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που θα στήσουν την εικόνα της ηγεμονίας. Τα Μέσα Ενημέρωσης και την ψυχολογία του ψηφοφόρου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρώην Υπουργός Υποδομών Μυρσέλα Ρούσου και ο διαγωνισμός του 2017 για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί μια μορφή νομιμοποίησης, ένα ενιαίο σώμα γνώσης που θα κυριαρχήσει στην καθημερινή πραγματικότητα και θα την συνδέσει με μια ανώτερη, την προσπάθεια επιβολής διαφάνειας. Σε αυτό το συμβολικό σύμπαν, θα ηγεμονεύει η εξής λογική: Η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος προσπάθησε να αλλοιώσει τον διαγωνισμό, προς το συμφέρον της εταιρείας ΘΗΣΕΑΣ του Ντέμη Μακντόναλντ, εις βάρος της εταιρείας Ανεξάρτητα Τεχνικά Έργα ΑΕ, σύμφωνα με καταγγελία που θα κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΘΗΣΕΑΣ σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο ίδιος πίεσε την κυβέρνηση να βγάλει εκτός συναγωνισμού την ΑΤΕ ΑΕ, με την δικαιολογία ότι δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά και τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Όπως ξέρουμε η ΑΤΕ έκλεισε μετά από μερικούς μήνες, λόγω δανειοληπτικής αδυναμίας. Αυτό θα παρουσιαστεί ότι έγινε βάσει σχεδίου συνεργασίας της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος και του Μακντόναλντ. Αυτή η γνώση στην βάση αυτού του αφηγήματος θα διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία μέσω των ΜΜΕ και ταυτόχρονα θα εισάγουμε τους πολίτες σε αυτήν την απόλυτη δομή, μέσα από τον βομβαρδισμό των ειδήσεων και την ταύτιση των πολιτών με μια αρνητική κοινότητα αποκλεισμού από την εξουσία…».
Έδειχναν αρκετά ενθουσιασμένοι.
«Το βασικό είναι να επηρεάσουμε το μικροεπίπεδο κοινωνικής δράσης. Να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική γνώση, να αφηγηθούμε μια νέα ιστορία για την πραγματικότητα των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, από τον θάνατο της οικογένειας Σπήλιου μέχρι την νίκη μας στις εκλογές. Αυτό το νέο αφήγημα θα αναπαραχθεί ευρέως από τα ΜΜΕ και από τα social media, όπου, ειδικά εκεί, θα πραγματοποιηθεί μια πολυδιάστατη καμπάνια προώθησης. Ο συλλογισμός έχει ως εξής. Η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος το 2004, λίγο πριν το δυστύχημα που ξεκλήρισε την οικογένεια Σπήλιου, ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε μια συνολική αλλαγή οικονομικού μοντέλου, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό φυσικά θα χτυπούσε την κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, που είχε δημιουργηθεί μέσα από την κρατικίστικη πολιτική των κυβερνήσεων του Εργατικού Κόμματος ήδη από την δεκαετία του 1980. Θα χτυπούσε ουσιαστικά εκείνες τις ομαδοποιήσεις που έτρωγαν από το κράτος χωρίς αντάλλαγμα, συχνά δημιουργώντας ζημιές. Αυτό φυσικά δεν άρεσε στην φιλική στο Εργατικό Κόμμα ολιγαρχία, και έτσι με την χρήση των οπλισμένων οργάνων του κόμματος, της Τρομοκρατικής Οργάνωσης ‘Επαναστατική Αντίδραση’, χτύπησαν την πιο πλούσια οικογένεια της χώρας, χτύπησαν την κυβέρνηση, αποσταθεροποίησαν το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία και έβαλαν φρένο στην αλλαγή. Η σχέση του Εργατικού Κόμματος με την ολιγαρχία συνέχισε καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησης τους, με απευθείας αναθέσεις, διευκολύνσεις και πολλά άλλα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, την Υπουργό Ρούσου και τον ΘΗΣΕΑ. Το Φιλελεύθερο Κόμμα προσπάθησε να χτυπήσει αυτήν την ολιγαρχία ήδη από το 2004, και απάντησε στο κάλεσμα του λαού για μια νέα αλλαγή το 2018…».
Ο Κορωναίος έξυσε το μούσι του.
«Με άλλα λόγια. Εμείς θέλαμε αλλαγή οικονομικού μοντέλου, απελευθέρωση της αγοράς, διάλυση της κρατικίστικης λογικής του Εργατικού Κόμματος. Το αριστερό παρακράτος τους αντέδρασε σκοτώνοντας την οικογένεια Σπήλιου και ρίχνοντας την κυβέρνηση…», είπε ο Γρίβας.
«Ακριβώς! Είναι, ήταν και θα είναι μια σύγκρουση διαφάνειας και διαφθοράς. Αυτό θα ακούγεται παντού. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συζήτηση, σε κάθε συνάθροιση. Να μονοπωλήσει την ατζέντα και τελικά να κυριαρχήσει στην σκέψη των πολιτών», είπε ο Κιρκόπουλος.
«Μου αρέσει…», σχολίασε ο Γρίβας. «Δεν σταμάτησαν ποτέ, συνέχισαν δεκατρία χρόνια το φαγοπότι! Ωραίο μήνυμα θα είναι! Και έτσι, όταν πλέον όλος ο λαός τους είχε πάρει χαμπάρι, το Φιλελεύθερο Κόμμα ήταν εκεί για να καθαρίσει την βρωμιά και να φέρει μια νέα αλλαγή. Μάρκο είναι πολύ καλό το μήνυμα…».
Ο Κορωναίος σηκώθηκε από την καρέκλα του και κοίταξε έξω από το παράθυρο.
«Θέλω αυτό το μήνυμα να παίζει σε κάθε τηλεόραση, να βρίσκεται στα χείλη όλων των δημοσιογράφων, να βρεθεί μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε συζήτηση, πολιτική, κοινωνική, οικονομική. Να αποτυπωθεί στον λαό ως εμπειρία. Οι πολίτες να θυμηθούν τα γεγονότα και τα συνδυάσουν όπως θέλουμε. Να μην συζητάνε τίποτα άλλο. Να μην σκέφτονται τίποτα άλλο. Να μπούμε στο μυαλό τους και να τα κάνουμε όλα ξεκάθαρα. Είμαστε η ανάγκη αυτής της χώρας, είμαστε η προσωποποίηση των πόθων του λαού για απελευθέρωση από τις κακοτροπιές του Εργατικού Κόμματος. Είμαι στο χείλος του γκρεμού. Είμαστε το καλό. Ότι κάνουμε είναι για το καλό. Ήμασταν και είμαστε ο φόβος και ο τρόμος για κάθε κακό και κάθε εχθρό αυτής της χώρας. Θέλω οι πολίτες να καταλάβουν ότι εκείνοι είναι το χάος, και ότι εμείς είμαστε η τάξη, η πρόοδος και η ασφάλεια!», είπε ο πρωθυπουργός και ο Γρίβας χαμογέλασε χτυπώντας το χέρι του στο γραφείο.
Σχετικά Αρθρα